Blogin arkisto

Mitä sitten ajatteletkin työpaikan poliittisesta pelistä voi käsityksesi muuttua luettuasi tämän

Maanantai 27.5.2013 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgMonet pitävät työpaikalla esiintyvää poliittista peliä epämiellyttävänä ja vastenmielisenä asiana. Ehkä sinäkin. Yleinen käsitys on, että työpaikan poliittisuus heikentää työtyytyväisyyttä, moraalia, sitoutumista ja lisää irtisanoutumisia.

Mutta tutkimustulokset osoittavat, että poliittinen taituruus ja vallan halu ovat omaajilleen kannattavia ominaisuuksia.

Olet ehkä joutunut tai olet parhaillaan tilanteessa, jossa joudut paimentamaan hanketta, jossa sinulla on paljon vastuuta, mutta ei juuri lainkaan käsky- ja määräysvaltaa hankkeeseen osallistuvien suhteen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Luoma, johtajuus, johtaminen, johtamisen kehittäminen, käyttäytyminen, muutosjohtaminen, poliittinen, politiikka, toteutus, työpolitiikka, ura, valmennus, valta

Venezuela on sääntelytalouden ankea esimerkki

Keskiviikko 13.3.2013 - Heikki Ikonen

heikkiikonen.jpgVastikään kuolleita on rumaa haukkua, mutta en malta olla nostamatta esiin Venezuelan Hugo Chávezia hänen talouspolitiikkansa vuoksi. Se kuvaa hyvin, kuinka virheelliset taloudelliset analyysit ja yhteiskunnalliset toimet johtavat ihan muuhun kuin on tarkoitus.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, suunnitelmatalous, talouspolitiikka, yhteiskunta, sosialismi, kulutus

RAY:tä ja vähän väkivaltaa

Perjantai 21.10.2011 - Kari Uoti

Pelitoiminnan kautta kerätyt varat ohjataan suomalaiseen hyvinvointiin: avustuksina sosiaali- ja terveysalan järjestöille sekä Valtiokonttorin kautta sotiemme veteraaneille, väitetään Ray:n sivuilla, rahat kerätään vastuullisesti ja jaetaan tarvitseville.


No nyt niitä on jaettu poliitikoille, jotka takaavat RAY:n monopoliaseman rahapelitoiminnassa. Tarvitseville kerättäviä rahoja ei ole tarkoitettu poliittisen toiminnan tukemiseen.

Lue lisää »

7 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, RAY, avustus, avustukset, politiikka, väärinkäytös, rikos, väkivalta, laki, tuomio

Naamavaalit

Tiistai 3.5.2011 - Kari Hannunen

Politiikka on loppujen lopuksi aika yksinkertaista: erinäköiset naamat selittävät televisiossa asioita, joista emme ymmärrä paljoakaan. Tai vaikka ymmärtäisimmekin, emme tunne asioiden taustoja, koska ne ovat vain poliitikkojen tiedossa.

Mitä jää jäljelle? Naama. Naama, joka selittää, kiemurtelee, venkoilee, valehtelee ja vääristelee. Samat itsetyytyväiset naamat illasta toiseen.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Kari Hannunen, vaalit, politiikka, puolueet, äänestys

Maanpuolustukseen mallia yrityssektorilta

Keskiviikko 3.11.2010 klo 10.59 - Heikki Ikonen

Suomen turvallisuuspoliittiset visiot siirtyvät sukupolvelta toiselle kuin vaarivainaan kultakello. Perintökalleus ei kaipaa kuin hellää huoltoa eli päivitetyn poliittisen retoriikan, mikä tarkoittaa Suomen turvaavan jatkossakin sotilaalliseen liittoutumattomuuteen ja asevelvollisuuteen. Ammattiarmeija nousi syksyn alussa sentään teoreettisen keskustelun kohteeksi, mutta se tyrmättiin liian kalliiksi ratkaisuksi. Palkka-armeija ei riittäisi kuin kehä kolmosen varjeluun, sen takaiset korvet jäisivät konfliktissa suosiolla vihulaiselle.

Lue lisää »

26 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, maanpuolustus, turvallisuuspolitiikka, puolustusmenot, turvallisuuspoliittinen integraatio, kustannustehokkuus

Rahaelvytys on kohdistettava paremmin

Keskiviikko 20.10.2010 klo 10.00 - Heikki Ikonen

Maailmantaloudessa riittää aina huolia. Finanssikriisi saatiin jollain tapaa hallintaan, nyt tuskaillaan valuuttasotaa. Suurimman arvostelun kohteena on Kiina, jota vaaditaan revalvoimaan juaninsa. Jopa 40 prosenttia alihintainen juan pitää Kiinan viennin vauhdissa, mutta samalla se heikentää toisten talouksien vientiä. Aiemmin Kiinan valuuttapolitiikkaa arvosteli etenkin Yhdysvallat, mutta joukkoon ovat liittyneet jo Japani, Brasilia ja Eurooppa.

Lue lisää »

17 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, finanssikriisi, valuuttapolitiikka, kauppapakotteet, rahaelvytys, devalvaatiokilpailu, kasinotalous

Venäjä ei ole arvostelun ulkopuolella

Maanantai 20.9.2010 klo 9.18 - Heikki Ikonen

Kokoomuslaiset ministerit Jyrki Katainen ja Alexander Stubb nostivat pienen poliittisen ja diplomaattisen myrskyn arvioidessaan, ettei Venäjä ole taloudellinen suurvalta. Media ja oppositio kohahtivat – ministereitä syytettiin russofobiasta samassa sävyssä kuin takavuosina tukittiin poliittisten kilpailijoiden tie neuvostovastaisuudella. Tämä siitäkin huolimatta, että Katainen ja Stubb painottivat Suomen intressinä olevan Venäjän taloudellisen vahvistumisen.

Lue lisää »

59 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, Venäjä-kysymys, russofobia, ulkopolitiikka, kauppapolitiikka, naapurisopu, protektionismi, suomettuminen, avoimuus, demokratia

Kuinka paljon yhteiskunta tekeekään

Torstai 26.8.2010 klo 14.01 - Ahti M. Pontinen

Kuinka paljon yhteiskunta tekeekään, jotta se saisi viimeisenkin pk-yrityksen eurot haltuunsa?

Tätä kysyy myös Pauli Vahtera Iltalehden kolumnissaan Kun yhteiskunta kaataa, niin iso haavi alle. Kirjoitus on loistava ja se kannattaa lukea: http://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2010/08/24/kun-yhteiskunta-kaataa-niin-iso-haavi-alle/

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ahti M. Pontinen, Pauli Vahtera, julkinen talous, yritysverotus, pk-yritykset, valtion varat, rahanjako, yritysmyönteisyys, talouspolitiikka

Lapset kielipolitiikan pelinappuloina

Keskiviikko 30.6.2010 - Tapio Prusti

Opetusministeriön päätöksellä on 3.4.2009 asetettu työryhmä valmistelemaan perusopetuksen tuntijaon uudistamista. Työryhmä on jättänyt mietintönsä opetusministerille kesäkuun 2010 alussa. Kuumimmaksi perunaksi lienee muodostunut kysymys ruotsin kielen asemasta opetuksessa. Kaiken järjen mukaan olisi ruotsista tehtävä valinnainen muiden vieraiden kielten tapaan, mutta työryhmä on mietinnössään lähtenyt hölmöilylinjalle.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tapio Prusti, pakkoruotsi, kielivalinnat, kielitaito, kielipolitiikka

Suomi ei ole Kreikka

Torstai 8.4.2010 - Heikki Ikonen

Kreikan velkakriisi paisui sellaisiin mittoihin, että moni suomalainen säikähti oman valtiomme ylivelkaantuvan yhtä syvään kuoppaan. Hallituskin puhuu jo julkisen talouden kurista, ei elvyttämisestä. Joskus julkiset kulut on toki suitsittava, mutta Suomi ei ole Kreikka - ei lähelläkään, muistutti Suomen yrittäjien pääekonomisti Timo Lindholm maaliskuun lopulla Hämeen Sanomissa.

Lue lisää »

24 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, velkaantuminen, ylivelkaantuminen, kansantalous, korot, elvytys, taantuma, noususuhdanne, budjettivaje, talouspolitiikka, pankkikriisi

Yritystulon kaksoisverotus on järjetöntä

Perjantai 5.3.2010 klo 10.00 - Heikki Ikonen

Hallituksen yritystulon verolinjaukset ovat kauniisti sanoen omalaatuisia. Anni Sinnemäki haluaa poistaa alle 90 000 euron osinkotulojen verovapauden, Jyrki Katainen taas julistaa yritysten tuloverotuksen keventämistä talouden virkistämiseksi. Yritystulon verotuksen ristiriidoista kokonaisuutena hallitus ei saa ulos järjen sanaa. Epäjohdonmukaisuus on sinänsä loogista, koska soppaa keittävät niinkin erilaista talousfilosofiaa ajavat puolueet kuin vihreät ja kokoomus.

Lue lisää »

64 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, verotus, yritystulo, talouspolitiikka, kaksoisverotus, osingot, kustannukset, veromalli

Demokratia ei toimi missään

Perjantai 26.2.2010 - Ahti M. Pontinen

Demokratia on keskinkertaisuuden ja tyhmyyden ylistys. Demokratiassa vain harvoin ylevät, parhaat, vapaat ajatukset pääsevät toimintaan. Demokratia on täynnä kompromisseja. Demokratia on illuusio. Sitä se tulee aina olemaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ahti M. Pontinen, demokratia, ajattelu, hallitsija, alamaiset, politiikka

Idänkaupan suuri opetus

Perjantai 8.1.2010 - Heikki Ikonen

Tapasin jouluna sukulaiseni, jolla oli 1980-luvulla idänkaupassa mukavasti pärjäävä yritys. Neuvostoliiton romahtaessa yritys ajautui liki umpikujaan. Onnekseen sukulaiseni oli varovaista sorttia, joten yrityksellä ei ollut rajusti velkaa, ja se säästyi konkurssilta. Monen idänkauppayrityksen kohtalo oli karumpi. Valuuttaluottoihin haksahtaneet aiheuttivat markan pakkodevalvoinnin jälkeen konkurssiaaltoon, joka hakee teollisuusmaissa vertaistaan.

Lue lisää »

8 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, idänkauppa, kysyntä, politiikka, Kekkonen, Neuvostoliitto, poliittiset suhdanteet, riskit, riskinhallinta, yrittäminen

He tekevät sen itse

Perjantai 16.10.2009 - Aino Kauhanen

Minua, tavallista Suomen kansalaista, ei oikeastaan kiinnosta pääministerimme mahdollisesti saama lautakasa. En jaksa enää hätkähtää säätiörahoista sen paremmin kuin muistakaan poliitikkojen ympärillä vellovista sotkuista.

Sen sijaan minua kiinnostaa suuresti miettiä äänestyskäyttäytymistäni seuraavissa vaaleissa.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Aino Kauhanen, politiikka, uskottavuus, luottamus, korruptio, äänestäminen, vaalit

Ei koira karvoistaan pääse

Perjantai 2.10.2009 - Liisa Leppänen

Viime aikoina mediassa on pyörinyt melkoinen myllytys useidenkin poliittisten persoonien osalta. Eräs näistä negatiivisen julkisuuden myrkynkarvaiseen valokeilaan vaaliraha- ynnä muiden taloussotkujensa vuoksi joutuneista ressukoista sattuu olemaan vanha luokkatoverini. Yhteisestä opiskelutaipaleestamme on kulunut vuosi jos toinenkin, mutta nykyinen uutisointi ei minua kyllä laisinkaan yllättänyt.

Tämä nimeltä mainitsematon opiskelutoveri kun paljasti oikean karvansa jo vuosia sitten. Totesin tuolloin, että vaikka karva ulospäin kuinka kiiltäisi, saattaa sen alta paljastua varsin takkuturkkinen totuus.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Liisa Leppänen, politiikka, poliitikko, vaaliraha, uutisointi, rehellisyys

Arvopolitiikkaa

Torstai 18.6.2009 - Aino Kauhanen

Suomalaisten arvoja on taas mittailtu. Tripod Research kyseli kansalaisilta sitä, millaisia yhteiskunnallisia teemoja he pitävät tärkeinä yleensä ja sitä, mitkä arvot ovat heille tärkeitä omassa elämässä.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: politiikka, poliitikko, äänestäminen, arvot, pehmeät arvot, humaanisuus

Arvot tilanteen mukaan

Torstai 1.1.2009 klo 20.52 - Ahti Pontinen

Pääministeri Vanhanen neuvoo kuluttajia aukaisemaan kukkaronnyörejä ja alkamaan kuluttamaan. Samaan aikaan Suomi on sitoutunut lähes koko muun maailman tavoin ilmastonmuutos talkoisiin. 

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Ahti Pontinen, Pääministeri, Matti Vanhanen, ekologista, kulutus, kuluttaja, politikointi, politiikka, usa, yhdysvallat, rahanväärennös, väärennetyt dollarit, ilmastonmuutos

[Esi]merkillinen välirauha?

Perjantai 26.12.2008 - Pekka A. Maunumäki

Greenpeace merkitsee vihreätä rauhaa. En ole oikeastaan koskaan mieltänyt asiaa niin. Ehkä synnytetty mielikuva on tällaiselle keskivertokansalaiselle mieluummin Greenaggression.
Onko Greenpeace kasvanut aikuiseksi ja huomannut että faktoilla vaikuttaminen on tehokkaampaa kuin harvoja miellyttävät tempaukset? Onko vaihtunut rahoittaja, joka tietää, että ilmastokysymyksistä on leikki kaukana?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: greenpeace, Pekka A. Maunumäki, energy revolution, politiikka, tekniikka, uusiutuva energia, uusiutuvat energiamuodot, katastrofi, halpa energia