Blogin arkisto

Talouskriisi peittää energiakriisin

Share |

Keskiviikko 11.2.2009 klo 9.00 - Aki


Suomalaisia pitäisi kiinnostaa Euroopan lähialueiden öljyntuotannon lasku, varsinkin kun olemme Norjan jälkeen Euroopan kovimpia öljyn kuluttajia. Pohjanmeren öljyntuotanto on vuosituhannen vaihteen jälkeen laskenut kolmanneksen ja samalla UK:sta on tullut öljyn netto-ostaja (yksi lisäniitti UK:n arkkuun). Venäjästä ei ole pelastajaksi, viralliset instituutit ovat sielläkin myöntäneet öljyntuotannon laskut.

Tilanne ei tietenkään näytä niin pahalta, kun öljyn kysyntä (hinta) laskee vielä nopeammin. Samalla moni öljyntuottaja joutuu toteamaan budjettiensa mahdottomuuden. Kun heidän ainoa myyntituotteensa on öljy, niin sitä on tuotettava OPEC:in puheista huolimatta - ja näennäinen ylitarjonta vain pahenee. Itse odottelenkin OPEC:in hajoamista lähitulevaisuudessa.

Avainsanat: Öljyntuotanto, talouskriisi, energiakriisi, energia, kysyntä, UK, OPEC, öljykenttä, teknologia, uusiutuvat, tuulivoima, maalämpö, DOW, lama


Kommentit

14.2.2009 22.27  Heikki Ikonen

Painavaa asiaa, parahin Aki. Energiakriisi tosiaan puskee päälle taas heti, kun globaali taantuma hellittää. Ja rakenteelliset ongelmat ovat tosiaan valtavat. Ei se ollut sattumaa tai puhdasta spekulaatiota, että öljy kävi liki 150 taalassa tynnyriltä.

Talouden näkymistä sen verran, että Dow Jonesin kehitystä 1929 romahduksen jälkeen ei voi pitää kovin hyvänä mittarina. On totta, että se toipui romahdusta edeltäneelle tasolle vasta 25 vuotta romahdusta edeltäneen huipun jälkeen, mutta se antaa aika lailla vääristyneen kuvan talouden kehityksestä.

Pörssikurssit olivat nousseet 1920-luvulla velkarahan voimin täysin epärealistiselle tasolle, minkä vuoksi seurannut romahdus oli niin tolkuton. Suuri Lama taittui USA:ssa kasvuksi jo 1933, ja samaan aikaan alkoivat pörssikurssit nousta jyrkästi.

Laman seuraukset kylläkin kestivät pitkään, alkaen työttömyydestä ja vararikoista, mikä on tyypillistä kasinotaloudelle. Itse talouskasvun osalta lama ei kuitenkaan kestänyt montaa vuotta. Sotaa kohti mentäessä kasvu oli itse asiassa jo hurjaa, ja taas sen jälkeen, kuten yleensä sodista toivuttaessa.

Saatan eritellä asiaa tarkemmin omassa blogissani tuonnempana, sillä osakekurssien ja reaalitalouden suhde on kiintoisa ja tärkeä.

yst. Heikki Ikonen

16.2.2009 20.52  Aki

Kiitos kommenteista,

DOWn vertailu oli esimerkki ja ei todellakaan luotettava, siihen vain usein viitataan ja siksi sen tähän laitoin. DOW'lla venkoilu on arkipäivää nykyäänkin, sillä siihen valitaan aina päättäjien mukaan sopivat firmat. Tosin käsittääkseni rajana on ollut 10 US$n osakehinta, mikä on mm. Freddien ja Fannien kautta mennyt joustavasti sitten lokakuun. Kohta tosin saattaa olla pula yli 10 taalan osakkeista.

Sikäli kun ymmärrän, niin velkaraha on iso osatekijä myös tänään. Osissa jenkkilää oli nykyistä vastaava asuntobuumi-bust '26-'29 ja osana laukaisijanakin.

Reaalitalous ja pörssimaailma ovat joskus varsin kaukana toisistaan - niin '30-luvulla kuin tänäänkin. Pankkeja ollaan nyt pelastamassa "surutta" ja verbaalisota on nousemassa johtoajatukseksi - syy poikkeuksetta taitaa olla naapurissa :-(

Sota, niin - erinnäisissä yhteyksissä on todettu, että jenkkilä kasvu oli tyrehtymässä taas '38 pahasti ja itse asiassa sotateollisuus imaisi takaisin nousuun. Oikeastaan USA on ollut sotateollisuuden varassa yhä kasvavassa määrin koko WW2n jälkeen - tänä päivänä maahan ei taida talousrumahduksen myötä muuta jäädäkään.

Odotan mielenkiinnolla kirjoituksiasi.

6.3.2009 20.57  Pekka

Oli herkullista lukea kirjoitusta energiakriisistä ilman viittausta ilmasto-ongelmaan. Riippumatta siitä tunnustammeko ilmasto-ongelman, meitä uhkaa energiakriisi.

Koska Aki ei ollut maininnut säästölistassaan aurinkoa, pari sanaa sen puolesta.

Noin puolet asuntokannastamme om kaukolämmössä, energialähteet niissä ovat hyvin monenlaiset öljystä hakkeeseen. Koska aurinkolämmön hyödyntäminen säästää polttoainetta 20-30 ? pitäisi se myös hyödyntää kaukolämmössä.

Maalämmön hyödyntäminen edellyttää aina sähköä. Ainakin kesäisin pitäisi pyrkiä hyödyntämään aurinkolämpöä lähinnä lämpimän käyttöveden tuotannossa polttoaineen säästö vuoden jaksoissa on sama kuin edellä.

on hyvä tietää, että aurinkovoimasta n. 0,2 %muuttuu tuuleksi.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini