Blogin arkisto

Mikä ihmeen kriisi?

Share |

Torstai 11.4.2013 - Ville Saarikalle


villesaarikalle-kuva.jpgJos olet seurannut uutismediaa viimeiset vuodet, niin ajattelet varmaankin kaiken mahdollisen olevan täysin pielessä. Talouskriisistä on viimeiset vuodet jauhettu sen verran paljon, että mikään ei enää yllätä. Ja kun oikein tosissaan ryhtyy selvittämään maapallon ongelmia, niin listahan on ihan loputon: sotia, nälänhätää, vesikriisi, luonnonmullistuksia jne. Verhot voisi aivan hyvin laittaa kiinni ja kiltisti vain odottaa sitä tuhoa, joka nurkan takana odottaa? Peli on selvä.

Vai onko sittenkään? Amerikkalainen insinööri, lääkäri ja yrittäjä, Peter Diamandis, valaa TED –puheessaan uskoa huomiseen. Hän huomauttaa, että menneen vuosisadan aikana ihmiselämän pituus on keskimäärin yli kaksinkertaistunut, inflaatiovaikutukset huomioiden ihmisten keskiarvoiset ansiot ovat kolminkertaistuneet ja lapsikuolleisuus on maailmassa vähentynyt kymmenkertaisesti. Lisäksi ruoan, sähkön, liikkumisen ja viestinnän kustannukset ovat tulleet menneen vuosisadan aikana alas kertoimilla kymmenestä tuhanteen. Kuulostaako enää niin pahalta?

Arthur Brooks AEI:sta huomauttaa, että vuodesta 1970 vuoteen 2010 äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrä (ihmisiä, jotka elävät yhdellä dollarilla tai vähemmällä päivässä) on vähentynyt 80 %. Hänen mukaansa tästä ihmishistorian suurimmasta saavutuksesta ei vain koskaan kuule puhuttavan. Brooks kertoo, että tämän sensaatiomaisen saavutuksen taustalta löytyy kansainvälisen yrittäjyyden buumi ja maailmanlaajuinen verkottuminen. Bisnes on todellakin tehnyt maailmalle paljon hyvää!

Hyviä asioita on siis viime vuosina tapahtunut todella paljon. Asenneilmasto on kuitenkin, yllättävää kenties, saman aikaisesti todella myrkyllinen. Edessä näkyy vain pimeää ja vielä pimeämpää – tai niin ainakin sanotaan. Kriiseistä puhuttaessa unohtuu kuitenkin, että olemme myös ennennäkemättömien mahdollisuuksien edessä. Tarpeita ja ongelmia on valtavasti, mutta samalla se tarkoittaa suuria mahdollisuuksia. Erilaisten ongelmien ympärille voi syntyä liiketoimintaa ja yrittäjyyttä, mikä vie jälleen asioita merkittävästi eteenpäin.

Diamandis toteaa, että suurin voima tulevan hyvinvoinnin takana on "nouseva miljardi". Mistä on kyse? Maailmanlaajuinen verkottuminen saa tulevina vuosina aivan uudet mittasuhteet, mikä merkitsee maailmalle aivan uusia mahdollisuuksia. Diamandis kertoo, että vuonna 2010 maailmassa oli hiukan alle kaksi miljardia internetin käyttäjää, kun vuonna 2020 netissä surffaajien joukko on kasvanut viiteen miljardiin. Kolme miljardia uutta ihmismieltä liittyy mukaan "globaaliin keskusteluun". Diamandis kiteyttää sanomansa siihen, että kyse on "äänistä, joita emme ole kuulleet" ja "panostuksista, joiden arvoa emme voi ennakoida". Joka tapauksessa kyse on kymmenien triljoonien pääomaruiskeesta globaaliin talouteen. Aiemmin kätköissä ollut inhimillinen potentiaali vapautuu maailman ongelmien ratkaisemiseen.

Tulevat vuodet tuovat varmasti mukanansa omat tuskansa. Valoa on kuitenkin horisontissa. Inhimillisen vuorovaikutuksen lisääntyminen, ennennäkemätön ajatusten vaihtaminen ja maailmanlaajuisen yhteistyön mahdollisuudet avaavat näkymiä, jotka pitävät sisällään toivon huomisesta. Huomisen maailmassa ratkaisuja nousee uusista ja yllättävistä paikoista. Siinä on meillä syytä toivoon. Yhteistyössä on voimaa.

Ville Saarikalle
Nordic Business Forum Oy
www.nbforum.fi

Avainsanat: Ville Saarikalle, talous, vastuullisuus, kasvu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini