Blogin arkisto

Syysterveisiä Suomen hallitukselle

Share |

Tiistai 10.9.2013 - Harri Jyrkiäinen


harrijyrkiinen.jpgTanskassa on nuorisotyöttömyys Euroopan alhaisempia. Vastaavasti meillä Suomessa nuoria on työttömänä lähes 21 prosenttia ja Espanjassa hälytyttävä 56 prosenttia. Tanskan valtio maksaa työttömyyskorvausta, mutta rahan vastapainoksia työtön joutuu hakemaan viittä työtä viikossa.

Suomen hallitus on puuhastellut rakenneuudistusta. Valitettavasti toimet ovat olleet auttamattoman heikot. Hallituksemme ei ole tehnyt ainuttakaan ehdotusta yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi. Tarvitsemme kipeästi elinvoimaisia ja kasvuhaluisia yrityksiä, joiden menestystarinoiden sivutuotteena syntyy työtä.

Nykyinen työlainsäädäntö on työllistämisen todellinen este. On aivan anteeksiantamatonta, ettei valtakonklaavi SAK ja EK sekä Suomen hallitus ymmärrä maailman muuttuneen. Pelko menetetystä valta-asemista saa kyseiset tahot pitäytymään menneen pysähtyneisyyden ajan rakenteissa. Tanskan mallissa pienyrittäjät voivat joustavasti palkata työtekijöitä esimerkiksi epätyypillisiin työsuhteisiin. Tilanteiden vaatiessa työsuhde voidaan päättää välittömästi ilman kymmenien tuhansien irtisanomiskorvauksia.

Yritysten kasvun ja työllistämisen esteiden rakentamisessa nykyinen hallitus on ollut aivan pistämätön. Suomessa on Euroopan lyhyin työssäoloaika. On avattava aito keskustelu työaikojen pidentämisestä. Pekkaspäivät joutavat romukoppaan ja ensimmäisen sairauspäivän karenssi heti käyttöön. Kesän alussa voimaan tullut laki, jonka mukaan loman aikana tullut sairaus pidentää poissaoloa työpaikoilta, on vedettävä takaisin. Samaan kastiin kuuluvat mahtikäskyllä annetut kolmen päivän koulutusvapaat. Lisäksi työntekijöiden ay-maksut on annettava työtekijöiden itsensä maksettaviksi.

Nykyinen korkea arvonlisävero 24 prosenttia on tappava erityisesti pienyrityksessä. Arvonlisävero on laskettava kaikille tahoille samaan 17 prosenttiin. Tällä veronlaskulla on todellinen taloutta elvyttävä vaikutus. Lisäksi alv -velvollisuuden alarajaksi on nostettava 50 000 euroa ilman taannehtivuutta. Nykyisessä mallissa alaraja on 8 500 euroa, ja yrittäjä joutuu maksamaan veron alusta alkaen.

Todellinen rakenneuudistus saadaan, kun kaikki työtekijät siirretään ammattiyhdistysten palkkalistoille. Tällöin yritykset voivat vuokrata työvoimaa joustavasti, jolloin myös vältymme hankalilta työsuhdekysymyksiltä. Tällä mallilla työtekijöin edunvalvonta on parhaimmillaan ja yritykset voivat keskittyä liiketoimintaansa.

Todelliset säästöt saavutamme 600 000 virkamiesarmeijan puolittamisessa.

Harri Jyrkiäinen

Puheenjohtaja
Suomen Pienyrittäjät

Avainsanat: Harri Jyrkiäinen, Suomen Pienyrittäjät, nuorisotyöttömyys, yrittäminen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini