Blogin arkisto

Kiinasta joululahja maailmantaloudelle

Maanantai 6.8.2012 - Heikki Ikonen

Viime kuukausina olemme saaneet ikävää havainto-opetusta maailmantalouden keskinäisriippuvuuksista. Euroopan talouskriisin laineet rantautuivat jo keväällä Yhdysvaltoihin, jossa rahamarkkinoiden epävarmuus vähensi taloudellista aktiviteettia. Kesän mittaan talous alkoi yskiä myös siihen asti hyvin vetäneessä Aasiassa.

Lue lisää »

6 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, talouskriisi, maailmantalous, Kiina, inflaatio

Talouden notkahdus voi jäädä lyhyeksi

Tiistai 23.8.2011 - Heikki Ikonen

Pörssiromahdusta ja sitä seurannutta lamaa 2008 on verrattu 1930-luvun tapahtumiin. Myös tarinoiden jatkot ovat muistuttaneet toisiaan. Syvimmästä romahduksesta noustiin molemmilla kerroilla julkisella elvytyksellä, mutta muutaman vuoden kuluttua inflaatio kiihtyi, elvytystä leikattiin ja pörssit sukelsivat. Yhdysvallat vajosi uuteen taantumaan 1937-1938.

Lue lisää »

8 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, raha, rahoitus, rahamarkkinat, pörssi, elvytys, lama, pörssiromahdus, taantuma, inflaatio, deflaatio, EKP, IMF

Korot nousevat, mutta tuskin hetkeen

Keskiviikko 1.9.2010 - Heikki Ikonen

Yritysten ja kuluttajien kannalta korkotaso on talouden tekijöistä keskeisimpiä. Korot ovat yhä historiallisen alhaisella tasolla, vaikka euriborit nykäisivät ylös kesän aikana; nyt sekin piikki on tosin jo taittunut. Kansalaisia varoitellaan silti hallitusta myöten varautumasta korkotason nousuun, mikä sinänsä on oikein. Jos lainat on sidottu liukuvaan korkoon, yritykset ja kuluttajat voivat ajautua vaikeuksiin, jos sietokyky on laskettu liian optimistisen korkokehityksen mukaan.

Lue lisää »

18 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, korkotaso, euribor, inflaatio, viitekorko, marginaali, ohjauskorko, suhdanteet, korkojen heilahtelu

Superlaman taustatekijä n:o 1 - Talousajattelu

Torstai 13.8.2009 - Aki Järvinen

Kasvun uskonto

Pankeilla on reservivaatimukset eli jokainen talletus pankkiin oikeuttaa pankin lainaamaan siitä 90 prosenttia ulos (jos reservivaatimus on 10 %). Tietenkin pankki pyrkii maksimoimaan tulonlähteensä eli lainauksen. Seurauksena pankeilla on rajusti velkaa (asiakkaiden talletukset) ja saatavina asunto- jne. lainat.

Lyhyesti: systeemi perustuu velkaan. Tilanne on hallinnassa niin kauan kuin ihmiset eivät nosta tilejään tyhjäksi ja maksavat lainansa säntillisesti korkojen kanssa. Koron takia systeemi vaatii ikuisen kasvun, mutta rajallisella planeetalla se on mahdottomuus.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Aki Järvinen, nousukausi, lama, bittiraha, inflaatio, deflaatio, rahan arvo, derivatiivit, johdannaiset, subprime, pankit, asuntolainat

Onko EKP hukannut pallon?

Torstai 12.3.2009 klo 8.00 - Heikki Ikonen

Vaikka suhdanne on kautta maailman pudonnut kuin kivi, Euroopan keskuspankki ajaa omaa linjaansa. Vielä tammikuussa se piti ohjauskorkonsa kahdessa prosentissa. Nyt maaliskuussa se leikkasi koron 1,5 prosenttiin, mutta samaan aikaan Yhdysvalloissa, Japanissa ja Iso-Britanniassa ohjauskorko on lähes nollassa. Korkoerot suurissa teollisuusmaissa ovat yhä harvinaisen suuret. Myös kehittyvissä talouksissa ohjauskorot ropisevat alas, vaikka niissä inflaatiopaineet ovat perinteisesti teollisuusmaita kovemmat.

Lue lisää »

12 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, EKP, keskuspankki, ohjauskorko, deflaatio, deflaatioriski, finanssikriisi, inflaatio

Taantuma ei ole rikollinen poikkeustila

Maanantai 22.12.2008 klo 9.01 - Heikki Ikonen

Talouskriisiä toitotetaan nyt ikään kuin maailma olisi ajautunut aiemmin kokemattomaan poikkeustilaan. Ilmapiiriä kuvaa hyvin professori Arto Jokisen alakerta Aamulehdessä 15.12. Koska se heijastelee uskoakseni yleisemminkin käsityksiä talouden liikkeistä, on muutama reunahuomautus paikallaan.

Lue lisää »

10 kommenttia . Avainsanat: talouskriisi, aamulehti, arto jokinen, heikki ikonen, poikkeustila, taloudet liikkeet, lama, taantuma, kriisi, inflaatio, laskusuhdanne, rahan hinta, keskuspankki, talousennuste, raha

Viisas hyödyntää heikommat ajat

Keskiviikko 3.12.2008 klo 8.00 - Heikki Ikonen

Taantuma ajaa valtaosan yrityksistä leikkaamaan kustannuksia joka nurkasta. Raskaasti velkaisilla yhtiöillä ei ole siihen vaihtoehtoakaan, mutta pitkäjänteisen strategian omaaville yhtiöille taantumat tarjoavat myös suuria mahdollisuuksia.

Lue lisää »

6 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, inflaatio, taantuma, lama, talous, pankki, pankkikriisi

Anelu ei ole poliitikon työkalu

Tiistai 25.11.2008 klo 8.00 - Heikki Ikonen, vapaa toimittaja

Hallitus sitten rakensi tuhdin elvytyspaketin, kiitos ja onnea. Yritysten luototusta tuetaan eri tavoin, mikä on tärkeää koko kansantaloudelle. Lisäksi valtiovarainministeri Katainen kehotti pankkeja luotottamaan yrityksiä rohkeammin, koska yritysten rahoitusvaikeudet lisäävät työttömyyttä, mikä sotii yhteistä etua vastaan.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, inflaatio, taantuma, lama, talous, euroalue, pankki, pankkikriisi, elvytys, luototus

Palvelukseen otetaan pitkäjänteinen suhdannepolitiikka

Perjantai 14.11.2008 klo 8.30 - Heikki Ikonen

Kiina panostaa viisisataa miljardia euroa infrastruktuuriin ja yksityisen kulutuksen edistämiseen. Barack Obama kaavailee vastaavaa pakettia Yhdysvaltoihin. OECD vaatii julkista elvytystä kautta maailman.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, inflaatio, taantuma, lama, talous, euroalue, pankki, pankkikriisi, USA, OECD,

Tavallisesti taantuma kestää reilun vuoden

Tiistai 21.10.2008 klo 11.09 - Heikki Ikonen

Taantuma näyttää ilmeiseltä euroalueella, kenties Suomessakin. Spekulaatiot keskittyvät jo sen kestoon.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, inflaatio, taantuma, lama, talous, euroalue, pankki, pankkikriisi