Blogin arkisto

Myytti#5: Kirjallinen työsopimus pätee aina

Share |

Tiistai 12.4.2016 - Petri Heinola


Olenko ymmärtänyt oikein, että kirjallinen työsopimus pätee aina ja sen mukaan on toimittava, vaikka ehdot tuntuisivat kohtuuttomilta?

Jopa lakiteksti antaa hyvinkin paljon tulkinnan varaa tässä asiassa. Toki tämä lähtee siitä, ettei sopimus ole varsinaisesti lainvastainen vaan siinä on jokin tai joitakin pätemättömiä kirjauksia. Esimerkiksi jos työsopimuksella on sovittu, että ylityöt sisältyvät palkkaan se on laiton eikä sido työtekijää. Työsopimus voi olla muilta osin laillinen ja pätevä.

10 luku
Työsopimuksen pätemättömyys ja kohtuuttomat ehdot

1 § Oikeustoimilain mukainen pätemättömyys
Jos työsopimus ei sido työntekijää oikeustoimilain 3 luvussa säädetyn pätemättömyysperusteen vuoksi, työntekijällä on pätemättömyyden voimaan saattamisen sijasta oikeus irtisanoa työsopimus päättymään heti, jollei pätemättömyysperuste ole menettänyt merkitystään.

2 § Kohtuuttomat ehdot
Jos työsopimuksen ehdon soveltaminen olisi hyvän tavan vastaista tai muutoin kohtuutonta, ehtoa voidaan sovitella tai se voidaan jättää huomioon ottamatta.

 3 § Mitättömän ehdon vaikutukset
Vaikka työsopimuksen ehto on työntekijän suojaksi annetun säännöksen vastaisena mitätön, työsopimus on muilta osin voimassa.

4 § Vajaavaltaisuuteen perustuva pätemättömyys
Työnantaja ei saa vedota työntekijän vajaavaltaisuudesta johtuvaan sopimuksen pätemättömyyteen niin kauan kuin vajaavaltainen täyttää sopimusvelvoitteensa.

Näihin kohtiin pätee sellainen yleispätevä neuvo, että älä luule, älä oleta, vaan selvitä faktat. Kysy omasta ammattiliitostasi jos työsopimuksessasi tai sen liitteissä on jokin kohta, jonka epäilet olevan kyseenalainen. Voit esittää asian myös luottamusmiehelle, jos työyhteisössäsi sellainen on.

 

myytti_murrettu.png

Laiton sopimus, kirjallinen tai suullinen, ei ole pitävä ja sen voi osoittaa jälkikäteenkin pätemättömäksi. Myytti murrettu.

 

myytinmurtaja.png

Petri Heinola

HR-asiantuntija, LTA-valmentaja, kouluttaja. Pesunkestävä myyntimies. HR- / esimies-kokemusta kolmelta vuosikymmeneltä. Satoja ratkottuja myyttejä liittyen työelämän eriskummallisuuksiin sekä työtekijöiden että työantajien näkövinkkelistä.

Työelämän myytinmurtaja on aivan mainio!
Haluan seuraavan blogikirjoituksen suoraan sähköpostiini.

 

Avainsanat: Petri Heinola, työelämän myytinmurtaja, työsopimus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini