Anelu ei ole poliitikon työkaluTiistai 25.11.2008 klo 8.00 - Heikki Ikonen, vapaa toimittaja Hallitus sitten rakensi tuhdin elvytyspaketin, kiitos ja onnea. Yritysten luototusta tuetaan eri tavoin, mikä on tärkeää koko kansantaloudelle. Lisäksi valtiovarainministeri Katainen kehotti pankkeja luotottamaan yrityksiä rohkeammin, koska yritysten rahoitusvaikeudet lisäävät työttömyyttä, mikä sotii yhteistä etua vastaan. Katainen on oikeassa, mutta työkalu on väärä. Poliitikkojen tehtävä ei ole anella mitään keneltäkään, koska sillä ei ole enempää velvoittavuutta kuin yleisönosaston purkauksilla. Pankit ovat yksityisiä yhtiöitä, jotka toimivat kuten parhaakseen katsovat, olkoon yhteiskunnan etu kokonaisuutena mikä tahansa. Esko Aho oppi sen katkerasti esittäessään pankeille vastaavia toiveita 1990-luvun lamassa. Ei auttanut - pankit kaatoivat rahapulassaan nipuittain pohjimmiltaan terveitä yrityksiä. Se tietenkin syvensi lamaa entistään. Hallitusten ei pidä katsoa tumput suorana, kun rahamarkkinoiden kuivuminen pysäyttää koko talouden - ei varsinkaan aikana, jolloin pankit tarvitsevat yhteiskunnalta valtavia tukiaisia eri muodoissa. Rahoitusjärjestelmä on pakko pitää pystyssä, mutta tuki täytyy ehdollistaa. Yhdeksi ehdoksi tulee asettaa yritysten riittävä luototus. Yhdysvalloissa suunnitellaan jo tällaista lakia. Yksityisten pankkien operatiiviseen toimintaan puuttuminen ei istu markkinatalouteen, ja etenkin porvaripuolueille henkinen kynnys on korkea. Mutta eivät markkinatalouteen istu pankkituetkaan, joten hallituksen on turha kainostella - pankit eivät ole koskemattomia. Veronmaksajien on saatava rahoilleen vastiketta, aivan kuten pankit vaativat sitä omilta asiakkailtaan. Se on normaalia bisnestä, ei pakkososialisointia. Veronmaksajien keskeinen intressi on yritysten ja työpaikkojen säilyminen ja lisääntyminen. 1990-luvun pankkikriisissä se unohtui pahan kerran. Virhettä ei saa toistaa. Luototuksen yhteiskunnallinen sääntely ei toki ole ongelmatonta. Virkavalta ottaa silloin omistajaohjaajan roolin sektorilla, jota se ei välttämättä kovin hyvin hallitse. Harvalla poliitikolla on käytännön pankkikokemusta. Mutta sen verran asiantuntemusta maailmasta varmasti löytyy, että järkevät ehdot yritysten luototuksen riittävälle virralle on luotavissa. Urakka kuuluu valtiovarainministerin tontille. Hyödyttömät pulinat pois ja hommiin, Katainen! Heikki Ikonen
|
Avainsanat: Heikki Ikonen, inflaatio, taantuma, lama, talous, euroalue, pankki, pankkikriisi, elvytys, luototus |
|
25.11.2008 23.45
Heikki Ikonen
Toki yritysten luototuksessa on pidettävä järki kädessä niin pankkien kuin julkisten rahoittajien. Mutta nyt ongelma on ennen muuta se, että rahaa ei löydy mistään edes hyville yrityksille, varsinkaan aloitteleville. Se uuvuttaa koko talouden, kun kaikkien on pakko leikata menojaan. Keynes kutsuu ilmiötä "kitsastelun paradoksiksi". Tästä ja yleesä käteispulan aiheuttamista vaikeuksista löytyy kiintoisa tuore Economistin artikkeli kielitaitoisille tuolta: |
26.11.2008 11.27
Heikki Ikonen
PS: Aivan konkreettinen muoto tuen ehdollistamisesta voisi olla vaikka seuraava: |
26.11.2008 21.58
Vesku Vaan
Pankki voittaa aina, niinhän se on black jackissakin |
Toisaalta on niinkin, että koko maailma , ainakin länsimaailma tuntuu elävän velaksi ja kovaa. Kun on nollakasvu tai 1 % kasvu, niin rahat ei riitä, heti loppu, täytyy ottaa velkaa. Näinhän tämä maailma toimii. Yritysten, ainakin suuryritysten toiminta tuntuu joskus perustuvan ihan tälle velalle. Ei ne yritykset siis oikeesti niin rikkaita olekaan. Ja rikkailla on eniten velkaa.
Toki yritysten luototusta pitää tukee, mutta on ehkä vähän välillä tervettäkin, että ns. terveet yritykset joiden toimintaedellytys olemassaolelleen heti lähtökohtaisesti ei ole kova velka pääsevät samoille viivoille kuin nämä suuret ja mahtavat.
Pankit taas ovat yrityksiä siinä missä muutkin. Mikä ihme tekee pankeista sellaisia, että ne on pakko aina pelastaa ja mikään ei muutu ?