Blogin arkisto

Talousrikosoikeuden yleiset opit

Share |

Tiistai 2.9.2008 klo 14.37 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA


Rikosoikeuden professori Raimo Lahti Helsingin yliopistosta on lanseerannut talousrikosoikeuteen yleiset opit, jotka mahdollistavat liike-elämässä toimivien henkilöiden tuomitsemisen rikoksesta, vaikka lakikirjasta rikoksen tunnusmerkistöä ei normaali laseilla löydä.

Avainsanat: Kari Uoti, Uoti Kari, arvot, rikosoikeus, liike-elämä, oikeusvaltio, rikoslaki, talousrikoslaki, viranomaisten toiminta, oikeustiede, suomen laki, rikosoikeuden professori, talousrikos, yleinen etu


Kommentit

3.9.2008 18.51  Tapio Rissanen

Professori Raimo Lahden tulkinta ei ole uusi.
Veroviranomaiset ovat vuosikymmenet harrastaneet samaa eli tehneet itse omaa lainsäädäntöä, johon hallinto-oikeudetkin ovat usein yhtyneet.
Samaa periaatetta on kuulemani mukaan harrastettu myös mm. natura-alueiden muodostamisessa.

3.9.2008 20.39  Heimoveli

Käytäntö, eli se mitä tulkintoja käytetään on aina jollain tavalla poliittinen.
Mm. se miten muissa maissa on käytäntönä kohdella maksujen oikeuksia julkiselle taholle suhteessa yksityisoikeudellisiin saataviin, ei ole kaikkialla sama. Suomessa on otettu käyttöön järjestelmä, jossa näistä maksuista myöhästyminen tai niiden maksamatta jättäminen siten, että maksetaan yksityiselle velkojalle ensin tavasta on tehty käytännösä rikollista. Näin yksityinen velkoja, siis esimerksi toinen yhtiö on paljon huonommassa asemassa saataviensa kanssa kuin vaikkapa verottaja, valtio ...
Tämä käytäntö ei kuitenkaan ole kaikissa oikeusvaltioissa vaan velkojat ovat tasavertaisia keskenään. Jossain oli lehtijuttu, jossa muistaakseni Sauli Niiinistö aikoinaan ehdotti käytäntöön muutosta, mutta silloinen ( oliko oikeusministeri ? ) Tarja Halonen vastusti sitä, valtion täytyy aina saada omansa. Pitääkö valtio sitten paremmin ja varmemmin huolta ihmisistä kuin ykstyistahot, joilla ei sinänsä ole siihen ainakaan julkisesti velvollisutta on toinen kysymys. Suomessa on siis myös pidetty ja pidetään tätä järjestelmää yllä. Voisiko tätä rinnastaa siihen samaan kategoriaan kuin muut houlhousyhteiskunnan tavat jotka suomessa ovat mm.alkoholilaki, muualla maailmassa ei erilainen, vapaampi alkoholilaki aiheuta ongelmia, suomessa päättäjien mielestä kyllä. Muualla maailmassa saatavien tasavertaisuus ei aiheuta ongelmia vaan on yhdenvertaisuuskysymys, mutta Suomeen se ei tiettyjen päättäjien mielestä sovi.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini