Blogin arkisto

Talouden notkahdus voi jäädä lyhyeksi

Share |

Tiistai 23.8.2011 - Heikki Ikonen


Pörssiromahdusta ja sitä seurannutta lamaa 2008 on verrattu 1930-luvun tapahtumiin. Myös tarinoiden jatkot ovat muistuttaneet toisiaan. Syvimmästä romahduksesta noustiin molemmilla kerroilla julkisella elvytyksellä, mutta muutaman vuoden kuluttua inflaatio kiihtyi, elvytystä leikattiin ja pörssit sukelsivat. Yhdysvallat vajosi uuteen taantumaan 1937-1938.

Merkit ovat tällä hetkellä samankaltaiset. Elvytysvara alkaa olla vakavaraisimmissakin maissa vähissä. Velkaa on rajusti ja leikkauksia on monessa maassa pakko tehdä korkojen saamiseksi alas, koska markkinoilta on mennyt luottamus niiden maksukykyyn. Eurooppa on vajonnut poliittiseen päättämättömyyteen velkakriisin hoidossa.

Synkän tilanteen keskellä on hyvä tietää, että 1930-luvun kaksoistaantuman jälkimmäinen osa kesti vain vuoden, ja se loppui talouden rajuun elpymiseen. Työttömyys alkoi laskea ja pörssi loikkasi ylös 60 prosenttia vuodessa. Muutos oli todella nopea ja raju.

Taantuma taittoi 1930-luvulla inflaation deflaatioksi, joka mahdollisti rahapolitiikan löyhennyksen. Sama kuvio voi toistuan nytkin. Ainakin Euroopassa korkojen laskuun on mahdollisuus, koska EKP ehti jo nostaa ohjauskorkoa laman jälkeen, toisin kuin Yhdysvaltojen Fed. Fed on luvannut pitää korot nollan tuntumassa vielä pari vuotta. Euroopan ja Yhdysvaltojen korkoero ei ole koskaan ollut kummoinen, joten olisi outoa, jos Euroopassa korkotaso pysyisi selvästi ylempänä kuin Atlantin takana.

Taantumat kestävät tavallisestikin noin vuoden verran. Pörssien perusteella voimme olla jo keskellä taantumaa, ja osa tilastotiedoistakin siihen jo viittaa. Jos taantuma on osapuilleen normaalikestoinen, ensi vuoden puolella jo helpottaa.

Maailmankuulu sijoittaja Marc Faber odottaa keskuspankkien vastaavan taantuvaan talouteen korko- ja rahaelvytyksellä. Osakkeiden hinnat ovat pudonneet hänen mielestään jo järkevän tason alapuolelle. Laskumarkkina voi silti jatkua, mutta 2009 pohjien alle kurssit eivät putoa, Faber ennustaa.

Kehittyvien talouksien tilaa hän pitää teollisuusmaita selvästi valoisampana. Maailmantalouden kasvu on niiden varassa jatkossakin, ja teollisuusmaiden yrityksistä parhaassa asemassa ovat ne, jotka toimivat kehittyvissä talouksissa tai niiden yritysverkostojen alihankkijoina.

IMF:n pääjohtaja Christine Lagarden mielestä osalla valtioista on vielä varaa velkaantua. Velkaelvytystä pitäisi jatkaa sikäli kun mahdollista. Elvytyksestä luopuminen voi johtaa talouden halvaantumiseen. Vaikka kehittyneillä talouksilla tulee olla suunnitelma kestävään taloudenpitoon, rajut säästökuurit voivat vahingoittaa elpymistä ja heikentää työttömyyttä. Nyt on oltava tarkkana ajoituksen kanssa. Lyhyt tähtäin vaatii yhä elvytystä kysynnän ylläpitämiseksi. Vajeiden leikkaukset on tehtävä keskipitkällä aikavälillä. Vakavaraisten maiden korkomenot ovat nyt niin matalat, että lisävelkaantuminen ei tässä kohtaa ole suuri rasite.

Heikki Ikonen

Linkit lähteisiin:

Aftershock to Economy Has a Precedent That Holds Lessons (www.nytimes.com)

5 money moves 'Dr. Doom' is making now (www.tdameritrade.com)

Don’t Let Fiscal Brakes Stall Global Recovery (www.imf.org)

Avainsanat: Heikki Ikonen, raha, rahoitus, rahamarkkinat, pörssi, elvytys, lama, pörssiromahdus, taantuma, inflaatio, deflaatio, EKP, IMF


Kommentit

23.8.2011 10.08  Pessimisti

Mikään virallinen taho ei ole juuri koskaan ennustanut oikeasti mitään muuta, kuin mitä kirjoituksessa lukee. Miksi olisikaan?
Sehän romahduttaisi suuremmalla varmuudella, veisi arvot näiden tahojen varoista ja loisi epävarmuutta suuresti. Pystyvätkö nämä tahot sitten luomaan uskoa, niin ettei mennäkään alaspäin on toinen juttu. Muutos ylöspäin ei ole kuitenkaan yhtä raju, kuin alaspäin. Ajatellaampa kuinka paljon on tultu alsaspäin. Todella rajusti enemmän kuin esim 60%.Prosenteilla peluu on myös vaarallista luulotiedettä, kun suurin osa ei sitä ymmärrä, että kun mennään 60% alaspäin ja sitten siitä 60 %ylöspäin, ei olla lähelläkään alkuperäistä arvoa.

23.8.2011 15.21  niimmut

Eipä pörssit sentään 60 prossaa ole alas tulleetkaan ainakaan vielä.

23.8.2011 16.35  AP

Ei pörssit ehkä, paitsi riippuu missä ajassa. Jotkut isot yhtiötr on tullut alas jopa yli 60% jotkut 99%.

Huippuajoista , eikös pörssi oo tullu tosiiiiii paljon alas?

23.8.2011 17.16  niimmut

Riippuu osakkkeesta ja pörssistä. Moni on tullu rajusti alas, osa on tehny vasta vähän aika sitte uusia ennätyksiä. Nyt on rymistelty taas rajusti alas, mutta kylä ne nousutkin on monttujen päälle usein rajuja, just siksi että on menty liian lujaa alas paniikissa. Se on eri asia kuka osaa etsiä oikeat laput ja oikeassa kohtaa. 2009 talvi oli viimeks oikea ostopaikka.

5.9.2011 11.43  Akku Dell Studio 1555

Nyt on rymistelty taas rajusti alas, mutta kylä ne nousutkin on monttujen päälle usein rajuja, just siksi että on menty liian lujaa alas paniikissa. Se on eri asia kuka osaa etsiä oikeat laput ja oikeassa kohtaa. 2009 talvi oli viimeks oikea ostopaikka.

6.9.2011 14.39  Kurssit tulee vielä SYÖKSYMÄÄN

Saas vaan nähdä kuinka alas mennäänkään!

6.9.2011 16.18  Pikavippi 200

Kyllä pahasti vaikuttaa siltä että kurssit tulee todellakin vielä syöksymään..

6.9.2011 17.02  Hurraa hurraa hurraa

Niinhän tässä käy aina, että heikot sortuu elon tiellä ja vahvat senkun porskuttaa.

Oli syöksyt mihin päin vaan ja asia kuin asia.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini