Blogin arkisto

Kiinasta joululahja maailmantaloudelle

Share |

Maanantai 6.8.2012 - Heikki Ikonen


Viime kuukausina olemme saaneet ikävää havainto-opetusta maailmantalouden keskinäisriippuvuuksista. Euroopan talouskriisin laineet rantautuivat jo keväällä Yhdysvaltoihin, jossa rahamarkkinoiden epävarmuus vähensi taloudellista aktiviteettia. Kesän mittaan talous alkoi yskiä myös siihen asti hyvin vetäneessä Aasiassa.

Maailmantalouden veturina vuodet toimineessa Kiinassa suhdanne tosin loiveni jo pari vuotta sitten. Kyseessä oli paljolti hallittu jarrutus, koska vuoden 2008 finanssikriisin voimakkaan elvytyksen seurauksena inflaatio kiihtyi yli sietorajan. Kiinan kaltaisessa kehittyvässä taloudessa inflaatio on ikuinen huolen aihe.

Erityisen kiivasta oli asuntojen hintojen nousu, liki 20 prosenttia parissa vuodessa. Toisin kuin länsimaissa, Kiinassa virkavalta tiedosti tarkkaan kiinteistösektorin ylikuumentumisen riskin. Ohjauskorkoa nostettiin, luototusta kiristettiin ja asuntosijoittamisen sivukustannuksia nostettiin. Asuntojen hinnat putosivatkin reilussa vuodessa takaisin samalle tasolle kuin 2009.

Kun inflaatio muutenkin hellitti ja vienti hiipui, Kiina päätti heinäkuussa uudesta elvytyspaketista. Ohjauskorkoa pudotettiin, luototusta lisätään ja investointeja houkutellaan erilaisin helpotuksin. Valtio toteuttaa suuria infrastruktuurihankkeita, jotka Kiinassa ovat mittaluokaltaan aina vertaansa vailla.

Kiinan suhdannepolitiikan saavutukset ovat omaa tasoaan. Kiina ei ole käynyt lähelläkään taantumaa sitten 1980-luvun alun, jolloin modernisaatioon tähtäävät talousuudistukset alkoivat.

Kiinalla on toki se etu, että esimerkiksi hyödylliset infrastruktuurihankkeet eivät lopu kesken. Etenkin sisämaassa niihin on tarve vielä pitkät ajat, koska teollistumiskehitys on siellä vielä alussa. Kiina kuitenkin varoo ylikuumentamasta julkisilla investoinneilla talouttaan, ja ajoittaa hankkeet mahdollisuuksien mukaan heikkoihin suhdanteisiin. Siitä sietäisi ottaa oppia länsimaissakin.

Tuore elvytyspaketti ei ole yhtä massiivinen kuin edellinen, mutta silti ensi talvesta odotetaan Kiinassa parasta kasvujaksoa pariin vuoteen. Se piristää Kiinaan vieviä yrityksiä ja alihankkijoita, aivan kuten 2009, jolloin finanssikriisin tyrmäämä maailmantalous toipui hämmästyttävän hyvin kuilun partaalta.

Etenkin metalli- ja kaivosteollisuudelle Kiina on ollut jo monta vuotta keskeinen markkina. Koska merkittävä osa Suomen suurista vientiyrityksistä toimii tällä sektorilla, on Kiinasta tulossa meille mieluisa joululahja. Onneksi maailmantalouden keskinäisriippuvuudet toimivat myös myönteiseen suuntaan.

Heikki Ikonen

Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, talouskriisi, maailmantalous, Kiina, inflaatio


Kommentit

6.8.2012 11.58  kp

Ennen sanottiin että kun Jenkkilä yskäisee niin koko maailma saa nuhan. Nyt se on Kiina, joka heiluttaa muita. Onneksi yskii nyt tähän suuntaan.

6.8.2012 13.25  Pete

Kiinan kasvun varassa on maailmassa monen maan vienti. Ei yksin, mutta vahvasti. Jospa taas tämä nousu kestäisi sen pari vuotta edes.

6.8.2012 15.16  AP

Ja tässä ei ole pätkän vertaa kyse kommunismista vaan nimenomaan kapitalismi toimii!
Tietenkin on niin, että tietyillä ihmisillä on ökyliikaa valtaa, niin kuin kautta maailmanhistorian on aina ollut.
Kyse ei myöskään ole mistään riistosta sen enempää, kuin muuallakaan vaikka miljardin ihmisen kiinassa sitä on paljon. Suhteellieesti sitä on yhtä paljon meilläkin.Ja voi, että meillä on ihmisellä paremmat mahdollisuudet kuin Kiinassa! Että turha valittaa.

6.8.2012 15.30  Hevimies

Kiinalaiset ei leiki, sielä minkitkin nyljetään elävältä koska uskovat sen parantavan taljan laatua. Täälä tuhlataan kallista sähköä ja viedään kynttilöitä haudalla ja kirjoitetaan kettutytöille adresseja.

6.8.2012 17.01  Suomesta on tullut saavutettujen etujen, valittajien ja löysien maa

Osa Kiinalaisten touhuista on ällöttäviä, mutta Kiina on iso maa ja onhan osa Suomalaistenkin touhuista ällöttävää. Jos Suomalaiset jotenkin luulevat olevansa ylempänä eettisesti tai mitenkän muutenkaan se on iso virhe. Ihmetyttää se solidaarisuus vai mikä se on, jossa halutaan työpaikkojen pysyvän Suomessa, eli siis pois vaikka Kiinalaisilta tai Intialaisilta vaikka elintaso on täällä parempaa ja yritteliäisyys huomattabvasti löysempää, mutta silti ollaan niin tasa-arvoa ja ihmisoikeusaktivistia, että. Tässä on suuri ristiriita, suorastaan kakinaismoraali, että me teemme ylempää työtä täällä ja meillä pitäisi säilyä nykyinen suhteellinen elintaso verrattuna näihin maihin. Tämä ei ole mikään itsestäänselvä asia, joka vain tulee saavutettuna etuna. Ei totisesti tule mikään tässäkään asiassa. Näitä asenteita pitäis oikein kirveellä hioa.
Ihmiset ovat muka yhtäarvoisia, mutta Suomalainen haluaa kuitenkin Suomalaisten olevan enemmän tasa-arvoisia kuin muut. Eläinten vallankumous sopii vertauskuvaksi tähän maahan.

8.8.2012 13.56  kp

Kiinalaisilla oikeus vaurastua siinä kuin muillakin. Kyllä täälläkin töitä riittää, kun vaan pidetään huolta työn tuottavuudesta ja sen hinnan kilpailukyvystä. Ei kaikki työ Kiinaan katoa, se on ittestä kii.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini