Blogin arkisto

Viisas hyödyntää heikommat ajat

Share |

Keskiviikko 3.12.2008 klo 8.00 - Heikki Ikonen


Taantuma ajaa valtaosan yrityksistä leikkaamaan kustannuksia joka nurkasta. Raskaasti velkaisilla yhtiöillä ei ole siihen vaihtoehtoakaan, mutta pitkäjänteisen strategian omaaville yhtiöille taantumat tarjoavat myös suuria mahdollisuuksia.

Amerikkalaisessa talouslehdessä McKinsey Quarterlyssa esitelty laaja tutkimus kertoo, että parhaiten menestyvät yhtiöt eivät pihistele taantumissa. Juuri silloin on paras aika investoida, tehdä yritysostoja, hankkia henkilöstöä ja panostaa tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Taantumassa hyvää saa halvalla, ja suhdanteen kääntyessä panostukset parantavat nopeasti yrityksen tulosta ja markkina-asemaa. Ankaran dieetin läpikäyneiden yhtiöiden tuotteet taas ovat menettäneet kilpailukykyään.

Myös talouslehti Harvard Business Rewiev'n yritysjohtajien gallup painottaa, että pitkästä strategiasta ei saa luopua laskusuhdanteessa. Silloin tulee toki hakea organisaatioon lisää tehokkuutta ja karsia turhuuksia, mutta säästöillä ei saa sahata poikki tulevaisuutta. Talous on maratonia ja taantumat sen ylämäkiä, jotka huuhtovat jyvät akanoista. Silloin testataan yritysten vauhdinjaon onnistuminen ja kestävyys. Parhaat yhtiöt varautuvat taantumiin hyvissä ajoin, ja jotkut suorastaan kyttäävät niitä, kuten elektroniikkajätti Cisco Systems.

Strategia onnistuu vain, jos kassa ja luottokelpoisuus ovat kunnossa taantuman saapuessa. Se ei ole aivan mutkatonta. Noususuhdanteessa kassan lihottaminen tuntuu huonolta bisnekseltä, koska investoinnit tuottavat hyvin, jopa kovalla velkavivulla. Yletön varovaisuuskin on haitaksi, sillä nousukaudet ovat laskuja selvästi pidempiä. Liika säästäminen syö kasvua. Mutta suhdanteen heikentyessä vakavaraisuuden vaaliminen palkitaan - ja suhdannekäänteet ovat rajuja, kuten taas kerran nähtiin.

Strategia edellyttää suhdanteiden riittävän tarkkaa lukemista. Se on vaativa laji, muttei mahdoton. Talouden ylikuumentuminen yleensä oireilee selvästi - tällä kertaa käry alkoi nousta asuntomarkkinoilta. Se ei tosin Suomessa yltänyt samoihin mittoihin kuin Yhdysvalloissa ja osassa Eurooppaa, mutta suhdanteet ovat globaaleja, etenkin kun ne lähtevät suurista talouksista. Varoitin itse asuntomarkkinoiden ylikuumentumisesta jo pari vuotta sitten, joten yllätys se ei ollut.

Kassan lihottaminen noususuhdanteessa vaatii itsekuria ja rohkeutta uida vastavirtaan. Niitä voi olla vaikea löytää ilman riittävää kokemusta. Nuori yrittäjä ja johtaja ei hevin usko pudotusten voimaan ja nopeuteen ennen kuin on itse sen läpi kahlannut. Vipuun menee äkkiä kokonainen kansa, Islanti nyt surkeimpana esimerkkinä.

Mutta rajusti suhdanteet myös nousevat - yleensä ennusteita paljon jyrkemmin, aivan kuten jäähtyvätkin. Parin vuoden sisään tilanteen vauhdikas valostuminen yllättää yhtä monet kuin nyt sen synkentyminen. Silloin kerman kuorivat ne yritykset, jotka varautuivat taantumaan hyvissä ajoin ja vahvistivat sen myötä asemaansa.

Heikki Ikonen
Vapaa toimittaja, kirjailija

 

Avainsanat: Heikki Ikonen, inflaatio, taantuma, lama, talous, pankki, pankkikriisi


Kommentit

3.12.2008 13.12  kokemusta hankittu kantapään kautta

Ahneella on se tunnettu loppu. Firmojenkin pitäisi päntätä nuppiinsa, että ajat vaihtuvat, ja kun ne ikävämmät ajat koputtelee ovea niin paree olisi löytyä kukkarosta muutakin kuin nippu velkaa ja suuria suunnitelmia. Niin se on kuluttajallakin, halvalla saa silloin kun muiden on pakko myydä. Kärsivällinen voittaa. Huonoina aikoina ne omaisuudet jaetaan, uusiksi siis. Kohtaa saa taas komeaa kämppääkin pilkkahintaan, kenellä vaan rahkeet vetää.

4.12.2008 23.24  mielenkiinnosta

Millähän opilla asuntomarkkinoiden ylikuumentumisen voi testata?

5.12.2008 12.15  Heikki Ikonen

Asuntojen hintakäyriä tulee suhteuttaa etenkin vuokratuloihin ja väestön yleiseen tulokehitykseen. Nämä liikkuvat historiallisesti tietyssä haarukassa. Kun tuosta haarukasta poiketaan selkeästi, poikkeaman voi hyvällä syyllä odottaa korjautuvan ennen pitkää. Useimmissa teollisuusmaissa asuntojen hinnat nousivat huomattavan paljon nopeammin kuin vuokrat ja tulot viimeisen parin kolmen vuoden aikana, ja ne ylittivät historialliset keskiarvot kirkkaasti. Ylikuumentumisen merkit olivat aika selvät.

Samaan aikaan korot olivat matalalla ja kuluttajien velka-aste kasvoi nopeasti, etenkin nuorten kotitalouksien, jotka ottivat surutta velkaa suuriin asuntoihin pitkällä maksuajalla. USA:ssa asuntoluottoja jaettiin tunnetusti puhtaasti spekulatiivisin perustein maksukyvyttömille. Economist-lehti totesi jo pari vuotta sitten nasevaan tapaansa, että syntymässä on "kaikkien kuplien äiti", mikä osoittautui paikkansa pitäväksi.

Usein kuvitellaan, että suhdanteet ovat psykologisia ilmiöitä, jotka ovat kiinni lähinnä kuluttajien mielialoista. Siinä on osa totuutta mukana, mutta taloudessa on myös runsaasti objektiivitisia tosiasioita, jotka ratkaisevat suhdanteiden suunnan. Yksi niistä on velka-asteen määrä.

Sen kriittisiä rajoja kukaan tuskin voi tarkkaan määritellä, mutta kukaan ei voi käyttää rahaa kauaa yli varojensa - ei asumiseen, kuluttamiseen tai mihinkään. Kun velat käyvät raskaaksi, on edessä joksikin aikaa taloudellisesti kuiva jakso mielialoista riippumatta. Dietiille joutuu joko velallinen tai sitten hänen velkojansa, jos velallisen maksukyky on mennyt.

6.12.2008 13.26  mielenkiinnosta

Nythän asuntojen hinnat ovat laskussa ja vuokrat nousussa - eikös se tarkoita sitten, etä pyörä on kääntymässä toiseen suuntaan?

6.12.2008 21.58  Heikki Ikonen

Merkit tosiaan viittaavat jo jossain määrin siihen suuntaan. Kun vuokrataso nousee riittävästi suhteessa asuntojen hintoihin, asunnoista tulee taas houkuttelevia sekä sijoittajan että vuokralaisen kannalta. Kokska korotkin ovat vahvasti laskussa, asuntokauppa virkistyy ennen pitkää. Rakentamisen matalasuhdanne vie aikansa, mutta jossain vaiheessa omistusasunnoista tulee mielekäs tapa käyttää rahansa, myös rahoittajien eli pankkien näkökulmasta.

6.12.2008 22.00  Heikki Ikonen

PS: Tällä tavalla suhdanteet yleisemminkin kääntyilevät. Jossain vaiheessa investointien odotushorisontti kääntyy reippaasti positiiviseksi - ja niin taantuma taittuu, ja varmastikin nopeasti jälleen kerran. Tuskinpa siihen hirveästi aikaa kuluu, elleivät nyt maailmankirjat ole aivan sekaisin. Siihen en usko.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini