Blogin arkisto

Kun mikään ei riitä

Share |

Keskiviikko 13.2.2008 klo 11.50 - Pauli Vuorio


Jälleen on voitu seurata elinkeinoelämän, työnantajien ja työantajien etujärjestöjen katkeria puheita muun muassa työntekijöiden sairauslomien määrästä ja palkallisuudesta. On vakavasti esitetty, että työntekijöiden oikeutta palkalliseen sairauslomaan tulee rajoittaa tai palkallisuus tulee jopa purkaa. Työntekijäpuolella tämä on voinut tuntua vahvasti siltä, että mikään ei näytä riittävän. Itse ajattelisin, että vastuuta tästä pitäisi mieluummin siirtää yhteiskunnalle yrityksiltä, joihin se keinotekoisesti ja väärin on siirretty.

Vähintään yhtä hämmästellen voidaan työnantajapuolelta seurata työntekijäjärjestöjen ja muiden työntekijäyhteenliittymien toimia. Ei sillä, ettenkö soisi korotuksia, mutta olisi paljon muitakin korjattavia asioita.

Ja kun yksi taho onnistuu korottamaan omaa palkkatasoaan tai muita etujaan, syntyy voimallinen kateuden kierre: meille myös ja mulle kans.

Kateuden kierre vaivaa joka tasolla: joillekin meistä kateutta aiheuttaa oma lähiyhteisö, toiselle hieman suurempi kokonaisuus tai oma paikka suomalaisessa yhteiskunnassa. Kukaan ei halua pudota omasta yhteiskuntaluokastaan tai palkkaluokastaan suhteessa alaspäin.

Kun päätökset ja vaatimukset tehdään pienemmissä osissa, häipyy helposti kokonaiskuva oikeutetusta toiminnasta ja oikeutus omille toimille haetaan tarkoitushakuisesti, omista lähtökohdista. ”Tämä on minulle hyvä, viis muista”. Tämä onkin oleellista, koska toista osapuolta näytetään kuuntelevan tai edes ajattelevan entistä vähemmän. Ei ole tarvetta, halua eikä kiinnostusta, kun eri mieltä oleva osapuoli demonisoidaan pahaksi.

Tämä johtaa siihen, ettei mikään riitä globaalistikaan. Eräiden tutkimusten mukaan pohjoisen pallonpuoliskon kulutusyhteiskunnat, joihin Suomikin lukeutuu, kuluttavat 80 prosenttia maapallon luonnonvaroista, vaikka niissä asuu vain 20 prosenttia maailman väestöstä. Me kulutamme kymmenen kertaa enemmän kuin muut maailman ihmiset ja tämän takia heidän yhteiskuntiaan kutsutaankin kehitysmaiksi.

Entä onko vuonna 2001 esitetty laskelma tänä päivänä muuttunut paljoakaan? Yli 80 prosenttia maailman ihmisistä ei ole koskaan soittanut tavallisellakaan lankapuhelimella, tekstiviestihäiriköinnin tai nettisurffailun harrastamisesta puhumattakaan.

Kunpa eläisimmekin maailmassa, jossa kaikki saavat taitojensa, kykyjensä tai hyvyytensä mukaan. Lähemmäksi pääsemme, jos emme aina vaan vaadi periaatteessa lisää vain siksi, että kaveri tai joku muukin sai. Tarvitsemme huomattavasti painavampia perusteita.

Pauli Vuorio
päätoimittaja

 

Avainsanat: pääkirjoitus, työnantajat, elinkeinoelämä, työntekijä, kateus


Kommentit

15.2.2008 17.01  Pedro

Tämäoli hyvä !

16.2.2008 12.07  Jarmo

Toisen osapuolen kanta on aina tervetullut mutta sen on kuljettava samoissa raameissa oman näkökannan kanssa, tästähän toki olemme kaikki samaa mieltä. Ilman kateutta niin moni asia olisi jäänyt puolitiehen, vrt. ns. luova krapula, jota ilman monikin sinfonia olisi jäänyt syntymättä. Nyt olisi toki helppoa sanoa vain että kateudella saadaan aikaan vain henkisiä ja fyysisiä surmatöitä, asiahan ei niin mustavalkoinen ole. Oikealla lailla jalostettu kateuden piikki nostaa TERVEEN uhon joka on omiaan pakotetusti tai aivan sulassa sopusoinnussa itsensä kanssa rakentamaan projektia, olkoon se sitten omassa päässä tapahtuvaa yksityiselämän aihealueisiin liittyvää tai yrityksen toiminnallisuuteen liittyvää.

16.2.2008 12.43  Lyyli

Materialismi on uusi uskonto, henkistä tyhjyyttä yritetään täyttää asioilla, jotka eivät sitä koskaan täytä. Kun aiemmin haluttu materia, menestys tai joku muu ulkoinen hyvä on saatu, niin halutaan lisää. Kaivo on pohjaton. Kateus, katkeruus ja paha-olo kannustavat pyytämään ja vaatimaan lisää jatkuvasti.

Wikipedian mukaan Suomalaisten ekologinen jalanjälki on maailman suurimpia. Vuonna 2006 julkaistussa WWF:n Living Planet -raportissa se oli kolmanneksi suurin heti Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien ja Yhdysvaltojen jälkeen. Vuonna 2003 maailman ekologinen jalanjälki oli 2,2 hehtaaria henkeä kohti, kun maapallon biokapasiteetti eli tuottava maa-ala oli 1,8 hehtaaria henkeä kohti. Yhden suomalaisen ekologinen jalanjälki oli 7,6 hehtaaria.

Mutta, eihän meillä ole hätää, keskitymme uusiutuvaan energiaan, luomme sillä uusia työpaikkoja, ja kulutusjuhlat voi jatkua.

Lipposen Paavokin on sitä mieltä, että Suomi ei saa tavoitteiden mukaisia 20-30% päästöjen vähennyksiä kasaan yksistään uusiutuvaan energiaan keskittymällä. Puuteollisuus vähentää työpaikkoja ja tehtaat sulkevat oviaan, puu on liian kallista Suomessa jo nyt, en käsitä miten sitä, sen enempää kuin turvettakaan pystytään käyttämään polttoaineena järkevin kustannuksin. Tuulivoimaa ei hyödynnetä, ja ihmisten kulutusvimma vain lisääntyy.
Vihreät suunnittelevat ruuhkamaksuja, sen sijaan että muutettaisiin julkinen liikenne vaikka ilmaiseksi, ja muutettaisiin kaupunkien kaavoituksia niin, että ihmiset voisivat asua lähellä työpaikkojaan tai ainakin lähellä metro- tai bussipysäkkejä. Tuntuu kuin lääkäri yrittäisi parantaa sairauden oireita, tutkimatta syitä.
Yhdyn yllä olevan kirjoittajan mielipiteeseen siinä, että mikään ei tosiaankaan enää riitä.

Eilen katsoin osan amerikkalaista nyyhkyleffaa, ja siinä syöpään kuoleva Meryl Streep sanoi ihanasti tyttärelleen:
- Voi kun ymmärtäisit, kuinka paljon onnellisempi olisit, kun oppisit että sen sijaan että jatkuvasti haet ja etsit sitä onnea, rakastaisit sitä, mitä sinulla jo on.

16.2.2008 12.46  Onska

Kirjoituksen viimeinen kappale on aivan loistava ajatus, olen itsekin samaa mieltä. Ei taida vaan käytännössä onnistua.

16.2.2008 13.06  Pekka

Tuo 80/20 tilanne maapallon voimavarojen käytössä on ns. saavutettu etu, joka johtaa elämään kuin Ellun kanat. Muutoshalukkuus ja -osaaminen tulisi olla niillä, joilla on paljon leivisköitä hoidettavanaan.

Ilmeisesti tuo "saavutettu etu" jarruttaa hyödyntämästä ja tutkimasta teknologiaa ja kehittämästä järjestelmäämme niin, että tulisi myytävää niillekin, jotka haluavat saman elintason kuin meillä.

Markan devalvoinnista on aikaa, viimeistään EU:iin liityttäessä piti olla selvä, että devalvaatiota ei tule.

Vientiteollisuutemme olisi pitänyt kehittyä, mutta sillä ei ollut ainakaan kansallisia visioita tai sitten luotettiin rajan takaa saatavaan raka-aineeseen. Valtion omistajapolitiikkaa ja sen viimeaikaisia toimia voi katsella tältäkin kantilta. Vaikka tuskin kamreeritalous vieläkään visioita hyödyntää.

Jos edelleen katsotaan valtio-omistajaa ja voimavarojen hyödyntämistä, kiinnittyy katse energian tuotantoon. Energiantuotannolle on ollut leimaa antavaa jättiläisoptiot ja kykenemättömyys nähdä kokonaisuutta kun on panostettu biopolttoaineisiin.

Äskettäin näkyi julkisuudessa tieto, ettei energiapuolella panosteta tuotekehitykseen. Asiantuntijat ovat tienneet tämän jo pitkään. Kansalaisen näkökulmasta panostusta optioihin on muttei substanssiin. Valtion omistajaohjauksessa on paljon leivisköitä, jotka pääosin näytetään haudattavan maahan.

18.2.2008 9.51  Sivusta seurannut

Ei kyse välttämättä ole vain kateudesta, jos haluaa saman ansion kuin vastaavaa työtä tekevä. Kyseessä voi olla myös ihan positiivisesti ajatteleva henkilö. Rahan saamiseen työstä liittyy tunne omasta arvosta, sillä näinhän meitä on opetettu itseämme ja toisiamme arvottamaan. Suomalaisen mittapuun mukaan on osoitus terveestä itsensä arvostamista, jos vertaa tulojaan ammatillisen naapurin tuloihin ja haluaa saman (rahallisen) arvostuksen työstään.

Miten tähän kierteeseen ?koko ajan mulle heti kaikki tänne nyt? on sitten päästy, onkin oma tarinansa. Kaikki on kaikkien saatavilla, tai ainakin niin uskotellaan. Kaikki tarvitsevat kaiken, että olisivat onnellisia tai vähintäänkin naapurin vertaisia. On helpompi ja halvempi ostaa uutta kuin korjata vanhaa. Shoppailu on ajanvietettä, ei vastaamista todelliseen tarpeeseen.

Uskon, että tarvitaan järeämpiä tapahtumia, kuin pari leutoa talvea ja jeesustelua muuttamaan suomalaisten materialistinen maailmankuva. Onko tämä koskaan mahdollista? Ehkä seuraava sukupolvi oppii löytämään muitakin arvoja kuin maineen ja mammonan?

27.2.2008 14.26  Rasismia tämäkin

Se on totta, että työntekijä kokee tuon palkkansa myös arvostuksena tekemästä työstään.
Sitä suuremmaksi tuon arvostuksen tekee, jos työnantaja itse huomioi tuon ja ilman tappeluita kohottaa tuon palkan siihen mikä se muillakin vastaavaa työtä tekevillä tai nimikkeellä olevilla on.
Liikuntarajoitteiset tai muutoin vammaiset, ovat yksi ryhmä joita on helppo pitää pienellä palkalla.
Heidän on muutoinkin vaikea saada työtä, jolloin ei ole pelkoa siitä, että he vaihtaisivat työpaikkaa paremman palkan toivossa.
Tämä on sitä piilossa olevaa rasismia työnantajan taholta, juuri tätä ryhmää kohtaan.
Tästä ei julkisuudessa kukaan tuo esille ja sitä vähätellään. "Olis nyt tyytyväinen, että ylipäätänsä saa tehdä työtä".
Tuo edellinen kommentti kaiketi on monenkin työnantajan päässä, jos ko. henkilö menee pyytämään palkankorotusta.

28.2.2008 12.26  Viaton?

Sama palkka samasta työstä ? Kyllä sekin kuulostaa oikealta. Oikeammin on tietysti niin , että sama palkka samasta tukloksesta tai työn määrästä tai vastuusta jne...
Samaa työtä tekevät samalla nimikkeellä on taas vain paperiviisautta.
Vai ?

28.2.2008 18.38  Sama palkka samasta työstä

Hyvin moni työ on nykyään luonteeltaan sellaista, että välittömän tuloksen mittaaminen on vaikeaa.

1.3.2008 18.23  B

EIKÖ AIKAANSAAMISIA KUITENKIN VOI AINA JOTENKIN MITATA?

4.3.2008 9.31  Sama palkka samasta työstä

Se varmaan riippuu millä aikajänteellä tuloksia mitataan. VÄLITTÖMÄN TULOKSEN mittaaminen on varmasti monissa työtehtävissä hankalaa.

Muuten ajatus on kyllä hyvä, samasta tuloksesta sama palkka.

2.4.2008 17.35  B

Lähes jokaiseen työhön on olemassa varmasti yhteisesti sovittavat kriteerit millä aikavälillä ja millaisilla mittareilla tulosta, aikaansaamisia, ahkeruutta tai laatua jne... mitataan.
Jos halua löytyy niin ainakin silloin.
Useimmiten halu puuttuu, koska ei haluta mitattaviksi.
Läpinäkyvä asioiden mittaaminen on monelle kauhistus.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini