Blogin arkisto

Talouskasvu syntyy optimismista

Share |

Maanantai 3.10.2011 - Ville Saarikalle


villelavalla.jpgElämme epävarmoja aikoja. Pörssikurssit heilahtelevat voimalla ja euromaat ovat syvällä veloissaan. Jos seuraa mediaa, niin takuulla alkaa tuntea maailmanlopun luissa ja ytimissä. Lopeta. Keskity omaan toimintaasi ja tiedosta se, että mikään ei heilauta sinun talouttasi niin paljon kuin omat valintasi. Optimistinen asenne on lähtölaukaus kaikkeen parempaan. Pessimisti ei pety, mutta ei myöskään saavuta mitään. Kyyninen elämänasenne on takuu varma reitti keskinkertaisuuteen kaikessa, mitä teemme. Jos keskustelet vain vaikeasta taloustilanteesta, niin olet ehdottomasti osa ongelmaa. Anna ihmisille ennemmin toivoa ja virtaa. Optimisti onnistuu ja keskittyy tuottavaan tekemiseen, ei uhkakuvien maalaamiseen.

Harvard Business Review haastatteli hiljattain Disneyn (maailman suurin mediayhtiö) toimitusjohtajaa Robert A. Igeria. Herra Iger on radikaali optimisti ja hän on saanut yhtiössään paljon aikaan. Kun Iger aloitti, oli yhtiössä vaikeat ajat. Muutos tapahtui, kun Iger sai ihmiset Disneyssä uskomaan itseensä. Pian tämän jälkeen myös ulkopuoliset alkoivat uskomaan yhtiöön.

Igerin omassa elämässä usko omiin kykyihinsä ja haasteisiin tarttuminen on vienyt hänet käsittämättömän pitkälle. 23-vuotiaana hänelle todettiin, että hän ei ollut ylennettävissä. Iger uskoi itseensä ja halusi osoittaa pomon olevan väärässä. Sillä tiellä hän on edelleen. Optimistinen elämänasenne ja haasteeseen tarttuminen on näyttänyt kantaneen melkoisen pitkälle.

Kun yritykset etsivät uusia johtajia, tuskin kukaan ehdottaa: "Oletko kiinnittänyt huomiota tuohon nuoreen lupaukseen? Hän on todella vainoharhainen ja näkee uhkia koko ajan joka puolella. Hän on todellinen lupaus!" Päinvastoin! Iger on todennut johtajasta: "Sinun täytyy olla optimisti. Et voi olla pessimisti. Kun tulet töihin, sinun on osoitettava innostusta ja henkeä".

En puhu sokeasta ja sokerisesta myönteisestä ajattelusta. Tarkoitan ennemmin energistä uskoa omiin kykyihin, potentiaaliin ja luottamusta omiin ideoihin. Jos näitä ei ole, me emme mene eteenpäin, talouskasvua ei synny, verotuloja ei kerry ja työpaikat jäävät tulematta. Ilman optimismia olemme pulassa. Toivo on 100 %:sen ilmaista talouden elvyttämistä! Kun optimismia ei ole, yrityksiä ei synny, hyviä ideoita ei uskalleta toteuttaa, loistavia ihmisiä ei palkata ja tarpeelliset investoinnit jäävät tekemättä. Kuulostaa aika paljon maailman nykyiseltä tilanteelta?

Jos optimismi sitten muuttaa maailmaa ja on lääke taloudelliseen anemiaan, niin mitä voimme tehdä? Muutos syntyy mikrotasolla, ihmisten keskusteluissa, arjen valinnoissa. Saastuta mieltäsi vähemmän median negatiivisella saasteella ja lue jotakin inspiroivaa. Kiinnitä huomiota vähemmän siihen, mitä et voi kontrolloida ja enemmän siihen, mitä sinä voit kontrolloida. Älä valita. Opettele kiitollisuutta. Rohkaise toisia ja katso, mitä he tekevät taidollisesti ja oikein. Älä kiinnitä niin paljon huomiota toisten virheisiin ja heikkouksiin. Ole armollinen itsellesi. Älä anna väistämättömien epäonnistumisten lannistaa sinua, vaan käytä epäonnistumisia ponnahduslautana yrittää uudestaan taidollisemmin.

Toivo tekee ihmisistä ainutlaatuisia. Pystymme tekemään uskomattomia asioita. Elämämme voi dramaattisesti muuttua. Miksi? Koska meillä on toivoa ja optimismia. Uskomme, että asiat voivat muuttua. Esimerkiksi Google ja Apple ovat täynnä optimistisia ihmisiä, joilla on ollut visio. Joskus noissakin yrityksissä on ollut ensimmäiset päivät. Kun optimistit käärivät hihansa, maailma muuttuu. Toivo muuttaa aineettomat unelmat työpaikoiksi, tuotteiksi ja palveluiksi, verotuloiksi ja maailmaa mullistaviksi innovaatioiksi. Näin on ollut. Ja näin on oleva.

Ville Saarikalle
Suomen Yrittäjäyhteisö on avoimia valmennuksia ja verkostoitumistapahtumia järjestävä osakeyhtiö.
www.suomenyrittajayhteiso.fi

Avainsanat: Ville Saarikalle, yrittäjä, yritys, yritystoiminta, menestys, epävarmuus, asenne, optimismi


Kommentit

4.10.2011 18:00  Jouni P

Eikö median pessimististä voisi laittaa jotain rangaistuksia toimittajille?
Työpaikan pessimisteille ylitöitä palkatta?
Yleispessimistille porttikielto tiettyihin palveluihin? Mihin näitä tarvitaan?

5.10.2011 11:08  Hevimies

Hyvä idea, voisi myös tatuoiida otsaan että pessimisti. Niin muut tietävät että ei tuolla mitään järkevää sanottavaa ole, se on vain pessimisti.

5.10.2011 15:17  AP

Kannatetaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini