Blogin arkisto

Uusi tilaajavastuulaki voimaan 1.9.2012

Share |

Perjantai 14.9.2012 - Jyri Pajamo


jyripajamo.jpgUusi tilaajavastuulaki astui voimaan syyskuun alussa.

Mitä kaikkia selvityksiä alihankkijalta tulee pyytää?

Uusi tilaajavastuulaki astui voimaan 1.9.2012. Tämä tarkoittaa sitä, että ulkopuolista työvoimaa käyttävän yrityksen on tietyllä tasolla dokumentoitava alihankkijansa lainmukaisten velvotteiden hoitamisesta.
Tämän myötä otetaan myös käyttöön korotettu laiminlyöntimaksu, mikäli selvitystyö on ollut puutteellista.
Vakiintuneessakin sopimussuhteessa, on hyvä tarkistaa kumppanin taustat vähintään kerran 12 kk. Osa dokumenteista voidaan hankkia suoraan julkisista rekistereistä, mutta osaa on pyydettävä sopimuskumppanilta.


Selvitysvelvollisuuden sisältö:

Tilaajan tulee hankkia ennen alihankinta- tai vuokratyösopimuksen tekemistä seuraavat sopimuskumppania koskevat selvitykset ja todistukset:

  • Selvitys merkinnästä ennakkoperintärekisteriin, työnantajarekisteriin ja arvonlisäverovelvollisten rekisteriin
  • Kaupparekisteriote
  • Todistus verojen maksamisesta, verovelkatodistus tai selvitys siitä, että verovelkaa koskeva maksusuunnitelma on tehty
  • Todistus eläkevakuutuksen ottamisesta ja eläkevakuutusmaksujen suorittamisesta tai selvitys siitä, että erääntyneitä eläkevakuutusmaksuja koskeva maksusopimus on tehty
  • Selvitys työhön sovellettavasta työehtosopimuksesta tai keskeisistä työehdoista

Rakentamistoimintaan liittyvällä tilaajalla on lisäksi oltava todistus siitä, että sopimuspuoli on ottanut tapaturmavakuutuslaissa tarkoitetun vakuutuksen. Todistukset ei saa olla kolmea kuukautta vanhempia. Ulkomaalaisista yrityksistä tulee pyytää vastaavat selvitykset kuin suomalaisista yrityksistä. Mikäli ulkomaisella yrityksellä on sivuliike Suomessa tai se on saanut suomalaisen y-tunnuksen, pitää yrityksestä pyytää selvitykset sekä Suomesta että lähtömaasta.

Jyri Pajamo
Tilitoimistoyrittäjä
www.tiliduunari.fi

Avainsanat: Jyri Pajamo, tilaajavastuulaki, alihankintasopimus, vuokratyösopimus


Kommentit

16.9.2012 10.27  AP

Tämä hyödyttää varmaankin niitä joilla on pääomia ja suuria korporaatioita.Ns. Harmaata taloutta tämä ei estä vaikka puuhastelevat virkamiehet niin luulisivatkin.Joitain räikeimpiä tapauksia tämä saattaa estää.Suurin hyötyjä on byrokratiasta hyötyvät. Johtaa siihen, että useampi tekee ostoja vakaiden toimijoiden kanssa, eli markkinoille on entistä vaikeampi uusien päästä.

19.9.2012 20.43  Jyri Pajamo - Tiliduunari Oy

Sinälleen vaatimukset eivät ole mahdottomia. Asiakirjoja mitkä on helppo toimittaa tilaajalle. Toki olen täysin samaa mieltä, että lisää raskasta byrokratiaa. En itsekään usko, että tämä on ratkaisu harmaaseen talouteen vaan päinvastoin byrokratian riisuminen ja verotuksen keventäminen olisi oikea tie. Nythän on päässyt käymään niin, että koneisto lisää byrokratiaa byrokratian päälle. Ihmettelee siinä sitten kun taloudellinen toimeliaisuus supistuu :)


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini