Blogin arkisto

Arvonlisäverorajan nosto parasta elvytystä

Share |

Keskiviikko 21.8.2013 - Harri Jyrkiäinen


harrijyrkiinen.jpgTeksti / Pauli Vahtera, KHT/14.8.2013

Suomi voi pelastua katastofilta yrittämisellä, vastuun ottamisella omasta elämästä. Jos 50 000 suomalaista perustaisi yrityksen, se työllistäisi enemmän kuin tuhat kasvuyritystä.

Suomi voi pelastua parhaiten kehittämällä maamme yrittäjyysyhteiskunnaksi. Se tarkoittaa yhteiskunnan vastuulla olevan toiminnan vähentämistä ja ihmisten oman vastuun lisäämistä omasta elämästä.

Avainsanat: Harri Jyrkiäinen, Suomen Pienyrittäjät, arvonlisävero, elvytys, arvonlisäveroraja, yrittäminen, pienyrittäjä, arvonlisäverotus


Kommentit

21.8.2013 10:48  Pekka Siikala

Suurin syy siihen etten ole viitsinyt työllistää itseäni yrittäjänä on ollut juuri tuo ALV-sähläys. Nykyinen ALV-velvollisuuden raja on naurettavan alhainen ja tappaa pienyrittäjän yrityshalut. Jos raja nostetaan 50 000 euroon perustan heti yrityksen ja jatkan yrittäjänä kuolemaani asti.

21.8.2013 13:31  Mikael

Jätin pari vuotta takaperin toiminimen pöytälaatikkoon pölyttymään juurikin tämän vuoksi. Palkkatyön ohessa voisin silloin tällöin tehdä lisäansiota toiminimen kautta, mutta tuo alvin kanssa puljaaminen vie niin paljon aikaa, ettei kannata.

21.8.2013 13:51  tuula ulkuniemi

Komppaan Mikaelia, ja muutenkin samaa mieltä

21.8.2013 13:55  AP

Eihän alvista tarvi tehdä kuin korkeintaan 10 minuuttia kestävä ilmoitus sähköisesti ja tietenkin maksaa, kunhan järkevänä käyttää tilitoimistoa, mmitä suosittelen ihan kaikille, jos ei itse osaa. Se ei todellakaan ole ongelma sen alvin kanssa.Tosi helppoa.

Piipertäjät eivät saa liikevaihtoa aikaan tietenkään sen kummenkin oli alvia tai ei.

Sen sijaan kannattavuuteen se vaikuttaa aivan oleellisesti. Ja auttaa suurempia vastaan, jotka kokonsa vuoksi saavat muita etuja pieniin nähden.
Lisäksi verottajan korot ovat kiskontaa ja pitäisi maksaa monissa tapauksissa vaikkei olisi rahaa tuloutunutkaa, mikä on iha väärin. Kannatan ehdottomasti.

21.8.2013 21:33  Gibran

Hyvin perusteltu ja varmasti pitkään harkittu kirjoitus. Muutaman vuoden takainen omakohtainen seitsemän vuoden kokemukseni yrittäjänä toimimisesta ei nykytilanteessa kannusta ryhtymään uudelleen yrittäjäksi. Yrittäjänä koko perhe joutuu kärsimään aivan käsittämättömästä byrokratiasta esim. KELAn kanssa asioidessa vaikka puoliso olisi itse ansiotyössä muualla. Yksin yrittäjällä ei ole minkäänlaista turvaa sairastuessa.

22.8.2013 8:44  Arto Heino

Arvonlisäveron alarajan nosto ei ole järkevin tapa tukea pienituloisia itse itsensä työllistäviä yrittäjia. Isotuloisille tukia ei pidäkään jakaa. Alarajan nosto yli 10 000 ? ei ole myöskään mahdollista ilman Suomen EU-sopimukseen tehtäviä muutoksia. Suomen neuvottelijat(kokoomus) tunaroivat EU-neuvottelut tältäkin osin. Muissa EU-maissa alaraja on kyllä yli 10 000?.

Nopein ja realistisin tapa helpottaa pienituloisen yrittäjän taloudellista toimeentuloa, on nostaa arvonlisäveron alarajahuojennuksen ylärajaa. Tämä mahdollistaisi useamman ihmisen työllistymisen ammatinaharjoittajana.

Suomella ei todennäköisesti ole edesvaraa nostaa arvonlisäveron alarajaa kovin korkeaksi. Tosiasiasaa kukaan ei tule toimeen sillä 10 000? vuodessa mihin se alaraja nyt olisi lupa nostaa tuo raja.

Todellisuudessa itse itsensä työllistävät pienituloiset yrittäjät kärsivät nytkin epäterveestä kilpailusta, kun saman alan harrastajat pystyvät myymään palveluitaan halvevemmalla, pitämällä itsensa tuon 8500? tulorajan alla ja tekevät loput pimeästi.

Valitettavasti näissä yrittäjävetoisissa keskusteluissa ei huomida myöskään sitä, että osa yrittäjistä toimii ns kuitittoman talouden parissa eli ovat osa haramaata taloustta. Verottajan ääneensanomataon tavoite arvonlisäveron kohdalla on se, että yrittäjä ei voi vähentää alkutuotteissa maksamiaan arvonlisäveroja, jollei yrittäjä ilmoita hankkimiaan tuloja. Tämä tosin potkii päähän palvelu- ja opetusalan ammatinharjoittajia.

Yrittäjänä viidettä vuotta

22.8.2013 9:48  AP

Eikös kyseessä oleva ehdotus ole, että 50.000 euroa eikä makseta takautuvasti jos menee yli, eli auttaa varmasti.Kyse ei ole siis vain alarajan nostosta.

22.8.2013 10:38  Hessu

Alvin alarajaa tulisi nostaa, mutta en nostaisi sitä 50 000 euroon. 20 000 e riittää. Samalla huojennuksen yläraja tulisi nostaa 30 000 euroon.

Liian harvoin muistetaan, että yli 90 prosenttia Suomen yrityksistä on alle 10 hengen firmoja. Tätä Suomen selkärankaa vahvistettaisiin parhaiten raivaamalla työllistämisen esteitä, joista pahin on epäselvä tukiviidakko ansiosidonnaisine korvauksineen. Nykyisin työhön ryhtyminen ei ole läheskään aina työntekijälle taloudellisesti kannattavin vaihtoehto. Vaikka sen pitäisi olla.

22.8.2013 11:15  AP

Kannatan alvin alarajan nostamista ainakin 50.000 euroon, 20.000 euroa ei riitä.Olleellistahan tässä on se, että ei tarvitse ikinä maksaa takaisin, mutta ei saa vähentää kulujakaan alvin osalta, ei saa siis alv vähennystä tuohon 50.000 euroon asti. Tämä on aivan oleellisesti hyvä, kaikki yritykset enemmän samalle viivalle. Isommilla on elitistisiä etuja, siis tukia pois. Sama etu myös kakille, eikä niin että voitoista saa verohuojennusta, koska silloin vain jo valmiiksi menestyvät hyötyvät. Niin on mennyt tähän asti. Osinkoverotus ei ole ratkaisun avain mitä joopa Suomen yrittäjät on ajanut.
Nyt on ymmärrättevä, että se poistaa myös korko yms seuraamukset, joissa verottajalla on oikeuslaitoksen valtuudet.

Pahin työllistämisen este on kylläkin työn sivukulut ja työntekijän muut kulut, mutta työntekijöitä muka edustava ammattiyhdistysliike ei halua ajaa tätä asiaa. Se ajaa vain sitä, että sen asema säilyy. Tietenkin työn tekemisen pitää olla ihmiselle kannaatavin vaihtoehto. Muu on sairasta.Kun alvia ei tarvitse maksaa ensimmäisestä 50.000 eurosta ja lisäksi työn sivukustannuksia leikataan, niin alkaa tapahtua. Pelkästään yksi tai kaksi pientä viilausta ei auta.
Pitää olla myös niin, että työttömyyskorvaus ei mene pikkutöistä. Vaan mikä vielä tärkeämpää pitää saada yrittäjyysyhteiskuntaa, eli yrittäjiäkin enemmän. Ei voi olla niin, että näin valtava joukko edelleen tarvitsee ns. hakea töihin ja halutaan palkansaajaksi, jotta pääsee eläkkeelle.8- 16 työ ja vakituinen työsuhde löpi elämän on mennyttä ajattelua ja mahdotonta käytännössä työsuhteen pituuden mukaan kasvavine irtisanomissuoijineen.
Työlakeja ja kaikkiia työelämään liityviä ei pidä enää rakenbtaa esim teollisuuden ja suuryritysten työpaikkoja ajatellen kuten on tehty tähän asti koko Suomen itsenäisyyden historian ajan. Ja pienyrittäjille samat ihmisoikeudet kuin muillekin. Näistä asioista olemme vielä kaukana.
Suurin harmaan talouden määrä tai muu yhteiskunnalta menetetty raha ei varmasti ole pienyritystoiminnassa ja kaiken lisäksi se silloinkin palaa Suomeeen kiertoon. Nakkivarkaat kiikkiin mentaliteetti saisi loppua.
Ne jotka ovat nykyisen 8500 euron rajan alla ei ole yhtään mitään merkitystä epäterveeseen kilailuun, semmoista piiperrystä se on.
Kyse on myös siitä, että työllistymistä alkaisi tapahtua pienemmissä, mutta näille nyt 8500 euron alle olevilla ei liiketoiminta todenäköisesti kasvaisi juurikaan. Sen sijaan suurimpaan ryhmään , eli yli 8500 ja alle miljoonan liikevaihtoa tekeville yrityksille olisi suuria helpotusta pienestäkin. Sen sijaan että aletaan tukea toista toista ei on sairasta. Tukia saavat helpommin huonoimpaa palkkaa maksavat ne kun saavat muiden vippaskontien avulla hyvän luottoluokituksen ja saavat lainaa ja vielä tukiakin. Sen sijaa toisinpäin kun suurempi tarve on, ei saakaan. Oliskohan jossain vikaa? Terveempää on ottaa lähes kaikki tuet pois. Epäterveintä on se, että pieni ei pysty kilpailemaan läheskään aina suuremman kanssa. Silloin kun pystyy olemme lähempänä tervettä markkinataloutta, joka reiluna on hyvä asia. Tähän asti emme ole ikinä olleet reilussa terveessä markkinataloudessa, emmekä lähelläkään.
Ei voi olla niin, että parhaiten menestyy se, joka osaa hankkiia tukia, vaan parhaiten pitää menestyä se joka reilussa kilpailussa pärjää paremmin. Pienemmille yrityksille on paljon suurempi kiinteiden kulujen yms. osuus monella alalla. voitto alkaa tulla vasta tietyn rajan jälkeen. Siksi kannattaa kannustaa yrityksiä kasvamaan ja se onkin ainoa tie myös työllistämiseen.

Radikaalivaihtoehto johon kukaan ei suostu olisi kaikkien työn sivukulujen nollaaminen, kun ainoa maa joka matemaattisesti pohjoismaista kait selviää tämmöisillä systeemeillä nykyisten työssäkäyvien eläkkeistä on kuulemma Norja öljynsä takia.
Vakuutusyhtiöthän saavat sairasta katetta ja pääomaa tekemättä oikein mitään tuottavaa.

Joka tapauksessa on selvää, että hallintokoneistomme, virkamieskoneistomme, koko julkinen puoli kaikkine tukineen on liian raskas, sen takia verotus on sairasta ja silti lainaillaan Kreikoille ja muille miljardeja.
Se on niin helppoa pelata, kun rahat eivät ole omia.
Yrittäjyys taas opettaa edes jotain vastuuta rahaasioista, muutenhan tulee tuho.

22.8.2013 11:25  airi

Asiallinen ja aiheellinen ehdotus. Kannatan vuosikymmenten kirjanpitäjänä ja yrittäjänä hankitun kokemuksen pohjalta

22.8.2013 14:28  T J- 0

Suomessa ei kannata yrittää. Itse toimin yrittäjänä 6 vuotta. Kaikki yrittämiseen liityvä on tehty päin helvettiä suomessa. itse jouduin aloittamaan "tyhjästä" eli ottamaan finveran lainaa että sain ostettua tarvikkeet ja laitteet. Eka vuosihan menee hyvin lainasta ei tarvitse maksaa kun korot ja starttirahan turvin pärjää vaikka ei heti rahaa yrityksestä tulisikaan. Mutta sitten arki kyllä perseraiskaa kun vuosi on kulunut. Lainasta alat lyhentämään isompaa summaa,starttiraha loppuu, ja jos työ on kausiluonteista niin kusessa olet. Yel maksu alkaa tietenkin samaan syssyyn. Jota ei aluksi tarvinut maksaa. Töitä olisi kesällä ollut liikaakin ja tarvella hiljaisempaa. Juuri kun näytti että nyt voisi jotain jäädäkin, alv lasku tipahti postilaatikkoon.Palkkaa en 6 vuoteen nostanut. Sen verran sain kerättyä kasaan kk että sain talolainan maksettua. Silloin kun rahat käy vähiin kyllä ihminen yrittää kotinsa pitää, muut laskut kyllä jää toiseksi. 6 vuoden yrittämisestä jäi käteen 6 vuoden tauoton työaika, ei lomia mitään. Luottotietojen menetys , melkein avioero, terveyden rapistuminen niin henkisesti kuin fyysisesti, ulosottoa ym mukavaa. Pieneksi vihjeeksi niille jotka tämän ehkä lukee ja miettii yrittämistä, SILLOIN KUN ENSIMMÄINEN LASKU JÄÄ MAKSAMATTA, LOPETA TAI TEE ÄKKIÄ JOTAIN MUITA TOIMENPITEITÄ. Nyt olen valtion leivissä ja makselen yrittämisen ihanuutta joka kk. Mutta Stressi on pois, kerkeän jopa harrastamaan jotain ja pystyn rahallisesti sekä terveyskin alkaa palautua normaaliksi.olin jopa kesälomalla ensi kertaa 7 vuoteen. kyllä oli luksusta

22.8.2013 14:53  AP

Starttirahayrittäjistä kovin harva pärjää. Kyllä yrityksen pitää heti pärjätä arjessa tai sitten ei pärjää todenäköisesti ollenkaan. Jos työ on kausiluonteista pitää ottaa vaikka muuta alaa muuksi alaksi. Epäonnistuneista yrittäjistä suurin osa haukkuu muuta kuin itseään ja suurimmalla osalla syy on kuitenkin suurimmaksi osaksi itsessä.
Joka on ollut vain Starttirahan turvin starttirahan ajan yrittäjänä ja väittää tietävänsä yrittämisestä, älä usko.
Näin on faktat.

Silti tietenkin on niin, että pitäisi mennä kaikissa yhtiömuodoissa siihen, että henkilö ei itse joutuisi tiettyä rajaa suurempaan henkilökohtaiseen vastuuseen ja esim uudella yrityksellä voisi maksaa edellisen velkoja kuten Amerikassa. Kaikkia ei pitäisi päästää yrittäjiksi ja TJ-= on tämän kirjoituksen perusteella yksi niistä. On tyhmää ottaa lainaa omalla vastululla enempää, kuin pystyy hoitamaan, riskiä täytyy ottaa, mutta järki päässä. Järki päässä varsinkin jälkianalysoinnissa.
EIKÄ TODELLAKAAN PIDÄ PAIKKAANSA, ETTÄ KUN EKA LASKU JÄÄ MAKSAMATTA LOPETA! Riippuu tietenkin laskun suuruudesta ja siitä pystyttkö sen kuitenkin järkevissä ajoin hoitamaan.
Tuommoiset kirjoitukset tekee hallaa yrittämiselle ihan samalla tavalla, kuin nykyinen systeemi.

22.8.2013 15:25  Jk

Näin se on, oottekos käyneet kaikki allekirjoittamassa aloitteen?

22.8.2013 22:39  Heikki Hämäläinen

Olen aivan päin vastaista mieltä.
Koko Suomen verotus pitäisi pohjautua arvonlisäverotukseen, eikä tuloverotukseen.
Alle 30 000 euron palkkatuloista ei tulisi periä veroa ollenkaan. Perittävät tuloverot pitäisi siirtää arvonlisäverotuksen puolelle. Näin eliminoitaisiin pimeän työn tekeminen. Työntekijöiden ei olisi järkeä tehdä töitä pimeänä, koska hän saisi saman palkan muutenkin. Verottajan virkakoneisto pienenisi, kun tavallisten tallaajien veroilmoituksia ei tarvitsisi enää käsitellä, eli kerättävien verojen määrä pienenisi kun kulut pienenisivät huomattavasti.
Tavallisten kansalaisten ostovoima paranisi ja palkkoja ei tarvitsisi nostaa.
Kaikenlainen kikkailu kilometri ja päivärahoilla loppuisi myöskin kun palkasta ei menisi tuloveroa.

Parasta lääkettä tuloveron poisto olisi työttömyyden hoitamiselle: tuloveron poistumisen myötä työntekijä ja automaattikone olisivat samalla viivalla - nythän robotit ja automaatit eivät maksa veroa juuri mitään, koska niillä ei ole tuloveroa tai sosiaaliturvamaksuja kuten työntekijöillä.
Työnantajalle työntekijän palkaaminen tuollaisessa "tasaväkisessä" tilanteessa saattaisi olla paljon järkevämpää kuin kalliin koneen osto, jos koneen ostoa ei tuettaisi valtion toimesta kieroutuneella verotuksella joka tekee koneen hankinnasta keinotekoisesti edullisempaa.
Koneeseen investoituja rahoja ei sitä paitsi saa realisoitua huonon suhdanteen aikana.
Ihmisten korvaamista koneilla, tukee myös koneen hinnassa oleva arvonlisäveron vähennysoikeus, joka sekin vääristää kilpailua ihmisen ja koneen välillä.

Työvaltaisten alojen pienyrittäjää rankaistaan erityisesti veroilla, koska he joutuvat maksamaan ensin arvonlisäveron ja vielä palkkatuloistaan tuloveron. Verotus on siis kaksinkertainen.

Minusta parempi vaihtoehto olisi, jos yrityksille annettaisiin esim. 1000 euron perusvähennysoikeus alvista kuukausittain.

Tämä vähentäisi myös turhien kalustoinvestointien tekemistä alv vähennysten takia.

Siinäpä purtavaa päättäjille.

23.8.2013 11:44  Kimmo Kivikko

Väärinymmärretty arvonlisävero.

Kummallista että jotkut pitävät arvonlöisäveroa yrittäjän verotuksena. Alvn tarkoitushan on nimenomaan että loppuasiakas maksaa arvonlisän ja yritys vain tilittää sen välittäjänä viiveellä verottajalle.
On kummallista että jotkut pitävät tätä alv. osaa maksusta omana rahanaan, sehän on vain verottajalle "yhteiskunnalle" kuuluva osa joka on lisätty myyntihinnan päälle, ja josta on vähennetty jo hankinnnasta seurannut alv vähennyksenä. Alv on niitä harvoja veroja jota maksaisi mielellään ja paljon, koska jos on suuret arvonlisäverotilitykset tarkoittaa se myös sitä että kauppa on köynyt ja on tullut paljon katetta kaupoista, ihan toinen asia on sitten se onko 24% järkevä alv prosentti, koska muilla mailla on yleensä huomattavasti pienempi alv ja se antaa harmillista kilpailuetua ulkomaille ja vaikuttaa muutenkin kuluttajiin masentavasti, tämä näkyy mm. erikoistavaran kaupassa, jota on vaivatonta netin kautta tilata ulkomailta, usein jopa vaivattomampaa kuin kotimaasta.
Ulkolaiseten yritysten pitäisi maksaa verot Suomen 24% alv. kannan mukaan, muttä näin ei läheskään aina tapahdu, veroa kierretään mm. pitämällä yrityksen kaupan taso keinotekoisesti niin pienenä, ettei veroja tarvitse Suomeen maksaa. Suomessa aLv prosentti pitäisi palauttaa alle 20% tasolle, esim sama taso kuin se oli liikevaihtoveron aikaan noin 20v sitten, ennen kun alv otettiin käyttöön, se oli muistaakseni 18%.
Paljon on tuo vero noussut muuten siitä kun Kalevi Sorsa 70-luvun alussa ehdotti, että otetaan koeluontoisesti VAIN vuodeksi käyttöön tuo liikevaihtovero 1%, heh,heh.

23.8.2013 14:10  Mauno Huiskonen

Olin 90 luvun lamaaikoihin yrittäjä. Tuo alvi asia on ollut ongelmallinen, samoten harmaa talous. Suurinpana ongelmana koen kuitenkin yhteiskunnan ailahtevaisuuden lakien ja määräysten osalta. Mikä eilen oli x, se on jo muutaman kuukauden kuluttua y. Tämä tekee yrityksen suunnittelman lyhytjänteiseksi.
Suomesta puuttuu kokonaan riskiirahan tarjoojia ilman riskiä. Omaisus on kiinnitettävä kivijalkaa ja sukulaisia myöten, ts. pitää olla rikas jo lähtiessään yrittämään. En ole eläkeikääni asti päästyäni vielä varakasta aloittavaa pienyrittäjää nähnyt. Yritys pitäisi aloittaa ottamalla henkilökohtaista velkaa, ei yritykselle. Jos teet toisin päin, olet heti vaikeuksissa ja nostat palkkaa. Pakolliset palkan ja vakuutusten sivukulut rasittavat kassavarantoja ja omaa yhtiön pääomaa. Alvista on turha huolehtia, se ei ole yhtiön rahaa, sehän on liikevaihdon ulkopuolista tilitettävää rahaa. Keskeinen asia yrityksessä on aina ollut ja tulee olemaan LAINSÄÄDÄNTÖ. Yrityksellä tulee olla juristi apuna vero, sopimus yms. 35 vuotta on ollut oppimista yrittäjänä, nyt kun on oppinut jotakin, täytyy lopettaa, että sillä lailla.

23.8.2013 14:18  Pientä rajaa!!!

Eihän se asia nyt noin yksinkertaisesti mene Kimmo! Asiakkaat saattavat jättää maksamatta ja verottaja haluaa rahat kumminkin. Alvi-ilmoitus ja laskelmat pitää yriytksen tehdä tai teettää omilla kustannuksillaan siis täysin ilmaiseksi yhteiskunnalle. Kuluja siitä kuitenkin tulee yritykselle.Korko ja kulut ovat pikavippien luokkaa vaikka pikavippien korot kiellettiin. Kuluttajat ostavat nettorahoillaan, joista on maksettu verot ja muut arvonlisäverollisia tuotteita, vaikuttaahan se siis hintoihinkin! Kuluttajana siis maksaisit mielesätäsi vaikka 110% arvonlisäverot vai? Päättely ja matemaattinen logiikka on nyt kyllä täydellisesti kadoksissa. Muuten oli asiaakin joukossa.

23.8.2013 15:59  Stefanus Jakovlev

Hei, minä uudistaisin kokonaisuudessaan koko alv:n. Pienennäisiin astettain veroa siten, että lopulta se olis 2-6%, mutta samalla alv-vähennyksistä luovuttaisiin. Valtava laittomien toimintojen verkosto loppuisi ja byrokratiaa olisi vähemmän. Tällä saavutettaisiin sekin etu, että tuotantoketju lyhenisi ja turhat väliportaa vähenisivät. Kaikilla olisi sama vero, ei mitään porrastuksia tai verorajoja. Tämä johtaisi siihen, että tuotantoa kannattaisi ylläpitää myyntimaassa tai, että vastuullinen valmistaja loisi jonkin oman verkoston myyntimaahan. Yksi alv-porras voisi olla lisää, hömppätavaravero. Kaikella tyhjänpäiväisellä krääsällä, jolla tarkoitan esim. suklaamunien sisällä olevia mitääntekemättömiä tavaroita, olisi korotettu alv esim. 3xtavallista suurempi. Se voisi syntyä vaikka siten, että niille tavaroille, joille ei anneta 3 vuoden takuuta, olisi hömppävero.

24.8.2013 9:31  Urmas Mikkonen

Hallinnoivan henkilöstön määrä = virkamieskunta on karannut käsistä ja valtion virkamiehet saavat 20% korkeampaa mediapalkkaa kuin tämän yhteiskunnan kustannukset maksavat varsinaista tuottavaa työtä tekevät työntekijät.
Rakenteellinen uudistus voisi kohdistua näihin valtion palkkaamiin poliittisin perustein valittuihin syöpäläisiin. Puolet kilometritehtaalle, työttömyyskorvaus on vain kolmasosa nyt maksetuista palkoista.
Lasketaan verotusta vastaavasti, johan kilpailukyky paranee.

24.8.2013 12:49  AP

Ihan samaa mieltä Urmaksen kanssa. Voishan noista joku pieni prosentti myös itse itsensä jollain tavalla elättää.

26.8.2013 10:04  Rauli Kemppi

Itse aloitin yrittämisen 26 vuotta sitten,
silloin oli käytössä investointivaraus .
Investointivaraus vähennettiin voitosta ja
vasta siitä maksettiin vero . Yhtiön oli pakko
investoida seuraavan 3 vuoden aikana, tai
muuten joutui maksamaan aikasempien vuosien voitoista veron. Tämä pakotti yritykset investoimaan, joka yleensä lisäsi työpaikkoja yrityksessa . Mielestäni sama käytäntö olisi otettava uudelleen käyttöön
Osinkoveron alentamisella ei saada uusia työpaikkoja.

26.8.2013 12:55  Suomeen vapaata markkinataloutta

Suomessa pitäisi olla Viron kaltainen systeemi, jossa vain siitä maksetaan tuloveroa kun yrityksestä nostetaan jotain. Oli sitten osinkoa tai palkkatuloa. Keplottelu siinä mielessä vähenee.
Mitä tulee verotukseen ylipätään se on Suomessa ihan liiallista, mikä johtuu liian isoista kuluista niiltä, jotka toimivat niiden rahoilla, joista verot lähtee.Tämä ikävä kehitys on ollut jatkuvaa jo kymmeniä vuosia Suomessa.Kyse ei ole tästä päivästä. Nyt asiat vaan alkaa laukeamaan.
Kuten Taneli Tikka tässä linkin jutussa sanooo " ? Kaikki yritystukitoimet, lainat ja suosimiset vääristävät vain luonnollista markkinaa, Tikka sanoo.

? Paras tilanne olisi mahdollisimman luonnontilainen kysyntä ja tarjonta, jossa asiakkaan kysyntää ei häiritse mikään keinotekoinen tekijä."

Valtion rooli työllistäkjänä on lähinnä siis keinotekoinen ja rahoja esisijaisesti kuluttava.
Lähinnä pitäisi keskittyä siihen että pienet ovat enemmän samoissa asemissa kuin jo isoiksi kasvaneet kuin tehdä l toisinpäin, mitä viime aikojen touhutkin järjestään ovat.
Vapaaseen markkinatalouteen ei kuulu se, että vain tietyin krittrein vain isot saavat julkisen puolen urakoita tai palveluja itselleen. Oikeasti vapaasa markkinataloudessa ei tukisi voida ostaa muita pois, että voi korottaa hintoja kun on saavuttanut tietyn aseman.

Pitäisi yksinketaisesti leikata puolet pois muutamkia pikkeuksia lukuunottamatta kaikesta julkiselta sektorilta, Siihen kuluu myös Yle, Eduskunta, Eu tukirahoitteiset instanssit, puolueet, oikeastaan lähes kaikki poliisia, julkista terveyden ja vanhustenhuoltoa lukuunottamatta.Tässä ollaan vaan menty niin kauaksi harhaan ettei näytä onnistuvan edes väähääkään, kun pitäis onnistua tosi paljon.
tämän homman jatkuessa tulee Suomesta uusi Kreikka tai Venäjä, jossa korrupitio ja pimeä työ ja tulot saltaan pääosin verottajalta. Tästä ei pidä syyttää ihmisiä, muuta keinoa ei oikein ole. Ison luudan pitää lakaista. Vaan kuka julkiselta puolelta antaisi itselleen potkut?

27.8.2013 13:55  Heikki Inkinen

HYVÄ ALOITE, HYÖDYTTÄÄ JOPA TILITOIMISTOJA, VOIVAT OTTAA PIENIÄ YRITYKSIÄ ASIAKKAAKSI, KUN EI TARVITSE SÄHLÄTÄ ALV:N KANSSA, JOKA KUUKAUSI , AIKATAULU ON MUUTOINKIN ILMOITUSTEN KANSSA LIIAN TIUKKA.
OLEN ENTINEN TILITOIMISTOYRITTÄJÄ, JOLLA OLI PALJON MAASEUDUN PIENIÄ ALLE 50 OOO EURON LIIKEVAIHDON YRITYKSIÄ.

27.8.2013 14:37  Oikein

Oikein on.

28.8.2013 9:20  SÄMPY

Tämä olisi hyvä alku. Vielä kun samaan rupeamaan käytäisiin läpi palkan maksuun liittyvät rituaalit, ja tehtäisiin siitä oikeasti helppoa. Mielestäni voisi olla palvelu vaikka verottajalla jonne kerrotaan palkansaajan tiedot ja yhdellä maksulla ja näpyttely kerralla olisi homma hoidossa. Ei mitään 50 vuoden lappusäilöpakkoa jne... Ei eri vakuutuksia, eläkkeitä yms. Ei sopimuksia... Tämä voisi ollakäytössä vaikka 10 työntekijän asti.

Nyt kun teet sopimukset vakuutusyhtiön, eläke, verottajan kanssa niin huomaatkin että paperia on aika iso pino.

28.8.2013 9:29  Matti Salo

MIelestäni arvonlisäveron korotus luo vaan ns. vanhalle yrittäjälle pienemmällä paikkakunnalla sen tilanteen-jossa esim. kustannukset olisivat 25% pienempiä. Tilanteen jossa terve yritys kärsisi selkeästi töiden menetyksestä. Ja Todennäköisesti joutuisi irtisanomaan tai lomauttamaan työnkijänsä/työntekijöitään. JOlloin tilanne on ihan yhtälailla +/- 0 kun tämä tilanne ei terveesti luo uusia tuopaikkoja. On vaan ongelman siirtämistä toiseen omgelmaan. Tämä nimenomaan pienemmillä yritryksillä.

Jos 8500e pitäisi korottaa se voisi olla korkeitaan hyvinkin erittäin maltillista-korkeitaan muutamia tuhansia.

Sosiaaliturvaa pitäisi leikata ilman muuta tavalla tai toisella. Työttömille pitäisi olla myös kannustin jolloin he voisivat tehdä esim., 300?/ kk lisätyötä menettämällä ansionturvaa. Jolloin sitä kautta saataisiin aammattitaitoisia tekijöitä takaisin työhön.

Työttömyysturvaa on myöskin jollain tavalla uudistettava siten että 500 päivää voisi hieman pienentyä. Ja nimenomaan työttömällä olisi helposti mahdollisuus tulla töihin menettämättä kokoansioturvaansa pitkäksi aikaa.

Ja työhön tulemista pitäisi tosiaan kannustaa -eikä rankaista. Se on täysin järjetöntä.

Yritystukia myönnetään jo ehkä konkurssikypsillekin pienille yrityksille. Siinä ei ole mielestäni juuri järkeä. Tämäkin vain vääristää tervettä kilpailua. JOssa toimiva yritys kärsii.

28.8.2013 10:31  OA^2

Esitän lisäkannustimiseksi verolottoa. Menetelmä toimii seuraavasti: veroehdotuksen palautuslomakkeeseen rasti ruutuun osallistumishalukkuudesta ja samalla sitoutuminen siihen, että henkilökohtainen veroprosentti nousee yhden prosenttiyksikön. Joka 200. osallistuja voittaa ja voittona on täysi vapautus seuraavan vuoden tuloverosta.

Tällainen arpajainen panisi ihmisen miettimään, millä maksimoi tulonsa silloin kun se on kerrankin mahdollista hyvällä hyötysuhteella. Osa ei tietenkään hyödyntäsi asiaa mitenkään, mutta yrittäjähenkiset tekisivät kaikkensa oman onnensa kohentamiseksi.

28.8.2013 13:38  Huh huh

Huh huh, verolotto. Ei tää mitään arpapeliä saa olla. Ahgkeuudesta ja taidoista palkita pitää, eikä tyhmillä perusteilla.Yritystukia myönnetään muuten kylläkin pääasiassa isommille konkurssikypsille yrityksille kuin pienille, ja ne summat, ne summat.

19.2.2014 12:56  Henry Laine

Muistaako kukaan minä vuonna yksinyrittäjä/ammatinharjoittaja tuli alv velvolliseksi,muistaakseni tämä typerä alv tuli tuossa 2000 taitteessa,eihän työhön perustuvalla alalla onnistunut sen lisääminen hintoihin kuten esim.yhden auton autoilijalla,vaan se oli omasta tulosta pois kun tuota vähennettävääkään ei juuri ollut,ei isot asiakkaat suostuneet siihen ainakaan koko määrältään,joten moni itsensä ja tilapäistyöntekijän elättävä joutui silloin lopettamaan, turhaa työtä ei kannata tehdä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini