Blogin arkisto

Kreikka lähtee eurosta ilman vaali-ihmettä

Maanantai 28.5.2012 - Heikki Ikonen

Kreikan lähtö eurosta on jo erittäin todennäköistä, ellei uusintavaali tuo suurta mullistusta toiseen suuntaan, eli kreikkalaiset säikähtävät tajutessaan paluun drakmaan olevan edessä. Kova halu heillä on kyllä pysyä eurossa – mutta ilman kustannuksia. Säästöjä ja talousuudistuksia ei pitäisi tehdä, ne kuulemma loukkaavat ulkoa saneltuina kansallista itsemääräysoikeutta.

Lue lisää »

16 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, Kreikka, vaali, Syriza, euro

Velan määrä on suorassa suhteessa itsenäisyyteen

Keskiviikko 16.11.2011 - Heikki Ikonen

Charles Bukowskin romaanissa "Kaupungein kaunein tyttö" naispuolinen päähenkilö tuskailee, kuinka tungettelevia miehistä tulee, kun antaa heille luvan tarjota ryypyn. Jos hyväksyt ryypyn, tilaat ongelmia, opastaa kaunotarta kirjailijan alter ego Henry Chinaski.

Kohtaus istuisi liike- ja valtiontalouden peruskurssiin. Euromaiden ja ylipäätään valtioiden ylivelkaantumisen yhteydessä luotottajat esittävät erinäisiä vaatimuksia, joilla halutaan varmistaa velallisen maksukyky. Valtioita vaaditaan rankkoihin säästökuureihin, veronkorotuksiin ja yksityistämisohjelmiin, jotka saavat raivoihinsa suuren osan väestöä. Vaatimuksia syytetään demokratian ja valtiollisen itsenäisyyden loukkauksiksi.

Lue lisää »

9 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, velka, velallinen, maksukyky, valtiontalous, euro, Kreikka

Kriisimaiden on palautettava kilpailukykynsä

Keskiviikko 9.11.2011 - Heikki Ikonen

Euromaiden kriiseistä on vaahdottu pari vuotta aamusta iltaan, mutta yksi ulottuvuus on jäänyt liian vähälle huomiolle. Kreikassa kuten muissakin ylivelkaantuneissa maissa palkkakustannukset ovat nousseet viimeiset kymmenen vuotta selvästi kiivaammin kuin työn tuottavuus. Se toki pitää aikansa yllä talouskasvua ja ostovoimaa, mutta palkkatason nousun rahoitus velalla johtaa väistämättä kilpailukyvyn heikentymiseen ja massiiviseen kauppataseen vajeeseen.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, euro, kreikka, palkkakustannukset, tuottavuus, työ, rahoitus, palkkasopeutus, kustannustaso, eu

Rahat loppu

Keskiviikko 2.11.2011 - Kari Uoti

Kreikkalaiset sairaalat eivät saa enää lääkkeitä, koska valtion luotto on loppu. Sveitsiläiset lääkeyhtiöt tekevät businesta eivätkä anna tavaraa ilmaiseksi koukkunokille, jotka eivät ole hoitaneet omia finanssejaan, tai ovat hoitaneet, mutta hiukan lavealla pensselillä niin, että luotoista alaskirjataan puolet, jotta lopuista saisi edes osan.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, Kreikka, talous, raha, euro, valtio, luotto, julkinen sektori, eläkeyhtiöt, pankit

Herätys, EU!

Keskiviikko 21.9.2011 - Heikki Ikonen

Euroalueella on viime kuukaudet keskitytty säästöohjelmien luomiseen kuluja leikkaamalla ja veroja nostamalla. Mutta velkakriisin akuutti ongelma ei ole valtioiden maksukyvyn ratkaiseva heikentyminen muiden kuin Kreikan kohdalla. Sen ajautumista velkajärjestelyyn markkinat pitävät jo varmana, ja epäluottamus kohdistuu aiheellisesti niihin rahalaitoksiin, joilla tiedetään tai uskotaan olevan liikaa Kreikan velkakirjoja.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, raha, EU, euro, säästöohjelma, Kreikka, velkakriisi, Italia, Espanja, velkasaneeraus, tukitoimet, pankkikriisi

Terveisiä konkurssista

Maanantai 13.6.2011 - Kari Hannunen

Nostamme muutamia aikaisemmin sivustollamme julkaistuja kirjoituksia uudelleen kommentoitaviksi niiden ajankohtaisen teeman takia. Osallistu keskusteluun ja ota kantaa!

Kävin jouluna konkurssissa. Eli Kreikassa, Ateenassa. En huomannut mitään. Konkurssista nimittäin. Maa, tai ainakin pääkaupunki Ateena, vaikutti täysin normaalilta paikkakunnalta. Lämmintä oli parikymmentä astetta ja julkinen liikenne lakossa joka toinen päivä kuten yleensäkin.

Lue lisää »

50 kommenttia . Avainsanat: Kari Hannunen, talouskriisi, velkasaneeraus, tukipaketti, valtionvelka, bruttokansantuote, kansantalous, Kreikka-kriisi

Petos, törkeähkö

Maanantai 5.7.2010 - Kari Uoti

Kreikan valtio on saanut kasoissa lainaa, rahaa, jota se on käyttänyt holtittomasti. Valtio on toiminut rikollisesti. Valtio ei kuitenkaan joudu vankilaan, vaan muut valtiot antavat sille lisää fyffeä, koska se on ainoa tai tehokkain keino estää, että vahingot muille minimoituvat.

 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Uoti, Kreikka, talouskriisi, holtiton taloudenpito, petos, velallisen epärehellisyys, lainaraha, konkurssi, velallisen vastuu