Blogin arkisto

Riskirahasto tulisi tarpeeseen

Keskiviikko 6.3.2013 - Heikki Ikonen

heikkiikonen.jpgHallituksen selvitysmies Pekka Ala-Pietilältä tilaama kasvuraportti esittää, että Suomeen perustettaisiin alkuvaiheessa oleville kasvuyrityksille rahasto. Se keräisi vuosittain 24-40 miljoonaa valtiolta ja 36-60 miljoonaa yksityisiltä kansalaisilta. Ehdotus on mainio moneltakin kannalta.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, sijoittaminen, rahoitus, pääoma, rahasto, riskinhallinta

Ehdoton ei koulutusvapaille

Tiistai 16.10.2012 - Harri Jyrkiäinen

Suomen Pienyrittäjät tyrmäävät esitetyt kolmen päivän koulutusvapaat. Ehdotus on tuomittava ja pöyristyttävä, sillä Suomessa on jo nykyisellään Euroopan lyhyimmät työssäoloajat. Lisävapaiden kustannukset olisivat erityisesti pk-sektorilla tuhoisat. Samalla on syytä avata keskustelu ns. pekkasvapaiden poistamisesta. Lisäksi meidän on syytä pidättäytyä rahoitusmarkkinaverosta.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Harri Jyrkiäinen, Suomen pienyrittäjät, koulutusvapaa, työsuhde, rahoitusmarkkinavero

Kriisimaiden on palautettava kilpailukykynsä

Keskiviikko 9.11.2011 - Heikki Ikonen

Euromaiden kriiseistä on vaahdottu pari vuotta aamusta iltaan, mutta yksi ulottuvuus on jäänyt liian vähälle huomiolle. Kreikassa kuten muissakin ylivelkaantuneissa maissa palkkakustannukset ovat nousseet viimeiset kymmenen vuotta selvästi kiivaammin kuin työn tuottavuus. Se toki pitää aikansa yllä talouskasvua ja ostovoimaa, mutta palkkatason nousun rahoitus velalla johtaa väistämättä kilpailukyvyn heikentymiseen ja massiiviseen kauppataseen vajeeseen.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, euro, kreikka, palkkakustannukset, tuottavuus, työ, rahoitus, palkkasopeutus, kustannustaso, eu

Talouden notkahdus voi jäädä lyhyeksi

Tiistai 23.8.2011 - Heikki Ikonen

Pörssiromahdusta ja sitä seurannutta lamaa 2008 on verrattu 1930-luvun tapahtumiin. Myös tarinoiden jatkot ovat muistuttaneet toisiaan. Syvimmästä romahduksesta noustiin molemmilla kerroilla julkisella elvytyksellä, mutta muutaman vuoden kuluttua inflaatio kiihtyi, elvytystä leikattiin ja pörssit sukelsivat. Yhdysvallat vajosi uuteen taantumaan 1937-1938.

Lue lisää »

8 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, raha, rahoitus, rahamarkkinat, pörssi, elvytys, lama, pörssiromahdus, taantuma, inflaatio, deflaatio, EKP, IMF

Eurobondit kahden tulen välissä

Torstai 18.8.2011 - Heikki Ikonen

Euromaiden velkakriisin jatkuessa yhä useammalta suunnalta on nostettu ratkaisuksi eurobondit eli euromaiden yhteiset valtionvelkakirjat. Euromaat siis ottaisivat ja vastaisivat veloistaan kollektiivisesti. Se merkitsisi selvää askelta kohti liittovaltiota. Rahoituksen professori Vesa Puttonen näkee sen ainoaksi vaihtoehdoksi pelastaa euro.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, raha, rahoitus, rahamarkkinat, EU, euro, sijoittaminen, eurobondi, valtionvelkakirja, euromaat

Reittaajat arvostelumyrskyn kohteena

Perjantai 12.8.2011 - Heikki Ikonen

Luottoluokittaja Standard & Poorsin päätös laskea Yhdysvaltojen luokitus AAA:sta pykälää alemmas AA+:aan aiheutti vakavan markkinapaniikin ohella arvostelumyrskyn S&P:a ja ylipäätään reittaajia kohtaan. Taloustieteen nobelisti Paul Krugman muistuttaa, että reittaajat antoivat viime vuosikymmenellä huippuluokituksia roskalainapaketeille, joita sijoitusinstituutiot kauppaisivat ympäri maailmaa tuhoisin seurauksin. Investointipankki Lehman Brothers sai myös A-reittauksen vain hetki ennen konkurssiaan.

Lue lisää »

6 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, raha, rahoitus, rahamarkkinat, USA, luottoluokitus, Standart & Poors, reittaaja, roskalaina, sijoittaminen, konkurssi

Suomi tarvitsee julkisia riskirahoittajia

Maanantai 28.12.2009 - Heikki Ikonen

Yksi Suomen yrityskentän heikkouksia on riskirahoittajien puute. Suurissa talouksissa - etenkin Yhdysvalloissa mutta kasvavassa mitassa Kiinan ja Intian kaltaisissa kehittyvissä maissa - riskirahoittajat ovat oleellinen osa pääomamarkkinoita. Riskirahoittajat etsivät lupaavan liikeidean keksineitä nuoria yrityksiä, joiden on vaikea saada rahoitusta pankeista tai muista luottolähteistä, koska konseptia tai yritystä pidetään liian riskialttiina.

Riskirahoittaja ostaa osan yrityksestä, joten hän ottaa kovan riskin. Toisaalta voitot ovat muhkeat, jos yritys lähtee lentoon. Riskirahoittajat tuovat yritykseen liiketoimintaosaamista, jota monen sinänsä loistavan liikeidean takaa puuttuu.

Lue lisää »

9 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, rahoitus, riskirahoitus, riskirahoittaja, julkinen rahoitus

Yrittäjää autetaan usein tavoin!

Tiistai 10.2.2009 klo 15.00 - Anne Kalmari

Työnantajien kansaneläkemaksun poisto on noussut julkisuuteen vastaantulona elinkeinoelämälle. Todellisuudessa suurimmat hyötyjät ovat suuryritykset ja kuntasektori. Pienyrittäjille merkittävämpää kuin suora rahallinen hyöty onkin se, että työmarkkinajärjestöt pääsivät samalla sopuun monista työehtokysymyksistä, ja lakkoaaltoa ei tarvitse pelätä.

Kuitenkin valtion budjetissa tämä on 800 miljoonan euron tulon menetys. Näin iso vastaantulo hallitukselta siirtää katseet nyt suuryritysten suuntaan. Jos toisessa vaakakupissa on voittojen maksimointi ja toisessa työntekijöiden työllisyys ja heidän lisäkouluttaminen taantuman aikana, eikö tulevaisuuteen katsovan kannata pitää kiinni työvoimastaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anne Kalmari, elvytyspaketti, rahoitus, riski, budjetti, työllisyys, bioenergia, verokortti, kotitalousvähennys, elvytysraha, paperiteollisuus

Lamantorjuntaan

Maanantai 9.2.2009 klo 14.00 - Antti Kaikkonen

Kansainvälinen talouskriisi iskee aaltojaan myös Suomeen. Maailmantalouden vahva keskinäisriippuvuus johtaa siihen, että kun jossain myrskyää, myös Suomessakin on vähintään tuulista. Maailmantalouden poikkeuksellisen huono tilanne johtaa siihen, että Suomenkin talouskehitys tulee olemaan vuonna 2009 huono, se on tässä vaiheessa selvää. Harmillisen monessa yrityksessä joudutaan alkaneen vuoden aikana harkitsemaan lomautuksia ja valitettavasti jopa irtisanomisia.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Antti Kaikkonen, talouskriisi, hallitus, elvytyspaketti, rakentaminen, rahoitus, työnantajien Kela-maksu, ruokakassin hinta, takuueläke, elinkustannukset