Blogin arkisto

Myytti#2: Tapaturmavakuutus ei päde, jos sairaslomalla käy töissä

Share |

Tiistai 1.3.2016 - Petri Heinola


Jos sairasloman kestäessä on palattu töihin ja sattuukin tapaturma? Onko silloin kaikki kulut otettava omaan piikkiin ja vakuutusyhtiö pesee omat kätensä?

Ei, ei ja vielä kerran ei. Myös tämä uskomus elää todella vahvana työtä tekevän kansan parissa. Kun tulet työvuoroosi vaikka sinulla olisikin edelleen sairaslomaa jäljellä, olet ihan samalla tavalla työtapaturmavakuutuksen piirissä kuin kuka tahansa työntekijä.

Raukeaako tapaturmavakuutus, jos tulee sairauslomalla töihin?

Yllättävän usein työnantajat toteavat, etteivät voi ottaa töihin, kun ei ole vakuutukset voimassa. Se on täyttä roskaa ja moneen kymmeneen kertaan selvitetty. Sellaisia vakuutusehtoja ei ole olemassa, että tapaturmaehdot eivät olisi voimassa, jos tulee niin sanotusti sairaana töihin.
Lähde: Elinkeinoelämän keskusliiton ylilääkäri Kari Kaukinen, 2009

Tapaturmavakuutus

Lakisääteisen tapaturmavakuutuksen voimassaolo on sidottu työsuhteeseen ja palkan maksamiseen työnteon ajalta. Kun työntekijä työskentelee sairauslomansa aikana, on sopimuksen mukainen palkka aina maksettava. Tapaturmavakuutus on siten normaalisti voimassa.

Vain poikkeuksellisessa tilanteessa, jossa vahingon syntymistä voitaisiin pitää tahallisena tai lähes tahallisena, voi korvauksen epääminen tulla kysymykseen. Oikeuskäytännössä on kuitenkin omaksuttu se linja, että käytännössä ainoastaan työntekijän päihtymys johtaa tapaturmavakuutuskorvauksen rajoittamiseen. Itsemurhaa ei kuitenkaan voida korvata työtapaturmana.

Jokainen joka tuntee itsensä työkykyiseksi, voi huoletta mennä työvuoroon, kunhan vain on oikeasti työkykyinen ja tämä sopii työnantajalle. Aina on kuitenkin syytä keskustella esimiehen kanssa, koska työtehtävät ja työskentelyolosuhteet vaikuttavat melkoisesti siihen voiko ko. työtehtävää suorittaa ja lisääntyykö työtapaturmariski merkittävästi jos työn suorittava henkilö on edelleen toipilaana.

Lähde: VT, OTK, lakimies, yrittäjä Matti Arola, Työterveyslaitos, Pyöreä Pöytä Oy

 

myytti_murrettu.png

Tapaturmavakuutus pätee, jos käy sairauslomalla töissä. Myytti murrettu!

 

myytinmurtaja.png

Petri Heinola

HR-asiantuntija, LTA-valmentaja, kouluttaja. Pesunkestävä myyntimies. HR- / esimies-kokemusta kolmelta vuosikymmeneltä. Satoja ratkottuja myyttejä liittyen työelämän eriskummallisuuksiin sekä työtekijöiden että työantajien näkövinkkelistä.

Työelämän myytinmurtaja on aivan mainio!
Haluan seuraavan blogikirjoituksen suoraan sähköpostiini.

 

Avainsanat: Petri Heinola, työelämän myytinmurtaja, sairausloma, työkyky, vakuutus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini