Blogin arkisto

He tekevät sen itse

Share |

Perjantai 16.10.2009 - Aino Kauhanen


Minua, tavallista Suomen kansalaista, ei oikeastaan kiinnosta pääministerimme mahdollisesti saama lautakasa. En jaksa enää hätkähtää säätiörahoista sen paremmin kuin muistakaan poliitikkojen ympärillä vellovista sotkuista.

Sen sijaan minua kiinnostaa suuresti miettiä äänestyskäyttäytymistäni seuraavissa vaaleissa.

Muu maailma on pitkään pitänyt Suomea esimerkkimaana korruptoitumattomuudesta. Niin olemme me suomalaisetkin. Entäs nyt, kun tietoa tihkuu mitä merkillisimmistä kytköksistä? Miten käy yhteisen tietoisuutemme, sen joka perustuu luottamukselle ja ylpeydellekin siitä, että meillä ei pelata likaisia pelejä kulissien takana?

Minä, keski-ikäinen äänestäjä, olen menettänyt uskoni äänestämiseen. Mitä hyötyä olisi antaa ääntään yhdellekään poliitikolle? Hehän ovat osa vallitsevaa poliittista kulttuuria, omien puolueidensa jäseniä. Kuinka voisin uskoa, että äänestämällä uusia kasvoja systeemi olisi mitenkään puhtaampi?

Valta näyttää pilaavan ihmisen. Sellaisenkin, joka lähtee politiikkaan otsa idealismia hehkuen. Valtakoneistossa into muuttaa asioita paremmiksi vaihtuu valitettavan usein poliittiseksi liturgiaksi, joka toistaa jo aikaisemmin kuultua poliittisen jargonin ikiaikaista sanomaa.

Kaltaisiani epäileviä äänestäjiä on varmasti paljon. Mitä tapahtuu, jos seuraavien vaalien äänestysprosentti rikkoo mataluudessaan kaikki ennätykset? Kuinka poliittisen järjestelmämme uskottavuus saadaan palautetuksi?

Onhan meillä jo kokemusta juhantaloista ja jäätteenmäistä, siitä miten armollisia ja lyhytmuistisia äänestäjät voivat olla. Mutta nyt kyse ei olekaan yksittäistapauksista, vaan kaikista poliittisista ryhmittymistä. Perussuomalaisetkin ovat välttyneet kohulta todennäköisesti vain kohtalaisen lyhyen olemassaolonsa ansiosta, eivät ole ehtineet rötöstellä...

Edellisen laman syyt ja seuraukset ovat yhä muistissamme. Poliitikot ovat ajattelemattomuudellaan ja typeryydellään edesauttaneet hyvinvointivaltiomme alasajoa, jolle ei ole loppua näköpiirissä.
Kun vanha likapyykki on pesemättä ja uutta syntyy kaiken aikaa, ei ole ihme, että tavallinen kansalainen tuntee helposti olevansa ulkopuolinen omassa maassaan ja kykenemätön vaikuttamaan tämän yhteiskunnan asioihin.

Eipä ollut yllätys, että eduskunta antoi hallitukselle luottamuksensa. Kansanedustajat siis luottavat, vaikka heidät eduskuntaan äänestäneiden kansalaisten enemmistö tuskin luottaa. Tätäkö demokratialla tarkoitetaan?

Ehkä äänestänkin tyhjää. Osoittaisin sillä, että kiinnostusta kyllä on, mutta luottamusta ei. Parempi äänestää tyhjää kuin tyhmää.

Aino Kauhanen

Avainsanat: Aino Kauhanen, politiikka, uskottavuus, luottamus, korruptio, äänestäminen, vaalit


Kommentit

17.10.2009 10.31  Orvokki

Minä olen monesti jättänyt äänestämättä, kun en oikein ole jaksanut setvittää edes jollakin tapaa fiksuntuntuista edustajaa.
Ehkäpä seuraavissa vaaleissa pitäisi vaivautua edes sitä tyhjää äänestämään, sillä kyllä minullakin kiinnostusta on....

17.10.2009 21.45  Ovat rumiakin

Fiksuja tuntuu tosiaan olevan harvassa.

19.10.2009 12.42  Hevimies

Yleensäkkin koko puolue rakenne on perseestä. Vaalikoneilla huijataan ihmistä äänestämään sopivaa ehdokasta joka kuitenkin edustaa epäsopivan puolueen linjaa. Jos puolueet hajotettais ja eduskunnan ja hallituksen muodostais ihmiset jotka edustais omia mielipiteitään eikä puolueen linjaa tapahtuis demokratia. Koska sillon kansalaisten ääni perustuis asioihin joihin halutaan parannusta. Näin myös korruptio vähenee kun ei oikein auta lahjoa yksittäistä edustajaa on paljon helpompi lahjoa suuren puolueen puheenjohtajaa joka puolueen linjan päättää.

19.10.2009 14.26  Ihmedemokratia

Joo, ei ihan vapasta demokratiasta voida puhua. Ehkä manipuloidusta demokratiasta tai saavuttujen etujen demokratiasta tai jostain vastaavasta. Puolueet ovat järjestäneet niin, että niihin oma asema onpönkitetty niin, ettei niitä hevin horjuteta. Sitoutumattoman ehdokkaan on miltei mahdoton mennä läpi.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini