Blogin arkisto

Nettikoulutuksella on etunsa ja rajoitteensa

14.10.2014

nbforum2014-2.jpg

Nordic Business Forumia pystyi tänä vuonna seuraamaan internetin kautta streamilta. Hinta oli sitä kautta tapahtumaa seuraaville luonnollisesti huomattavasti halvempi. Mielenkiintoinen askel kuuluu laajaan kehitystrendiin, joka mullistaa koulutusta lähivuosina etenkin korkean asteen opetuksessa.

Kustannuksia säästävää teknologiaa on koulutuksessa käytetty toistaiseksi vähän, mikä on nostanut sen suhteellista hintaa. Sama ongelma pätee kaikkeen työvoimavaltaiseen käsityöhön, johon koulutus on tuotantotapansa puolesta kuulunut. Opetustilanne ei ole juuri muuttunut tuhansien vuosien aikana.

Internet mahdollistaa suurten massojen osallistumisen aiemmin yleisömääriltään tarkkaan rajatuille kursseille. Suosittujen yliopistojen suurimmat virtuaaliset kurssit keräävät jo miljoonia opiskelijoita. Se tekee tähän asti äärimmäisen paikallisesta toimialasta globaalin.

Luentojen seuraaminen streamilta ei eroa paikan päällä napottamisesta kuin tunnelmaltaan. Koulutuksen järjestäjälle se tarjoaa mahdollisuuden rajattomaan kasvuun kohtuullisin kustannuksin. Toki kilpailukin kiristyy, kun riittävän monet kouluttajat ottavat internetin käyttöön.

Teknologia tasa-arvoistaa koulutusta, mutta rajansa sillä on. Koulutuksen keskeisiä etuja ja myös tavoitteita on suhteiden luominen. Se koskee niin laajamittaista opiskelua kuin yksittäisiä koulutustilaisuuksia. Sosiaaliset verkostot ovat työmarkkinoilla ja taloudessa yhtä tärkeitä kuin itse opinnot.

Streamin kautta ei verkostoiduta, eikä se mahdollista työpajatyyppistä ryhmätyöskentelyä. Se ei myöskään tarjoa kokemusta henkilökohtaisesta kontaktista, joka höystää kiinnostusta nimekkäisiin luennoitsijoihin. Elävänä näkee vain paikan päällä.

Koulutustapahtumaan osallistumisen stream voi korvata siten vain osittain. Perinteisen kouluttautumisen tarve pysyy ennallaan, vaikka teknologia laajentaa asiakaspiiriä huomattavasti.

Teksti: Heikki Ikonen
Kuva: nbforum

11.08.2015Lakanneita yrityksiä enemmän kuin viime vuonna
10.08.2015Power Truck Show'ssa täynnä painavaa asiaa ja viihdettä
07.08.2015Heinäkuussa vähiten konkursseja neljään vuoteen
06.08.2015Fennovoiman kotimainen omistus yli 60 %:n - rakentamislupahakemuksen käsittely jatkuu
05.08.2015Rehn Skodan Transtech-kaupasta: Ratkaisu turvaa tärkeän osaamisen säilymisen Kainuussa
04.08.2015Ainutlaatuinen kansainvälinen kuljetusalan suurtapahtuma
30.06.2015Teknologiasta ikääntyneiden arkea
29.06.2015Toukokuussa 330 000 työtöntä työnhakijaa
24.06.2015Joka kymmenes suomalainen lomailee velaksi
23.06.2015Sano kyllä! -kampanja kannustaa työelämän uudistamiseen

Siirry arkistoon »