Blogin arkisto

Elämä tasapainoon

Share |

Keskiviikko 5.11.2014 - Anja Kadziolka


anjakadziolka.jpgKun yrityksen tavoite loistaa kirkkaana mielessä, riittää yrittäjällä motivaatiota työntekoon. Joskus jopa niin kovasti, että työnteosta ei tunnu tulevan loppua. Tavoitteeseen on päästävä niin nopeasti kuin mahdollista ja millä hinnalla hyvänsä.

Kun motivaatio on huipussaan, voi elämän tasapaino päästä horjumaan. Liikunta unohtuu, ystävät jäävät, tietokoneesta tulee yksi perheenjäsen, joka on mukana aamiaisella, päivällisellä ja illallisella. Kun määrätietoisesti puskee kohti tavoitettaan, läpi elämän karikkojen, flunssien, ongelmien, ja arjen pakottavien tehtävien, voi helposti unohtaa kaiken muun. Yrittäjästä tulee hullu keksijä — tukka pystyssä omissa sfääreissään kulkeva visionääri, joka elää omassa kuplassaan muistamatta elämän perusasioita kuten liikkumista, syömistä tai normaalia keskustelua. Vaikka välillä on hyvä saada "flow" päälle ja keskittyä luomaan jotain uutta, täytyy välillä palata maan pinnalle.

Vaikka suuri projekti saattaa viedä mennessään, yritä silti pitää rutiinit mielessä. Pitkällä tähtäimellä ne auttavat meitä jaksamaan myös tulevaisuudessa. Kun muistat nämä neljä kohtaa, ei työ kuluta sinua liian nopeasti loppuun.

1. Järjestele rutiinit kalenteriin

Millä hyvänsä tavalla teemmekin tehtävälistoja: Planneriin tai puhelimeen, niin meillä yrittäjillä ne ovat piiiiitkiä. Jokainen asia lähes yhtä tärkeä. Yritä silti jakaa ne viikolle niin, että luot itsellesi rutiinit viikon eri päiville ja eri päivänaikoihin. Jos olet tehokkaimmillasi aamuisin, älä tee silloin rutiinihommia, vaan sitä, mikä vaatii suurinta keskittymistä. Päivärutiineista olen kirjoittanut monesti, esimerkiksi tässä artikkelissa.

2. Tee suuremmat kehitystehtävät ja projektit rutiinien lomassa

Varaa päivistäsi tietty aika kehitystyöhön. Pidä kuitenkin kiinni rutiineistasi, sillä ne pitävät sinut työkuntoisena ja yrityksesi pystyssä pitkällä tähtäimellä. Vaikka haluamme saada valmista aikaan nopeasti, täytyy malttaa hoitaa myös muut tehtävät. Tee projekteille projektisuunnitelmat, niin voit rauhassa edetä suunnitelmasi mukaan. Lue tästä 10 vinkkiä työpäivän tehostamiseen.

3. Jätä aikaa myös hengähtämiselle

Yrittäjällä ei ole paljon "aivot narikkaan" -työtä. Suuri osa ajasta menee rankkaan ajattelutyöhön, joka vaatii vastapainonsa. Meditointi on keino lepuuttaa aivojaan ja välttää niiden ylikuormittaminen. Jos työelämässä pitää osata sanoa pomolle ei, yrittäjinä meidän täytyy oppia sanomaan itsellemme ei. Emme pysty kaikkeen. Emme ole yli-ihmisiä. Lue tästä aikaoptimismista.

4. Muista elämän perustarpeet

Ihmisinä tarvitsemme toisten ihmisten seuraa. Sosiaalinen elämä virkistää ja auttaa kehittymään. Muiden silmin maailma näyttää vähän erilaiselta ja keskustelemalla asioista voimme oppia uutta. Rakkaiden ystävien ja sukulaisten seura helpottaa ja rauhottaa omaa stressiä. Toisten yritäjien seura tarjoaa vertaistukea —  huomaat, että et ole yksin. Sanomattakin on selvää, että tarvitsemme liikuntaa ja ravintoa, mutta välillä meitä pitää muistuttaa tekemään taukojumppaa, istumaan alas lounaalle ja juomaan riittävästi vettä. Ihme juttu…

Hyvä tapa saada rutiinit ja omat tärkeät jutut iskostettua mieleen, on ripustaa ne riittävän isolle paperille seinälle, selkeästi ja näkyvälle paikalle. Näin voimme "komentaa" itseämme muistamaan rutiinit, kun meitä ei kukaan muu niistä muistuta.

Minkälaisia keinoja itse käytät siihen, että et unohtaisi näitä tärkeitä asioita? Kerro kommenteissa meille muillekin!

Anja Kadziolka
Kirjoittaja on yrittäjä ja kahden lapsen äiti
www.mamaonbis.fi

Avainsanat: Anja Kadziolka, yrittäminen, yrittäjä, työnteko, motivaatio, flow


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini