Blogin arkisto

Kreikka lähtee eurosta ilman vaali-ihmettä

Share |

Maanantai 28.5.2012 - Heikki Ikonen


Kreikan lähtö eurosta on jo erittäin todennäköistä, ellei uusintavaali tuo suurta mullistusta toiseen suuntaan, eli kreikkalaiset säikähtävät tajutessaan paluun drakmaan olevan edessä. Kova halu heillä on kyllä pysyä eurossa – mutta ilman kustannuksia. Säästöjä ja talousuudistuksia ei pitäisi tehdä, ne kuulemma loukkaavat ulkoa saneltuina kansallista itsemääräysoikeutta.

Ja näinhän se toki on. Mutta tilanne ei ole yhtään kummempi tavalliselle kansalaiselle, joka joutuu ylivelkaantuneena nielemään pankin saneleman rahankäyttösuunnitelman. Ylivelkaantunut rajoittaa itsenäisyyttään ihan itse, mutta harvoinhan ihminen vikapään ongelmiinsa peilistä löytyy.

Kreikan voittoisien radikaalipuolueiden, etenkin äärivasemmistolaisen Syrizan, mielestä luottoehdot ovat barbaariset. Joiltakin osin väitteen voi ymmärtää, mutta kun kansantalous on elänyt yli varojensa vuosikaudet, hoito sattuu varmasti. Se voi tapahtua luottoehdot nielemällä tai eurosta eroamalla. Molemmilla lääkkeillä on rajut sivuvaikutukset, joita ei voi paeta. Valinta on kreikkalaisten, ja ajankohta ensi kuun vaalit.

Muut EU-maat ovat tehneet selväksi, että ehdoista ei neuvotella ainakaan niistä lähtökohdista, jotka gallupsuosikki Syriza on määritellyt. Ne merkitsisivät Kreikan velkaantumisen jatkuvan entiseen tapaan. Ei Syrizalle pidä antaakaan periksi jo siksi, että luottoehdot sisältävät paljon muutakin kuin säästövaatimuksia.

Kreikan piti avata monia talouden sektoreita kilpailulle, jotta maan kustannustaso laskisi kilpailukykyiseksi. Julkisia yhtiöitä piti yksityistää ja verotusta tehostaa valtion kassan vahvistamiseksi. Saksalaisen Spiegel-lehden mukaan Kreikka ei ole noudattanut ehtoja käytännössä ollenkaan. Kreikasta ei näy löytyvän poliittista tahtoa uudistuksiin enempää vanhoista valtapuolueista kuin nousevista radikaalipopulisteista.

Jos kesäkuun vaalit eivät siis tuota uutta jättiyllätystä, Kreikka lähtee. Se ei ole halpaa lystiä, koska samalla Kreikka jättää velkansa hoitamatta ainakin suurimmalta osin. Muuten Kreikan perään ei euromaissa hirveästi enää huhuilla. Niin kehnosti kreikkalaiset ovat hoitaneet tonttinsa siitä asti, kun väärensivät kansantaloutensa tiedot saadakseen maalleen eurokelpoiset paperit.

Heikki Ikonen

Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, Kreikka, vaali, Syriza, euro


Kommentit

28.5.2012 9.23  Hevimies

Fetamänit ois pitäny skodia pois heti kun selvis että ne on kusettanu talouslukunsa eu jäsenyyttä hakiessaan.

28.5.2012 12.26  kp

Kreekuilla on niin pajon velkaa että eivät pysty mitenkään maksaan kaikkea, jotain 160 prossaa bktsta. Eivät selviä ikinä. Joten tervemenoo eurosta ja velkasaneeraukseen. Kirpaisee se muitakin mutta saatais homma rauhoittuun, nyt Kreikka hämmentää kerran vuoteen markkinarauhan ja aina mennään takapakkia.

28.5.2012 22.53  juntta tilauksessa

siinä sitä on sossupopulisteilla selittelemistä äänestäjilleen, kun inflaatio rysähtää jotain 20- 50 prossaa yhdessä yössä. kohta on taas sotilasjuntta vallassa kun ei kansan raivo muuten asetu.

29.5.2012 12.19  Pete

Luin jostain että vaikka Kreikka saisi kaikki velat anteeksi niin sen budjettivaje olisi silti jotain 3 prossaa jatkuvasti. Ja populistien mielestä kaikki voi jatkua entiseen tapaan, syydetään vaan valtiolta hilloa jokaiseen purkkiin kaksin käsin.

29.5.2012 12.39  ei naurata

Kuka lähtee seuraavaks ja ketä jää? Yks talousviisas sano ettei Suomellakaa ole varaa jäädä euroon yksin Saksan kanssa, tulee liian kallis euro viennin kannalta. Aika sirkus taitaa olla eessä.

29.5.2012 14.53  Hevimies

euro on sosialistien ihme valuutta jolla päästään sosialisoimaan koko eurooppaa sillä verukkeella että on pakko tai omakin talous romahtaa

30.5.2012 12.38  ei naurata

euro on ollu hyvä Suomelle, vienti on vetänyt ja korot olleet alhaalla. mutta tää velkakasa kriisimaissa alkaa olla niin iso, että Hevimiehen sosialismipelko pelottaa muakin. vaikkei huvittaisi palata markkaankaan, paha rysäys sekin olisi.

1.6.2012 19.22  Hevimies

Kyllä se vienti on vetäny markallakin ja isoin vientimme tapahtuu ruplamaahan mihin ei kauheesti vaikuta onko euro vai markka. Saattaispa jopa vientikin parantua kun olisi euroa heikompi valuutta käytössä.

Ruottikin pärjää kruunullaan ihan hyvin ja markka oli aikanaan kruunua vahvempi valuutta.

Se vaan tuppaa olemaan niin että kun laiva on uppomassa niin on parempi ottaa pelastuvene kun jäädä uppoavaan laivaan.

3.6.2012 8.41  AP

Olisimme kyllä suuri kysymysmerkki jos euroon ei olisi liitetty ja miten olisi ollut aikanaan sijoitukset Suomeen?

4.6.2012 12.17  Hevimies

Hmm pitäisin kuitenkin eu jäsenyyttä merkittävämpänä asiana sijoitusten suhteen kuin euroon liittymistä. Ymmärtääkseni on fiksumpaa sijoittaa maahan jossa on halpa kuin kallisvaluutta.

4.6.2012 12.31  AP

Kyllä olis romahtanut kansatalous suhteessa parhaisiin euromaihin euron viitenä ekana vuotena oli sitten sijoitukset tai muu liike rahassa ja tavarassa syynä.
Sama Kreikalla, mutta lähtökohdat täysin erilaiset. Turha syyttää kokonaista maata ja kuvitella olevansa humaani, solidaarinen, tasarvoinen, reilu tai edes järkevä.
Kokonaisuutena Euro on ehkä tehnyt jossain vaiheessa tehtävänsä, mutta suuremmat voimat ajoivat siihen.

4.6.2012 12.57  ei naurata

euron ideahan oli että se helpottaa kauppaa euroalueen sisällä, kun valuutta on vakaa ja vaihtokustannuksia ei tule. toimi hyvin viime vuosiin asti, mutta nyt nähty että velkakuplista tuli ongelma joka venettä keikuttaa ja ehkä kaataa. jos valtioiden velkaantuminen saatais kuriin niin kannatan euroa edelleen. venäjän suuntaan ei tosiaan suurta merkitystä ehkä ole paitti se että euron arvo on vakaa, turvallisempaa tehdä kauppaa kun valuutta ei heilu liikaa.

4.6.2012 12.57  ei naurata

euron ideahan oli että se helpottaa kauppaa euroalueen sisällä, kun valuutta on vakaa ja vaihtokustannuksia ei tule. toimi hyvin viime vuosiin asti, mutta nyt nähty että velkakuplista tuli ongelma joka venettä keikuttaa ja ehkä kaataa. jos valtioiden velkaantuminen saatais kuriin niin kannatan euroa edelleen. venäjän suuntaan ei tosiaan suurta merkitystä ehkä ole paitti se että euron arvo on vakaa, turvallisempaa tehdä kauppaa kun valuutta ei heilu liikaa.

4.6.2012 13.07  Hevimies

Niin no, oli niin tai näin. Nyt tarvii katsoa mihin suuntaan euro on menossa, eikä miltä suunnalta se on tullut. Kaikilla euroopan talousmailla on nyt sama ongelma. Kansalaisilla on hirveät velat ja korkotaso on todella matala. Kiva juttu tuo korkotaso niin kauan kuin se kestää.

4.6.2012 15.29  Eikun just näin

Kun kuluttaa enemmän, kuin tienaa ei ole valuutalla pidenmmän pälle merkitystä.

4.6.2012 16.22  ei naurata

hevimiehen esittämä ongelma on totta ja vaikea. toisaalta jos euro hajoaa niin korot ampuu taivaaseen ainakin useammassa maassa. jo sen takia kannatan euron koossa pitämistä vaan en tietty mihin hintaan tahansa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini