Blogin arkisto

Mitä sitten ajatteletkin työpaikan poliittisesta pelistä voi käsityksesi muuttua luettuasi tämän

Share |

Maanantai 27.5.2013 - Heikki Luoma


heikkiluoma.jpgMonet pitävät työpaikalla esiintyvää poliittista peliä epämiellyttävänä ja vastenmielisenä asiana. Ehkä sinäkin. Yleinen käsitys on, että työpaikan poliittisuus heikentää työtyytyväisyyttä, moraalia, sitoutumista ja lisää irtisanoutumisia.

Mutta tutkimustulokset osoittavat, että poliittinen taituruus ja vallan halu ovat omaajilleen kannattavia ominaisuuksia.

Olet ehkä joutunut tai olet parhaillaan tilanteessa, jossa joudut paimentamaan hanketta, jossa sinulla on paljon vastuuta, mutta ei juuri lainkaan käsky- ja määräysvaltaa hankkeeseen osallistuvien suhteen.

Voisi saivarrella tunneälystä ja johtamiskeinoista, mutta parempi puhua todellisuudesta: tarvitset valtaa.

Urasi edistämiseen, saavutuksiin ja muutoksen tekemiseen tarvitset poliittista silmää.

Ihmisten motivaation voi jakaa kolmeen alueeseen. Osa johtajista motivoituu enimmäkseen yhteenkuuluvaisuudesta. Heille on tärkeää olla pidettyjä.

Toiset motivoituvat saavutuksista ja heille tavoitteiden saavuttaminen ja siitä saatu tunnustus on tärkeä.

Vielä yksi osa johtajista motivoituu vallasta ja heille muihin vaikuttaminen on erityisen motivoivaa.Tutkimusten mukaan jälkimmäiseen ryhmään kuuluvat ovat kaikkein vaikuttavimpia.

[Pyrkimyksistä on enemmän DiSC-käyttäytymistyyleissä]

Strategiat eivät toteudu tietenkään itsestään, eivätkä kaikki yrityksessä ole samaa mieltä siitä, mitä olisi tehtävä. Missä joukoissa seisot, riippuu siitä missä asemassa olet. Teemme päätöksiä käytettävissämme olevan tiedon ja meidän tavoitteittemme pohjalta ja ne vaihtelevat meidän organisaatioasemamme mukaisesti. Nykyajan organisaatiot ovat vähemmän hierarkisia kuin entiset, joka tekee poliittisesta osaamisesta entistä tärkeämmän. Esimiesten määräysvalta on rajoitetumpaa kuin ennen.

Jeffrey Pfeffer antaa ohjeita poliittisen taituruuden kehittämiseen työpaikkalla Harvard Business Reviewn numerossa July-August 2010.

Jaa voimavaroja

Kun sinun päätettävissäsi on muille tärkeitä voimavaroja kuten rahaa, laitteita, tiloja ja tietoa, voit käyttää niitä oman valta-asemasi pönkittämiseen jakamalla niitä muille. Keksit mahdollisuuksia auttaa niitä, joiden tukea haluat. Ihmisten auttaminen herättää vastavuoroisuutta, joka on melkein universaali periaate. Suosionosoitukset on maksettava takaisin.

Muokkaa käytöstä palkinnoilla ja rangaistuksilla

Yrityksissä ja politiikassa ihmiset palkitsevat heitä auttavia ja rankaisevat heitä rajoittavia.Tehokkaasti vaikuttavat ihmiset tekevät selväksi, että saat palkintoja, jos autat heitä ja ongelmia, jos et auta.

Etene monella rintamalla

Kun kohtaat ylitsepääsemätöntä vastustusta yhdellä rintamalla, siirry toiselle. Et pysähdy koskaan.

Tee ensimmäinen siirto

Yllätyssiirtosi voi yllättää vastustajasi housut kintuissa ja varmistat voittosi ennen kuin vastustajasi tajuavat mitä tapahtuu.Tällaista tapahtuu päivittäin yritysten johdossa. Kun toimitusjohtaja ensin pääsee eroon hallituksessa olevasta vastustuksesta, hän saa yleensä pidettyä työpaikkansa. Jos toimitusjohtaja on vaikka lomalla, saattaa hallitus vetää tuolin hänen altaan. Älä odottele, jos näet valtataistelun olevan tulossa. Epäröintisi aikana muut järjestävät iikekannallepanon sinun syrjäyttämiseksi.

Ujosteletko valtaa?

Seuraavat seikat vaikuttavat Pfeifferin mielestä usein vallanhimon ja poliittisen taituruuden hiipumiseen.

Uskomus että maailma on oikeudenmukainen paikka

Oikeudenmukaisessa maailmassa hyvän työn tekemisellä ja sopivalla käytöksellä asiat hoituvat.Tähän uskovat ihmiset tyypillisesti epäonnistuvat näkemään maamiinoja, jotka voivat tuhota heidän uransa. Muut eivät usko oikeudenmukaiseen maailmaan.

Johtamiskirjallisuus

Johtamiskirjallisuus antaa silotellun kuvan johtoasemaan päässeistä. He ovat aitoja, tunneälykkäitä, vaatimattomia, rehellisiä ja ajattelevat aina muita ensin. Kuva edustaa ihmisten toivetta valta-asemaan päässeestä, mutta toive ei ole sama kuin todellisuus, joka sisältää usein valta-aseman haalineen omien intressien voimakasta ajamista.

Herkkä itsetunto

Ihmiset ovat usein itsensä pahimpia vihollisia ja se koskee myös vallan tavoittelua. Osittain se johtuu siitä, että ihmiset haluavat säilyttää myönteisen itsekuvan, mutta sen säilyttämiseksi, he usein asettavat itselleen esteitä.

Itsensä invalidisointia on tutkittu paljon. Logiikka on yksinkertainen: ihmiset haluavat tuntea itsensä ja kykynsä hyviksi. Jokainen epäonnistumisen kokemus horjuttaa itsetuntoa. Jos ihminen tarkoituksella vähentää suoritustaan, hän voi katsoa, ettei heikko tulos edusta hänen aitoja kykyjään. Kun tarkoituksella ei hae valtaa, ei voi myöskään epäonnistua vallan saamisessa, eikä kyse ole henkilökohtaisesta epäonnistumisesta.

Poista kilpailijat kivasti jos vain mahdollista

Toinen keino käsitellä vastustajia on osoittaa heille kohteliaasti ovea. On hienoa, jos voit tarjota outplacementia tai paremman tehtävän muualla.Vastustajistasi tulee sinulle kiitollisia.Vastustajien auttaminen siirtymään toiseen yritykseen ei tule ehkä ensimmäisenä mieleen, mutta pidä sitä yhtenä keinonasi. On tärkeää, että ihmiset saavat säilyttää kasvonsa.

Älä vedä puoleesi tarpeetonta tulta

Mieti miltä voittosi näyttäisi. Jos voittaisit tietyn taistelun, mitä voitto sisältäisi? Edistäisikö taistelun voitto sodan voittamista? Ellet mieti aika ajoin noita asioita, menetät näkymän prioriteetteihisi ja sotkeudut taisteluihin, jotka aiheuttavat tarpeettomia ongelmia. On tärkeää pysyä elossa, jotta voi taistella seuraavana päivänä. Älä esimerkiksi paina pomosi päälle liian kovaa.Vähennä tunteellisuutta vihamielisyyden pienentämiseksi.

Käytä henkilökohtaista tatsia

Luo henkilökohtaisia siteitä ihmisten kanssa, joiden haluat auttavan sinua.

Ole sinnikäs

Sinnikkyys on kuin vettä, joka syövyttää kallion. Se kuluttaa vastustajasi ja ellei muuta, se pitää auki mahdollisuuden, että tilanne muuttuu sinulle suotuisaksi.Vastustajasi saattaa tehdä virheen, vaihtaa työpaikkaa tai jäädä eläkkeelle. Kun ympäristösi muuttuu, muuttuu valtatasapainokin.

Tee tärkeä suhteet toimiviksi

Jossain urasi vaiheessa sinun on vain laitettava kriittiset suhteet toimiviksi. Sinun tunteesi tai toisen tunteet sinua kohtaan eivät merkitse. Laita syrjään inho, kateus, viha ja kaikki muu, joka saattaisi estää sinua saamasta hommaa tehdyksi.

Luo vastustamaton visio

Valtataistelut harvoin näyttävät pyörivän omien intressien edistämisen ympärillä. Kriisin ja päätöksen hetkellä nokkelat kilpailijat tavallisesti ottavat esille osakkeen omistajien edut, joiden vuoksi on otettava uusi toimitusjohtaja. Aseta omat tavoitteesi osaksi suurempaa kokonaisuutta, jota houkuttelee muita tukemaan sinua.

Toivottavasti tästä artikkelista oli etua sinulle paremmin havainnoimaan poliittisen pelin henkeä ja keinoja, jotka ovat yritysmaailman realiteetteja.

Mitä mieltä olet tästä artikkelista? Kerro mielipiteesi, parannusehdotuksesi tai oletko jostain asiasta erimieltä alla olevaan palautekenttään tai ota yhteys puhelimella 040 5509200 tai s-postilla heikki.luoma[ättä]actional.fi

Jos tunnet omassa organisaatiossasi tai muualla henkilön, joka voi hyötyä tästä artikkelista, niin lähetä artikkeli hänelle. Saatat tehdä palveluksen.

Heikki Matias Luoma
Actional Oy
www.actional.fi

Avainsanat: Heikki Luoma, johtajuus, johtaminen, johtamisen kehittäminen, käyttäytyminen, muutosjohtaminen, poliittinen, politiikka, toteutus, työpolitiikka, ura, valmennus, valta


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini