Blogin arkisto

Kirjaoppineet Opastavat

Share |

Sunnuntai 11.1.2009 klo 20.12 - Ahti Pontinen


Hyvin koulutetut ja kokeneet ihmiset saattavat kirjoittaa fiksusti ja älykkäästi asioista, joista heillä ei ole henkilökohtaisella tasolla kuin pintapuolisia, hetken kokemuksia. Siinä asiaa tuntematon helposti uskoo auktoriteettiin. Myös työyhteisöissä työtä tekevät, itse käytännön kokemusta omaavat ihmiset helposti katsovat asiaa yhdestä näkökulmasta ja toteavat ohjeet hyviksi ja käytännössäkin oikeiksi todetuiksi.

Erityisesti nykyään kirjanoppineet opastavat työyhteisöjen viestintäongelmissa tai mahdollisten konflikti tilanteiden varalta. Joillain tietenkin on myös käytännön kokemusta, mutta tämän hetken omakohtainen asiakokemus puuttuu ja asioita ajatellaan vain järkiperäisesti.

Viestintä, asenteet ja konfliktit eivät kuitenkaan koskaan ole vain järkiperäisesti pääteltävissä hyviksi tai huonoiksi, vain omien kokemuksien lähtökohdista.

Omilla aivoillaan ajattelu tuntuu olevan monelle todella vaikeaa. Lähes mahdotonta tuntuu olevan asioiden ajattelu muun kuin itsensä näkökulmasta.

Joskus ollaan samanlaisessa tilanteessa kuin silloin kun auktoriteetit kertoivat auringon kiertävän maata ja lähes kaikki uskoivat. Onneksi löytyi myös ihmisiä, jotka uskalsivat ja pystyivät ajattelemaan eri tavalla. He tietenkin olivat monien aikalaisten silmissä hulluja. Yksi moderni kirjanoppineiden ikuinen totuus on ns. 20 / 80 sääntö.

20 % yrityksen henkilöistä tuo 80 prosenttia tuloksesta. Erityisesti markkinoinnissa ja myynnissä ja mainonnassa tätä palvotaan kuin jumalan sanana. Ovathan asiasta kertoneet lukuisat gurut ja mogulit ja professorit. Ja ennen kaikkea, nuo tietäjät ovat merten takana suuressa viisauden valtakunnassa.Voisiko kuitenkin joskus tai jopa hyvin useasti olla niin, että varsinkin Suomalaisessa yrityselämässä ja työyhteisöissä tähän tähtäävää toimintaa jopa ruokitaan niin kauan, että lopulta voidaan todistaa, että olihan tuo sääntö oikeassa? Se on siis todistettu ???

Avainsanat: Kirjanoppineet, työyhteisö, ylimieliset auktoriteetit, työyhteisö, yrittäminen, liike-elämä, Ahti Pontinen


Kommentit

28.3.2008 10.54  Hihhuli-Hilda

Nämä totuudet ennustavat itse itseään. Ihan kuin horoskoopit. Ihmiset, jotka uskovat niihin, kokevat oikeasti asioita, joita heille luvataan.

Sama juttu, jos kerran kerrotaan, oikein painetussa sanassa, että joku asia on näin. (Esim. tuo 20-80 sääntö), niin vähän ajan päästä se on niin. Ihmiset luokittuvat, omaan lokeroonsa, niin kuin on etukäteen ennustettu. Ja toimivat, tietoisesti tai tahtomattaan niin, että jonkun kehittämät totuudet toteutuu.

11.1.2009 21.59  Ahti Pontinen

Useat Suomalaisetkin merkittävät mediat uutisoivat äskettäin, miten tetris pyyhkii sotatraumat; "Koehenkilöille näytettiin väkivaltaisia videoita, jonka jälkeen heidät pantiin joko pelaamaan Tetristä tai olemaan tekemättä mitään. Tetris-ryhmä kärsi seuraavan viikon aikana takaumista huomattavasti vähemmän kuin mitään tekemättömät. "
Se jäi kertomatta, että otanta oli varsin pieni. Ja eiköhän mikä tahansa "pyyhi" traumoja kun ajatukset ovat siinä, eikä traumoissa.
Uutinen meni läpi kopioituna, kun oli mennyt läpi jossain isommassa kansainvälisessä uutistoimistossa. Tässä taas esimerkki mihin kaikkeen sitä kritisoimatta uskotaan...ja mitä uutisoidaan muutoin ( ? ) järkevissä medioissa.

13.1.2009 12.43  Suutari

Hyvä Ahti,
Et kai tarkoita, että kirjanoppineiden tulisi ryhtyä sorvareiksi pystyäkseen kirjoittamaan sorvaamisesta?

13.1.2009 21.06  Ahti Pontinen

Hyvä Suutari,
Mitenkähän noita sorvinkäyttöoppaita voi kirjoittaa ilman, että osaa oikeasti niitä käyttää ? Tai kirjoittaa voi, mutta onko sillä mitään arvoa?Asiahan on niin, että nämä kirjanoppineet ovat ns. munattomia, jotka opettavat miten lapsia tehdään...
Ja vielä yksi ja tärkein asia: Kirjanoppinut on oppinut oppinsa toisten kirjoittamista kirjoista ja käyttäytyy siten ja luulee kyllä itsekin osaavansa käytännössä tai tietävänsä käytännössä ihan tätä kautta. Tämä ei tarkoita sitä,etteikö joukossa voi olla yksi sadasta joka tällä tavalla onkin oikeasti asiansa oppinut ja osaa käytännössäkin.
Kirjanoppinut ei kuitenkaan ajattele omilla vaan toisten aivoilla.

14.1.2009 14.34  Rane

Kyllähän kai niitä kirjanoppineitakin johonkin tarvitaan, ei kaikki sorvarit ole syntyneet kirjoittajiksi. Ja kuka sitten tekis sorvarin hommat, jos niiden pitäisi alkaa oppaita vääntämään?? Suutari pysyköön lestissään.

20.1.2009 12.14  Ahti Pontinen

Kirjanoppineilla tässä on tarkoitettu koko ajan niitä, jotka lukevat kirjoista ja osaavat kirjansa, mutta eivät käytännössä ymmärrä asiaa. He ovat siis ulkoaoppineita, mutta eivät omaa käytännön kokemusta, eivätkä tiedä mitenkä käytännössä asiat menevät, he uskovat ja opettavat sitä mitä toiset ovat kirjoissa ja kansissa sanoneet. Aivan eri asia on sellaiset, jotka ymmärtävät käytännön sekä ovat "lukeneet asiansa". Ilman kirjoja asian oppineet osaavat myös asiansa. Ne kirjanoppineet joita tässä on tarkoitettu ainoastaan luulevat ossaavansa. Tämä ei tarkoita tiettyä alaa vaan alan myös alan sisällä jotain yksittäistä asiaa tai suurempaa kokonaisuutta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini