Blogin arkisto

Rahat loppu

Keskiviikko 2.11.2011 - Kari Uoti

Kreikkalaiset sairaalat eivät saa enää lääkkeitä, koska valtion luotto on loppu. Sveitsiläiset lääkeyhtiöt tekevät businesta eivätkä anna tavaraa ilmaiseksi koukkunokille, jotka eivät ole hoitaneet omia finanssejaan, tai ovat hoitaneet, mutta hiukan lavealla pensselillä niin, että luotoista alaskirjataan puolet, jotta lopuista saisi edes osan.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, Kreikka, talous, raha, euro, valtio, luotto, julkinen sektori, eläkeyhtiöt, pankit

Talouden sääntely ei saa rikkoa perusoikeuksia

Maanantai 20.6.2011 - Heikki Ikonen

Pankkikriisi on nostanut esiin polttavan tarpeen talouden sääntelymekanismien vahvistamisesta. Tavoite on oikea, sen verran toistuvasti sääntelemättömät rahamarkkinat ovat todistaneet tuhoisuutensa. Mutta lääkkeet täytyy valita oikein. Väärät lääkkeet eivät paranna tautia, ne voivat päinvastoin kurjistaa potilasta entisestään.

Lue lisää »

22 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, pankkikriisi, palkka, pankit, palkkarajoitus

Numeropeli

Keskiviikko 16.12.2009 - Kari Uoti, Oikeustieteen tohtori, MBA

Viime laman aikana - siis katson, että nykyinen on vielä voimissaan - silloinen pankkitarkastusvirasto antoi pankeille ohjeen tehdä tilinpäätöksensä siten, että vakavaraisuussäännökset täyttyvät.
Pankkeja siis ohjeistettiin tekemään kirjanpitonsa niin, että kirjataan tappioita sen verran kuin tase kestää, ei siten kuin laki edellyttää.

Tämä oli välttämätöntä, jotta säästyttiin suuremmalta tuholta, koko pankkisektorin kaatumiselta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Uoti, pankit, liikearvo, liikearvot, vakavaraisuus

Superlaman taustatekijä n:o 1 - Talousajattelu

Torstai 13.8.2009 - Aki Järvinen

Kasvun uskonto

Pankeilla on reservivaatimukset eli jokainen talletus pankkiin oikeuttaa pankin lainaamaan siitä 90 prosenttia ulos (jos reservivaatimus on 10 %). Tietenkin pankki pyrkii maksimoimaan tulonlähteensä eli lainauksen. Seurauksena pankeilla on rajusti velkaa (asiakkaiden talletukset) ja saatavina asunto- jne. lainat.

Lyhyesti: systeemi perustuu velkaan. Tilanne on hallinnassa niin kauan kuin ihmiset eivät nosta tilejään tyhjäksi ja maksavat lainansa säntillisesti korkojen kanssa. Koron takia systeemi vaatii ikuisen kasvun, mutta rajallisella planeetalla se on mahdottomuus.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Aki Järvinen, nousukausi, lama, bittiraha, inflaatio, deflaatio, rahan arvo, derivatiivit, johdannaiset, subprime, pankit, asuntolainat

Jouluksi pilkottaa valoakin

Maanantai 15.12.2008 klo 8.00 - Heikki Ikonen

Huonoista talousuutisista ei ole nyt pulaa, mutta lohdullisiakin kuulemme jo. Keskuspankit kautta maailman ovat alentaneet ohjauskorkoja rutkasti. Yhdysvalloissa se on jo prosentissa ja ennusteet vilauttelevat nollaa. Euroopan keskuspankin pelisilmää ei voi kehua, nostihan se korkoa vielä viime kesänä. Euroalueen ja Yhdysvaltojen korkoero ei ole kuitenkaan koskaan päässyt leveäksi, joten EKP voi ensi vuonna pudottaa ohjauskoron alle kahden prosentin.

Lue lisää »

7 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, pörssit, osakemarkkinat, talousuutiset, keskuspankki, keskuspankit, ohjauskorko, pankki, EKP, korko, korot, Fed, pörssi

Tuho tulee

Torstai 13.11.2008 klo 8.19 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Finanssimarkkinoiden tuho näyttää potkaisevan reaalitalouden samaan monttuun. Pankit kieltäytyvät antamasta jo lupaamiaan luottoja yrityksille, jotka katkeavat likviditeettikonkursseihin ennemmin kuin myöhemmin. Työttömyys lisääntyy ja ihmisten kyky kuluttaa vähenee. Vienti ei vedä. Kotimarkkinoilla ihmiset laittavat päätä puskaan tuskaillessaan alenevien omaisuusarvojen ja kohoavien lainanhoitokustannusten välissä. Velat ovat tapissa samaan aikaan kun omaisuusarvot katoavat.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, rikosoikeus, finanssimarkkinat, talous, pankki, pankit, työttömyys, ostovoima, yhteiskunta, velka, velat

Kontrollikyvyttömyys

Torstai 9.10.2008 klo 12.56 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Suomen pankkikriisi 1990-luvulla johtui valvovan viranomaisen, tässä tapauksessa Suomen Pankin ja pankkitarkastusviraston kyvyttömyydestä hallita markkinoiden ahneutta, markkinatalouden renkiä, joka hetkeksi pääsi isännäksi. Tänään tilanne on aivan samanlainen, pankkitoimintaa valvovien viranomaisten ymmärrys ja kyky hoitaa kontrollitehtäväänsä on huono, jossakin tapauksessa kelvoton.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, Kari, Uoti, Uoti Kari, pankkikriisi, pankit, pankki, pankkitoiminta, Islanti, markkinatalous, pankkitarkastusvirasto, rahanpesu

IMF ja Islanti

Tiistai 7.10.2008 klo 16.41 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Suomi oli 1990-luvun alkupuolella päätymässä IMF:n hoiviin kun valtiolle ei enää suostuttu antamaan lainaa maailmalta. Lainaa tarvittiin kun pankit olivat sössineet omat busineksensa antamalla rahaa lainaksi ilman vakuuksia ja valtion piti tulla pelastamaan poloiset pankit. Nyt USA:ssa on päädytty samaan tilanteeseen. Valtio pelastaa pankkirukat ostamalla näiltä niiden huonot lainat roskapankkiin, USA:n Arsenaliin. Hetken päästä kaikki taas rullaa kuin ennen vanhaan. Tämä on ensimmäinen vaihe USA:n talouden uudelle nousulle.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Lama, valtio, pankit, pankki, Islanti, IMF, talous, raha, konkurssi