Blogin arkisto

Varo näennäis-osaamista

Share |

Tiistai 26.6.2012 - Oili Valkila


oili2.jpgSain äskettäin uuden tietokoneen, joka sisältää työohjelmieni lisäksi myös uudet Office-ohjelmaversiot ja uuden selaimen. Hieno juttu, sillä uusi vempele on aina kiinnostava, ja sillä saa aina tehdyksi ainakin jonkin asian paremmin, kätevämmin tai nopeammin kuin vanhalla. Uudet ohjelmaversiotkin muuttuvat aina niin vähän, että niitä pystyy käyttämään entisellä tiedolla. Siis 'pystyy käyttämään'. Se ei tarkoita, että niitä osaisi käyttää.

Avainsanat: Oili Valkila, osaaminen, tietotekniikka, uudistukset, muutos


Kommentit

26.6.2012 16:26  Hevimies

Oh hoijaa vai että oikein sähköpostiin liitetiedoston laittaminen on nuorille vaikeaa.

Voin sanoa että reilu 5v on tullut tehtyä IT tukea tuhansille eri ikäisille ihmisille ja kaikkein onnettomimpia koneiden kanssa on 50+ tädit ja sedät.

26.6.2012 17:33  Kaiken minkä voi oppia, voi oppia jos haluaa.

Varmaan näinkin. Kuitenkin kaikissa ikäluokissa on omia ongelmia IT asioiden kanssa. Joillain se liittyy keskustelupalstoilla ja blogeissa huutamiseen ja median lukutaidottomuuteen ja käytöstapoihin, joillain oikeinkirjoitukseen. Työtehtäviin liittyvät asiat eivät tosiaankaan selviä kakilta osin CV:stä ja CV voi olla auttamattomattomasti vanhentunut tai jopa vääristelevä. Ja olen itsekin kohdannut nuoria, joille on tosi vaikeaa tehdä perusasioita tietokoneella oikein, ja vastaanottaja huomioiden vaikka osaavat sen muutoin vanhepia paremmin. Kaikilla IT osaaminen ei kovinkaan paljon liity työtehtäviin, tämäkin pitää muistaa. Samoin pitää muistaa että jopa eläkkeellä olevissa vanhuksissa on yksilöitä jotka ovat oppineet uudet tavat ja muutosten aiheutrtamat asiat paremmin kuin jotkut nuoret. Pitää muistaa mitkä ovat taustatekijät.

27.6.2012 8:54  Jotkut tekee mitä voi toiset mitä haluaa

Näennäisosaamisessa ei ole kyse nuorista tai vanhoista.Paljolti on kyse vanhentuneista tiedoista ja luulosta osaavansa.Tätä on paljon kun ei ole vertailukohtaa miten mestarit tekevät moninkertaisesti paremmin ja tehokkaammin.Asia ei edes ole IT asia tai alakohtainen. Tekijätyypit on aikas paljon edellä perus-suorittajaa.Se tekee esim vuodessa ihan mielettömästi.Myös opettjina on tapojensa vankeina olevia osaajia jotka eivät tunnusta etteivät he päivittäneet tietojaan ja taitojaan vaikka olisi pitänyt.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini