Blogin arkisto

Arvopolitiikkaa

Share |

Torstai 18.6.2009 - Aino Kauhanen


Suomalaisten arvoja on taas mittailtu. Tripod Research kyseli kansalaisilta sitä, millaisia yhteiskunnallisia teemoja he pitävät tärkeinä yleensä ja sitä, mitkä arvot ovat heille tärkeitä omassa elämässä.

Tulokset kertovat suomalaisten olevan välittävää ja humaania kansaa. Ykkösarvoja kun ovat lastensuojelu, liikenneturvallisuus, vaikeasti vammautuneiden ja sairaiden auttaminen, ihmisoikeudet ja mielenterveystyö. Luonnonsuojelu ja sotaveteraanien asiat ovat myös lähellä keskivertokansalaisen sydäntä.

Hieman yllättäen vastauksiin ei vaikuttanut sen paremmin vastaajan ikä kuin tulotasokaan. Sen sijaan poliittisella katsannolla ja sukupuolella oli merkitystä.

Alakoulun opettajani kertoi aikoinaan, että politiikalla tarkoitetaan yhteisten asioiden hoitamista. Siinä uskossa olen sitten äänestellyt koko aikuisikäni. Poliitikkojen tulisi siis hoitaa yhteisiä asioitamme parhaansa mukaan.

Kun tarkastelee arvoasetelmia kansalaisten ilmaisemina ja sitten katselee tätä yhteiskuntaa, ei voi olla ajattelematta: mikä ristiriita toiveiden ja toteutumien välillä!

Ovatko poliitikkojen arvot erilaisia kuin heitä äänestävien kansalaisten? Kuinka verorahoja suunnataan aivan muihin tarkoituksiin kuin veronmaksajat haluaisivat? Miksi höylää käytetään kiivaimmin juuri niillä alueilla, joita kansalaiset pitävät tärkeinä?

Aino Kauhanen

Avainsanat: politiikka, poliitikko, äänestäminen, arvot, pehmeät arvot, humaanisuus


Kommentit

18.6.2009 8.36  Mikael

Arvokeskustelu on sanahelinää!

Yksikään suomalainen ei myöntäisi lastensuojelun, liikenneturvallisuuden, vaikeasti vammautuneiden ja sairaiden auttamisen, ihmisoikeuksien tai mielenterveystyön olevan arvomaailmassaan toissijainen asia.

Eivät nämä mainitut asiat tosiasiallisesti valtaosalle mitään arvomaailmaa edusta, ihmiset vain toistavat kuin papukaijat ulkoa oppimiaan "arvoja".

Arvovalinta olisi vaikka ottaa palkatonta vapaata arvokkaaksi kokemansa asian puolesta toimiakseen. Ei olisi pulaa mummojen ulkoiluttajista ja vapaaehtoisen mielenterveystyön tekijöistä..

Arvo on ennenkaikkea perusteltua tärkeysjärjestyksen priorisointia. Arvovalinta on yhtälailla jättää Kanarianloma väliin ilmastonsuojelun nimissä, kuin pitää lomansa työllistävän vaikutuksen ylläpitämiseksi. Kumpikaan valinta ei ole väärä, mutta molemmat kuvaavat valitsijansa arvomaailmaa.

Rehellisempi "arvo" olisi myöntää ajattelevansa ensin aina omaa parastaan, niin kuin enemmistö enemmän tai vähemmän tietoisesti tekee. Eikös se rehellisyyskin ole tosille arvo? Ja niinhän se toimii hätätilanteissakin "auta ensin itseäsi, että voit auttaa muita".

Poliitikkojen arvojen sanotaan poikkeavan valtaväestöstä. Itse olen ymmärtänyt asian niin, että poliitikot edustavat tasan sitä arvomaailmaa, jota äänestäjän ovat tukeneet. Asia erikseen on ovatko äänestäjät koskaan peilanneet tosissaan omaa arvomaailmaansa. Se mitä kansalaisen peilistä näkyy vastannee lähes täysin sitä arvomaailmaa jota poliitikotkin julkisuudessa viljelevät.

18.6.2009 8.41  Arvon mittari

Arvot ovat arvottomia, jos niitä ei näy käytännön toteuttamisessa.

18.6.2009 14.54  Hevimies

Mua suorastaan vituttaa lukea että Tampereella vanhukset pestään kerran kuuakaudessa. Sit kaiken maailman somaaleille järjestetään hotelli majotuksia. Ilman niitä vanhuksia täälä ei ois kellään yhtään mitään. Siinä on tän paska yhteiskunnan arvo järjestys.

27.6.2009 19.02  Hmmm...

Poliitikoista ehdottomasti suurin osa, jos ei lähes kaikki, edustaa itseään ja omaa uraansa. Kansalaisille sitä myydään kuka milläkin ohjelmajulistuksella. Aivan kuten yrittyskin markkinoi tuotteitaan, vaikka kuten kaikki tietävät, sitä ei tehdä yleisen hyvän takia.

Poliitikkko edustaa siis omaa uraansa ja jos asiat sattuvat sivutuotteena olevan kansalle OK, hyvä on.

Tämän takia en äänestäkään koskaan. Minulla on paljon parempia keinoja ajaa omaa (aivan !) asiaani.

Poikkeuksena olivat presidentinvaalit, joissa Tarja Halonen valittiin. Silloin kävin antamassa äänen pahimmalle kilpailijalle.

13.7.2009 13.20  Jee jee

Suurin osa ei tiedä mitä edes tarkoittaa kun sanotaan sana arvot


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini