Blogin arkisto

Lex Nokia

Share |

Keskiviikko 11.2.2009 klo 12.00 - Sampo Terho


Rakkaan puhelinyhtiömme kaipaama urkintalaki puhuttaa. Nokia haluaa oikeuden valvoa työntekijöidensä sähköpostin tunnistetietoja, ja väittämän mukaan on uhannut lähteä koko Suomesta, jollei tätä seurantaa mahdollistavaa lakia tule eduskunnalta. Tarkoituksena olisi tukkia mahdolliset tietovuodot kilpaileville yrityksille.

Onkohan asia mietitty Nokialla aivan loppuun? Onko tosiaan niin, että yhtiön sähköpostin valvonta lopettaa tietovuodot. Eikö muka ole mitään muuta ja tekijälle turvallisempaa tapaa vuotaa tietoja, jos niin haluaa tehdä?

Lain hyödyllisyys näyttää vähintäänkin epävarmalta. Täysin varmaa sen sijaan on, että Nokian maine kärsii hankkeesta suunnattomasti. Monien asiantuntijoiden mielestä laki on perustuslain vastainen. Samoin on vaikea keksiä tätä näyttävämpää tapaa osoittaa tavallisille kansalaisille, että isoveli valvoo ja orwellilainen painajainen lähestyy.

Jälleen täytyy todeta, että nykyaikainen vapautemme on paljolti illuusiota. Historia ei kulje väistämättömästi kohti vapaampia oloja tai ajatuksia. Yleisesti ehkä vieläkin luullaan, että vaikkapa keskiajalla ihmiset elivät kirkon tai aateliston ehdottomassa valvonnassa, orjuutettuina niin mieleltään kuin ruumiiltaan.

Totuus taitaa kuitenkin olla, että aiemmin ihmiset olivat käytännössä vapaampia vaikka oikeuksia periaatteessa oli vähemmän. Ei aiempien vuosisatojen metsätorppien suomalaisia voinut esivalta vastaavalla tavalla seurata kuin nykyään. Ihmiset saattoivat elää viikkoja tai kuukausia ilman, että edes tapasivat "valvojiaan". Ei kukaan silloin voinut aina olla tarkkailemassa, mitä mies ystävälleen puhui tai metsään huusi.

Nokia aikoo tehdä tunnistetietojen tarkkailun automaattiseksi. Joka ainoa sähköposti suodatetaan, mikä varmaan pistää niitä kirjoittavat ihmiset mietteliäiksi. Meidän on syytä valvoa tarkkaan, ettei moderni teknologia tao meille lopulta vain kahleita käsiin ja kuonokoppaa suuhun.

Sampo Terho
Vapaa toimittaja ja tietokirjailija

Avainsanat: Sampo Terho, Nokia, urkintalaki, tunnistetiedot, sähköposti, laki, lainsäädäntö, tietovuoto, tietovuodot


Kommentit

11.2.2009 12.28  Tuntematon

Ilmeisesti yritykset saavat lain myötä laajemmat urkintaoikeudet kuin poliisi.

11.2.2009 16.16  Tuntematon2

Ei poliisille firman akuutit asiat kuulukaan kuin erityisen painavasta syystä.

11.2.2009 17.57  Tuntematon

Kait se on hyvä, että yritys voi tarkkailla tunnistetietoja. Töissä pidäkään henkilökohtaisia asioitaan hoitaa. Pitäiskö tuosta laista kuitenkin karsia pois taloyhtiöt ja kirjastot?

11.2.2009 18.14  Hyvin toimii...

Mikäas ongelma on hoitaa sähköpostilla asioitaan esimerkiksi webmaililla, teki sen sitten kirjastosta, kotona tai vaikkapa työpaikalta ?

Siinähän kaivelevat pelkästään työsähköpostiosoitteiden tunnistetietoja.

Saahan sitä valvoa vaikkapa tussien käyttöä liikesalaisuuksien vuotamisessa. Mitäpä jos kirjoitatkin lyijykynällä ? Tai kuulakärkikynällä ?

Hohhoijaa...

11.2.2009 18.32  Ahti Pontinen

Ilmeisesti ei oo luettu kirjoituksia, joissa esitetään, että silloin jos lex Nokia astuu voimaan täytyy kieltää samalla hotmail, facebook jne... palvelut työaikana...

12.2.2009 15.47  Tuntematon

Eli jos laki tulee voimaan, kotoa (jos asuu taloyhtiössä) tai kirjastosta ei voi käyttää netin palveluja? Eihän siinä ole mitään järkeä.

Joidenkin tulkintojen mukaan työnantaja voi vaatia työntekijää riisumaan vaatteensa tämän lain nojalla. Ehken alkaa olla liioittelua. Tai sitten kannattaa alkaa talonmieheksi...


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini