Blogin arkisto

Suomalainen joulu!

Share |

Tiistai 23.12.2014 klo 12.39 - Matias Härkönen


Suomalainen joulu on mielenkiintoinen ilmiö. Perinteitä korostetaan, mutta monikaan ei taida tietää mistä nämä perinteet usein ovat peräisin.

Joulu alkaa monella jo joulukuun alussa, kun joulukynttilät tuodaan ikkunoille. Harva kuitenkaan tietää, että tuo seitsemän kynttilän yhdistelmä on yksi vanhimmista juutalaisten tunnuksista ja löytyy mm. Israelin vaakunasta. Viralliselta nimeltään tuo on Menora.

Joulukuun 13. päivä marssimme kulkueissa kynttilät päässä. Tuolloin on tietenkin Italialaisen pyhimyksen Lucian päivä.

Hieman ennen joulua kannamme sisään joulukuusen. Tuo perinne on peräisin saksasta!

Jouluaattona hyvin moni meistä aloittaa aamunsa Tanskalaisella jälkiruualla nimeltä risalamande. Meillä tuo jälkiruoka tunnetaan parhaiten nimellä riispuuro.

Odotellessamme iltavierailulle Turkkilaista pyhimystä, Nikolaos Ihmeidentekijää tai tutummin joulupukkia, katselemme perinteisesti koko perheen voimin perinteistä amerikkaista piirrettyä Samu Sirkan joulutervehdystä.

Tämän kaiken teemme tietysti Juutalaisen pasifistin Jeesuksen neitseellisen syntymän vuoksi. Tuolloinkin usein unohdamme, että Jeesuksen äiti Maria pukeutui Hijabiin ja synnytti Jeesuksen Palestiinaan Betlehemin kaupunkiin. Valtioon, jota emme ole tänä päivänäkään valmiita tunnustamaan itsenäiseksi valtioksi.

Perinteet ovat muuttuneet vuosien saatossa ja vaikutteita on saatu ympäri maailman. Siinä missä joulu on toisille uskonnollinen juhla, voi se toisille olla vain kaupallinen ärsytyskynnyksen ylittävä vapaapäivä töistä. Selvää on kuitenkin, että joulu on aina saanut ja imenyt vaikutteita kaikkialta ympäri maailman. Se ei ole vain uskonnollinen juhla, vaan ilon, surun ja kulttuurien sekoituksen juhla.

Yksi asia on kuitenkin täysin suomalainen perinne. Se on suomalainen sauna.

Iloista ja kulttuuririkasta joulua kaikille!

Matias Härkönen
Tutkiva kriitikko joka on kiinnostunut päivänpolttavista aiheista.
matias.harkonen(at)outlook.com

Avainsanat: Matias Härkönen, Jeesus, joulujuhlat, joulukuusi, joululahjat, joulupukki


Kommentit

23.12.2014 13.40  Fani

Erittäin hyvää Joulua.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini