Blogin arkisto

Yrittäjä, ymmärrä kysynnän ja tarjonnan laki ja nosta hintaa, jos?

Perjantai 15.4.2016 - Juha Ahola

juhaahola.jpgLiikkeenjohdon konsulttina kuulen monenlaisia uskomuksia ja ajatuksia. Tässä yksi yrittäjän haaste.

”Pakko palkata osa-aikainen työntekijä, kun kädet eivät riitä kysynnän kasvaessa.”

Työllistäminen on hieno asia ja yhteiskuntavastuullista työtä, mutta ei välttämättä itsetarkoitus. Jos kerran olet lähtenyt yksinyrittäjäksi työllistämään itsesi, mikä pakko sinun olisi ottaa riskiä palkkaamisesta? Totta kai skaalaaminen palkkaamisen kautta on hyvä mahdollisuus saada katetta myös toisten tekemästä työstä, mutta tosiaan mahdollisuus, ei itsestäänselvyys.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, yrittäjä, yrittäminen, kysyntä, tarjonta, työ, palkkaaminen

Dynamiikkaa hinnoitteluun - sehän on puhdasta kysynnän ja tarjonnan lakia!

Perjantai 11.10.2013 - Juha Ahola

juhaahola.jpg"Junalippujen hintoihin tulee uusia vaihtoehtoja ma 3.6. alkaen, jolloin matkustusajankohdassa joustaminen tuo sinulle alennusta. Jatkossa hiljaisemmissa junavuoroissa matkoja saa edullisemmin kuin suosituimmissa eli junalipun hinta vaihtelee kysynnästä riippuen eri junavuorojen ja eri viikonpäivien välillä. Uudet hinnat näkyvät verkkosivuilla 3.6. alkaen."

VR on toiminut vuodesta jo 1800-luvun loppupuoliskolta alkaen ja on tätä nykyä iso logistiikkakonserni. Kyseessä ei ole siis mikään pieni yritys, joka olisi ketterä tekemään muutoksia palvelukonseptiin ja hinnoittelumalliin äkillisesti. Toki VR:llä on ollut viime vuosina tiettyjä haasteita, joista media jaksaa kyykyttää, mutta mikä itselleni pistää silmään on dynaamisen hinnoittelun ymmärrys ja toimeenpano.

Miksi sitten PK-sektorilla ja etenkin pienissä yrityksissä ei ymmärretä käyttää dynaamista hinnoittelua?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, hinnoittelu, kysyntä, tarjonta, dynaaminen hinnoittelu

Tavara liikkeelle, osa 1.

Tiistai 30.3.2010 - Miia Godwin

Tässä reippaalle export-yrittäjälle liuta ilmaisia sisäpiirin tuotevinkkejä. Seuraavalla kerralla listaan ohittamattomat neuvot tuontiyritykselle.

 

 

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Miia Godwin, vienti, tuonti, tuotevinkki, kysyntä, markkinat

Idänkaupan suuri opetus

Perjantai 8.1.2010 - Heikki Ikonen

Tapasin jouluna sukulaiseni, jolla oli 1980-luvulla idänkaupassa mukavasti pärjäävä yritys. Neuvostoliiton romahtaessa yritys ajautui liki umpikujaan. Onnekseen sukulaiseni oli varovaista sorttia, joten yrityksellä ei ollut rajusti velkaa, ja se säästyi konkurssilta. Monen idänkauppayrityksen kohtalo oli karumpi. Valuuttaluottoihin haksahtaneet aiheuttivat markan pakkodevalvoinnin jälkeen konkurssiaaltoon, joka hakee teollisuusmaissa vertaistaan.

Lue lisää »

8 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, idänkauppa, kysyntä, politiikka, Kekkonen, Neuvostoliitto, poliittiset suhdanteet, riskit, riskinhallinta, yrittäminen

Talouskriisi peittää energiakriisin

Keskiviikko 11.2.2009 klo 9.00 - Aki

Suomalaisia pitäisi kiinnostaa Euroopan lähialueiden öljyntuotannon lasku, varsinkin kun olemme Norjan jälkeen Euroopan kovimpia öljyn kuluttajia. Pohjanmeren öljyntuotanto on vuosituhannen vaihteen jälkeen laskenut kolmanneksen ja samalla UK:sta on tullut öljyn netto-ostaja (yksi lisäniitti UK:n arkkuun). Venäjästä ei ole pelastajaksi, viralliset instituutit ovat sielläkin myöntäneet öljyntuotannon laskut.

Tilanne ei tietenkään näytä niin pahalta, kun öljyn kysyntä (hinta) laskee vielä nopeammin. Samalla moni öljyntuottaja joutuu toteamaan budjettiensa mahdottomuuden. Kun heidän ainoa myyntituotteensa on öljy, niin sitä on tuotettava OPEC:in puheista huolimatta - ja näennäinen ylitarjonta vain pahenee. Itse odottelenkin OPEC:in hajoamista lähitulevaisuudessa.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Öljyntuotanto, talouskriisi, energiakriisi, energia, kysyntä, UK, OPEC, öljykenttä, teknologia, uusiutuvat, tuulivoima, maalämpö, DOW, lama

Taantuman aikana kannattaa panostaa ihmisiin

Perjantai 6.2.2009 klo 8.30 - Arto Satonen

Finanssikriisin seuraukset heijastuivat nopeasti työmarkkinoille. Rekrytointivaikeuksista siirryttiin hetkessä yt-neuvottelujen aikakauteen. Lomautettujen määrä hipoo jo viittäkymmentä tuhatta ja myös irtisanottujen määrä kasvaa.

Näyttää siltä, että talous lähtee kasvuun pohjanmaan kautta. Nyt on hyvin tärkeää sekä tukea työllisyyttä että löytää ne toimintamallit, joilla irtisanotut ja lomautetut saadaan pidettyä työkykyisinä taantuman yli.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Arto Satonen, finanssikriisi, lomautus, irtisanomiset, koulutus, kysyntä, kilpailukyky, markkinatalous, ratkaisu