Blogin arkisto

Linnanmäki

Share |

Maanantai 19.1.2009 klo 12.24 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA


Korkein oikeus avasi vuoden vahdikkaasti heittämällä TJ Groupin veljekset kaappiin muistelemaan vuosituhannenvaihteen temppuja. Osakeannilla ja myynnillä kerättiin yhteensä 250 miljoonaa euroa, joista 60 miljoonaa tippui kummallekin loppujen valuessa yhtiöön.

Kaverit velvoitettiin maksamaan takaisin 8 miljoonaa mieheen, joten kummallekin jäi vielä yli 50 miljoonaa osakeantirahaa. Lain sallima rangaistusmaksimi olisi ollut 7 vuotta kuten muissakin suuremmissa talousrikosjutuissa. Nyt siitä käytettiin 2 vuotta 4 kuukautta.

Suomi on täynnä veropetos ja petosjuttuja, joista on tuomittu vastaavia rangaistuksia. Taloudellinen hyöty, joita näissä jutuissa on tavoiteltu, on kuitenkin oleellisesti, mittaluokkaa ellei kahta pienempi kuin TJ Groupin tapauksessa.

Pankkirikosoikeudenkäynneissä, jotka olivat pääosin poliittista teatteria, tuomittiin aika säännöllisesti rangaistuksia, jotka hipoivat 7 vuotta eli lain sallimaa maksimia. Taloudelliset intressit näissä olivat murtoluokkia tänään päätettyyn juttuun verrattuna.

Tuoreeltaan startannut lama ei ehtinyt kypsyttää lynkkausmielialaa tässä asiassa, jota on vatkattu tuomioistuimissa jo tovin aikaa, mutta ei riittävästi rangaistuksen alentamiseksi.

Tilgmanin ja Salmisen saama rangaistus on parkkisakko suhteessa tapahtumaan. Vankila ei ole kenellekään tavalliselle tallaajalle oikea paikka, rangaistuslaji ja tapa on järjetön ja brutaali. Heidän tekemisensä ei juurikaan poikkea siitä, miten markkinat vuosituhannen vaihteessa toimivat. Heidät vain valittiin sopiviksi maaleiksi. Näin järjestelmä toimii.

Nyt on saatu pää auki ja uutta materiaalia on putkessa. Eiköhän pikapuoliin saada uusia näyttäviä peijaisia kaiken kansan ihmeteltäväksi. TJ Groupin poikien ovimaksu oli aika kohtuullinen, vaikka inhimillisesti raskas.

Kari Uoti
Lue lisää Kari Uotin blogi-kirjoituksia osoitteessa
www.kariuoticonsulting.fi

Avainsanat: Kari Uoti, rikosoikeus, liike-elämä, oikeusvaltio, rikoslaki, talousrikoslaki, viranomaisten toiminta, suomen laki, talousrikos, yleinen etu, osakeanti, veropetos, pankkirikos


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini