Blogin arkisto

Itsekriminointisuojasta

Maanantai 21.5.2012 - Kari Uoti

Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo on ryhtynyt ihmisoikeusaktiiviksi virassaan, mitä ei voi pitää huonona asiana ottaen huomioon, että hänen johtamassaan porukassa in dubio pro patria vallitsee varsinkin entisten valtiosyyttäjien keskuudessa.

Ratkaisussaan KKO 2012:45 korkein oikeus varsin voimakkaasti lähti lukemaan lakia ja hyvin ihmisoikeusmyönteisesti syytetyn intressissä. Tämän voi katsoa olevan jatkoa korkeimman oikeuden uudelle linjalle, joka alkoi viimeistään ratkaisusta KKO 2009:80, jossa korkein oikeus muutti Suomessa tällöin varsin vakiintunutta linjaa, jonka mukaan epäilty voitiin pakottaa todistamaan itseään vastaan myös rikosmenettelyssä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Uoti, oikeus, korkein oikeus, laki, rikos, rikosmenettely

RAY:tä ja vähän väkivaltaa

Perjantai 21.10.2011 - Kari Uoti

Pelitoiminnan kautta kerätyt varat ohjataan suomalaiseen hyvinvointiin: avustuksina sosiaali- ja terveysalan järjestöille sekä Valtiokonttorin kautta sotiemme veteraaneille, väitetään Ray:n sivuilla, rahat kerätään vastuullisesti ja jaetaan tarvitseville.


No nyt niitä on jaettu poliitikoille, jotka takaavat RAY:n monopoliaseman rahapelitoiminnassa. Tarvitseville kerättäviä rahoja ei ole tarkoitettu poliittisen toiminnan tukemiseen.

Lue lisää »

7 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, RAY, avustus, avustukset, politiikka, väärinkäytös, rikos, väkivalta, laki, tuomio

Prosenttiliike

Keskiviikko 1.6.2011 - Kari Uoti

Tuoreen tutkimuksen mukaan tuomioistuimet hylkäävät 5,5 % rikossyytteistä, siis 94,5 % syytteistä menee läpi ja johtaa tuomioon. Valtakunnansyyttäjä on huolissaan kehityksestä, Ruotsissa sentään 20 % syytteistä kaatuu. Syyttelijän käsityksen mukaan syytekynnys Suomessa on liian korkea, minkä vuoksi hylkyjä tulee niin vähän, toinen vaihtoehto on, että tuomitsemiskynnys on matala.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, tuomio, tuomioistuin, syyte, rikossyyte, valtakunnansyyttäjä

Konkurssia ei tehdä, vaan siihen joudutaan

Maanantai 29.3.2010 klo 10.18 - Jorma Metsä-Ketelä

Maanantaina 22.3.2010 Ylen asenteellisissa radiouutisissa kerrottiin konkurssiyritysten rikollisesta saattohoidosta. Sen sijaan, että olisi sanottu konkurssiin jouduttavan, jutussa kerrottiin, että vuodessa tehdään 3 300 konkurssia. Äänessä olivat toimittajat, konkurssiasiamies ja ylikomisario, joille tärkeintä oli väärintekijöiden kiinni saaminen ja rankaiseminen.

Lue lisää »

12 kommenttia . Avainsanat: konkurssi, konkurssirikos, yrittäjyys, kansantalous, lama, verovelka, yrittäjävihamielisyys, asenteellinen uutisointi

Kirjanpito? Rikos?

Tiistai 23.3.2010 klo 12.22 - Kari Uoti

Yrittäjän velvollisuus on huolehtia, että kirjanpito antaa oikean ja luotettavan kuvan yhtiön taloudellisesta asemasta. Kirjanpidon tekemättä jättäminen tai vääristely on rikos. Rikos ei voi tapahtua vahingossa. Henkilöllä pitää olla pahaa tekemisen tahto ja tekeminen pitää olla selkeästi määritetty laissa rikokseksi.

Lue lisää »

7 kommenttia . Avainsanat: kirjanpito, kirjanpitorikos, pörssirikos, rikosoikeudellinen laillisuusperiaate, lain tulkinta, arvostuserä

Ylen uutiset

Maanantai 21.9.2009 - Kari Uoti, Oikeustieteen tohtori, MBA

Yle esitti 30. elokuuta dokumentin omasta uutistoiminnastaan. Asetelma ei ollut kovin kriittinen, oma toimittaja haastatteli kavereitaan ja kyseli mukavia. Jotakin dokumentti kuitenkin paljasti. Normaali uutistoimittaja on hyvin tavanomainen ja täysin kritiikitön henkilö, joka palvelee herraansa, valtiota, ei sananvapautta, kansalaisten oikeutta saada tietää yhteiskunnallisista ja merkityksellisistä asioista rehellistä tietoa.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, Yle, uutiset, dokumentti, sananvapaus, kritiikki, sensuuri, rikosjournalismi

Toimittaja kertoi totuuden

Keskiviikko 24.6.2009 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Pekka Lehtiseltä tilattiin Hesariin yleisönosastokirjoitus, jossa hän kertoi, että Supo ei paljastanut Alpo Rusin rikosepäilyä.

Pekka Lehtinen valehtelee, koska jos Supo ei paljastanut rikosepäilyä, niin miten Lehtinen tuli siitä tietämään? Hän ei ehkä saanut tietoa suoraan Ratakadulta, vaan kahviosta, kuten Lehtinen kertoo, mutta Ratakadulta tieto oli alunperin peräisin. Poliisi oli siis vuotanut tiedon jollekin, joka vuoti sen Lehtiselle.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Uoti, Pekka Lehtinen, toimittajat, lähdesuoja, Alpo Rusi, salassapito, poliisi, rikosepäily

Huumemiestä ahistaa

Maanantai 15.6.2009 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Helsingin poliisin huumeyksikön vetäjä ja muutama vedettävä sai rikossyytteen. Poliisit puhalsivat helpotuksesta, pikkujuttu, mutta kyllä oli asiatonta esitutkintaa. Meitä yritettiin johdatella eivätkä jutun tutkijat noudattaneet esitutkintalain edellyttämää puolueettomuutta, vaan pitivät epäiltyjä rikollisina.

Voi voi.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Uoti, Helsingin poliisin huumeyksikkö, poliisi, rikostutkinta, esitutkintalaki, huumeet, kuulustelu, puolueettomuus

Wincapita

Torstai 4.6.2009 klo 8.00 - Kari Uoti

Ovatko Wincapita ja siihen liittyvät varojen siirrot rikoksia, vai onko kyse jostakin muusta, uhkapelistä, jossa joku voittaa ja toinen häviää.

Sisäasiainministeriön pelipäällikkö, hallitusneuvos Laiho otti aika nopeasti kantaa rikoksen puolesta. Ihmiset, jotka olivat keränneet rahaa Wincapitaan olivat hänen mukaansa syyllistyneet rahankeräysrikokseen samalla tavalla kuin massaliikkeen aktivisti. Tämä ei vielä ole kovin suuri synti. Poliisi ryhtyi tutkimaan rahankeräystä. Olivatko rahankerääjät huijanneet ihmisiä kerätessään rahaa, oliko rahaa sijoittaneille annettu väärää tietoa systeemistä, joka tuntui generoivan uskomattomia tuottoja ja joka veti puoleensa niin rikollisia kuin poliisejakin sijoittajiksi.

Lue lisää »

7 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, Wincapita, rikos, veropetos, valuuttakauppa, rahankeräys, oikeudenkäynti

Tuomarin vastuu

Tiistai 28.4.2009 klo 8.00 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Yhteiskuntarauhan kannalta on välttämätöntä, että ihmiset luottavat, että tuomarit toimivat rehellisesti ja oikeudenmukaisesti ja heidän päätöstensä perusteena on demokraattisin perustein säädetyt lait. Vaihtoehto tälle on mielivalta, jossa tuomarit ratkaisevat asioita sen mukaan, mistä heille itselleen on tavalla tai toisella eniten etua.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, oikeudenmukaisuus, tuomarit, tuomiot, harkintavalta, virkarikos, virkavastuu, ihmisoikeustuomioistuin, korkeimman oikeuden tuomio, vastuu

Talousrikollisuuden hyökyaalto - vai sensaatiojournalismin?

Maanantai 30.3.2009 klo 8.00 - Heikki Ikonen

Lehdistössä on uutisoitu laajasti Suomen Asiakastieto -yhtiön tiedotetta, jonka mukaan peräti 600 liiketoimintakiellossa olevaa henkilöä toimii vastuuasemissa yrityksissä - vaikka laki kieltää sen. Luku on hurja jo senkin vuoksi, että liiketoimintakieltoon tuomittuja on Suomessa kaikkiaan 900. Tuomio määrätään pääsääntöisesti talousrikosten nojalla. Liiketoimintakiellosta päättää aina tuomioistuin, ja sitä valvoo poliisi.

Pullisteleeko suomalaisten yritysten johto siis tunnettuja talousrikollisia - vieläpä oikeuslaitokselle keskisormea iloisesti heilutellen?

Lue lisää »

9 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, Suomen Asiakastieto, liiketoimintakielto, tuomio, talousrikos, oikeuslaitos, yritysoikeus, kaupparekisteri, uutisointi

Talousrikos ja seuraamukset

Perjantai 13.3.2009 klo 8.00 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Mihail Hodorkovski, Siperian tiikeri, saapui jälleen Moskovaan kuittaamaan haasteita omistamansa Jukos-öljy-yhtiön raunioilta. Syytteet ovat kuin kopio suomalaisista pankkirikosmenettelyistä. Ensin päätetään, että yrittäjän liiketoiminta oli alusta loppuun mätää ja rikollista, minkä jälkeen yrittäjän toiminnallaan ansaitsemat varat todetaan rikollisiksi ja kaikki niihin koskeneet syylliseksi rahanpesuun, ja taas alkaa uusi rikosmenettely samoilta raunioilta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Uoti, Jukos, rikos, öljy-yhtiö, talousrikosmenettely, Venäjä, Novator

Linnanmäki

Maanantai 19.1.2009 klo 12.24 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Korkein oikeus avasi vuoden vahdikkaasti heittämällä TJ Groupin veljekset kaappiin muistelemaan vuosituhannenvaihteen temppuja. Osakeannilla ja myynnillä kerättiin yhteensä 250 miljoonaa euroa, joista 60 miljoonaa tippui kummallekin loppujen valuessa yhtiöön.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Uoti, rikosoikeus, liike-elämä, oikeusvaltio, rikoslaki, talousrikoslaki, viranomaisten toiminta, suomen laki, talousrikos, yleinen etu, osakeanti, veropetos, pankkirikos

Tuho tulee

Torstai 13.11.2008 klo 8.19 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Finanssimarkkinoiden tuho näyttää potkaisevan reaalitalouden samaan monttuun. Pankit kieltäytyvät antamasta jo lupaamiaan luottoja yrityksille, jotka katkeavat likviditeettikonkursseihin ennemmin kuin myöhemmin. Työttömyys lisääntyy ja ihmisten kyky kuluttaa vähenee. Vienti ei vedä. Kotimarkkinoilla ihmiset laittavat päätä puskaan tuskaillessaan alenevien omaisuusarvojen ja kohoavien lainanhoitokustannusten välissä. Velat ovat tapissa samaan aikaan kun omaisuusarvot katoavat.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, rikosoikeus, finanssimarkkinat, talous, pankki, pankit, työttömyys, ostovoima, yhteiskunta, velka, velat

Jotkut saa, toiset ei

Tiistai 9.9.2008 klo 8.01 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Jääkiekkomies Matikainen pääsi maistamaan lain karvaista kouraa todistettuaan hiukan niin ja näin, pyrkimyksin ilmeisesti parhain päin. Oliko Karalahti vielä velkaa HIFK:lle vai ei, toi Matikaiselle rikossyytteen väärästä valasta, koska Matikaisen näkemys asiasta muuttui poliisitutkinnasta oikeuteen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Uoti, rikosoikeus, valtio, liike-elämä, oikeusvaltio, rikoslaki, talousrikoslaki, oikeustiede, suomen laki, rikosoikeuden professori, talousrikos, yleinen etu

Talousrikosoikeuden yleiset opit

Tiistai 2.9.2008 klo 14.37 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Rikosoikeuden professori Raimo Lahti Helsingin yliopistosta on lanseerannut talousrikosoikeuteen yleiset opit, jotka mahdollistavat liike-elämässä toimivien henkilöiden tuomitsemisen rikoksesta, vaikka lakikirjasta rikoksen tunnusmerkistöä ei normaali laseilla löydä.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, Uoti Kari, arvot, rikosoikeus, liike-elämä, oikeusvaltio, rikoslaki, talousrikoslaki, viranomaisten toiminta, oikeustiede, suomen laki, rikosoikeuden professori, talousrikos, yleinen etu