Blogin arkisto

Luovuttavia asioita

Keskiviikko 30.3.2016 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgMarja Leena Toukonen on kirjoittanut kirjan nimeltä Unelmatyöskentely. Se on työkirjamainen opas, jolla ohjataan ihmisiä toteuttamaan unelmiaan. Yksi aiheista on se, kuinka luopua asioista. Tai oikeammin, kuinka saa muutoksen aikaiseksi ja samalla kiinnittää huomion nykyhetkeen ja tärkeisiin asioihin.

Olin käymässä Tredun kirjastossa ja selailin kirjoja. Yksi kirja kiinnitti huomiota eli Unelmatyöskentely, jossa ohjataan omanlaiseen elämään. Kirjassa on harjoituksia, jotka ohjaavat ajattelua löytämään otteen oman elämänsä ohjaamisesta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, unelmatyöskentely, työskentely, vastuu

Esimiehen vallasta ja vallan puutteesta

Maanantai 9.3.2015 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgValta on sitä, että yhdellä ihmisellä on mahdollisuus vaikuttaa asioihin, joilla on merkitystä toiselle ihmiselle tai ryhmälle. Yritysmaailmassa vallan ajatellaan usein olevan esimiehillä. Silloin kyse on aseman mukana tuomasta vallasta.

Käytännössä vallan olemus on usein paljon monimutkaisempi. Esimies ei välttämättä omaa valtaa juuri lainkaan. Hän ei pysty vaikuttamaan alaistensa asioihin.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Heikki Luoma, esimies, esimiestyö, hierarkia, säännöt, valta, vastuu

Vapaus ja kurinalaisuus

Tiistai 27.1.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgAika usein työtä haettaessa keskitytään siihen, että sieltä löytyy ne tärkeät asiat eli vapaus toteuttaa itseään. Mutta samalla unohdetaan, että on myös vastuu tuoda oma panoksensa käyttöön.

Vapaus on vain puolet tarinasta ja puolet totuudesta. Siksi ehdotan, että länsirannikolle pystytetään vapaudenpatsaan täydennykseksi vastuunpatsas- Viktor E. Frankl

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, työnhaku, työaika, vastuu, vapaus

Kun kaksi osapuolta riitelevät eivätkä tule toimeen toistensa kanssa

Maanantai 19.1.2015 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgKaksi osapuolta riitelevät keskenään eivätkä tule toimeen toistensa kanssa. Se on tavallinen tilanne monissa yrityksissä ja julkisen sektorin organisaatioissa.

Esimiehille tilanne synnyttää paineen katkaista riitely lopullisesti ja pysyvästi. Usein ensimmäisenä mieleen tuleva ratkaisu on antaa toiselle potkut, tai siirtää hänet toisiin tehtäviin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Luoma, esimies, johtaminen, kemia, potkut, riita, riitely, vastuu, yhteistoiminta

Vastuunsiirtoa

Tiistai 23.12.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgNetti oikutteli ja soittelin palveluntarjoajalle asiasta. Eilisiltana asiakaspalvelija kertoi, että tutkii asian ja korjaus kestää tunnin pari.  Ja kuusitoista tuntia myöhemmin ongelma oli edelleen korjaamatta. Soitin aamulla ja asiakaspalvelija sanoi ensitöikseen, että siirtää asian edelliselle työntekijälle.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, vastuunsiirto, asiakas, asiakaspalvelu

Olet oikeasti esimies, jos vastaat myös alaisillesi delegoimasta suorituksesta

Maanantai 29.9.2014 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgYrityksen hallitus valtuuttaa eli delegoi vastuun organisaation päälle, joka yleensä on toimitusjohtaja. Ainakin teoriassa toimitusjohtaja on vastuussa kaikesta, mutta hän ei voi itse tehdä kaikkea työtä.

Toimitusjohtaja delegoi, valtuuttaa alaisensa tekemään osan työstä. Näin valtuutukset jatkuvat läpi organisaation kerros kerrokselta alemmalle tasolle.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Luoma, alainen, delegointi, esimies, tehdä parhaansa, valtuudet, valtuutus, vastuut

Näin teet itsestäsi kiireisen, mutta samalla olet peevelin aikaansaamaton!

Perjantai 29.11.2013 - Juha Ahola

juhaahola.jpgTekemällä hitaasti päätöksiä ja muuttamalla niitä nopeasti pidät huolen, että olet jatkossakin kiireinen, stressaantunut, etkä saa aikaiseksi juuri mitään. Toisille niin yksinkertaiset ja helpot hoidettavat asiat paisuvat käsissäsi monisäikeisiksi asioiksi, joissa tarvitaan kontaktia useiden ihmisten kanssa useaan kertaan.

Katellaan, soitellaan… (ei hyvää päivää!!)

Odotatko esimerkkejä ärsyttävän, hyökkäävän, syyllistävän ja pessimistisen aloituskappaleen tueksi? Uskotko, jos sanon, että monille pelkän rahan siirtäminen tililtä tilille saattaa aiheuttaa monta puhelua, useamman tekstiviestin tai Facebook-chätin, uusia yhteydenottoja samoille henkilöille, rahan konkreettista viemistä paikasta toiseen, tapaamisia ja aikataulujen synkronointia.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, yrittäminen, case, asenteet, päätöksenteko, vastuu

"Kunhan en oo vaan myymäsä mittää!" Mikä erottaa asiakaspalvelijan ja myyjän?

Perjantai 23.8.2013 - Juha Ahola

juhaahola.jpgOletko aktiivinen soittamaan asiakkaille vai toivotko, että asiakkaat ovat yhteydessä sinuun, jotta voit toimia asiakaspalvelijana ja tilauksen vastaanottajana tai käsittelijänä? Tässä on vedenjakaja! Kuka tahansa normaalit sosiaaliset taidot omaava henkilö voi olla asiakaspalvelutyöntekijä ja tilausten käsittelijänä olipa sitten kyse puhelinmyynnistä tai kasvokkain tapahtuvasta kaupantekotilanteesta.

Palveluammateissa on Suomessakin lukuisa määrä ihmisiä. Ruokakaupan kassalla ja lihatiskillä sekä infopisteessä, erikoisliikkeiden kassakoneen takana tai hyllyjen välissä, ravintoloissa tarjoilijoina jne. Löytyy näitä tilauksen vastaanottajia. Jostain ihmeellisestä syystä myös em. joukkoon on pesiytynyt myyjiä. Ja mikä erottaa myyjän asiakaspalvelutyöntekijästä?

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Juha Ahola, asiakaspalvelu, asiakaspalvelupäällikkö, huippumyyjä, kanssakäyminen, myyminen, myynti ja markkinointi, rikastava vuorovaikutus, sosiaaliset taidot, vastuu

Autonomian merkitys motivaatioon

Perjantai 14.6.2013 - Juha Ahola

juhaahola.jpgAiemmassa artikkelissa kirjoitin Daniel Pinkin ajatuksia motivoinnista. Autonomia, mestarillisuus ja tarkoitus tulivat esille keskeisinä asioina. Mutta ovatko nuo liian absurdeja käsitteitä? Kuulostaako vain hyvältä sanoa noin, mutta oikeassa yrityselämässä tai vaikkapa esimiestyössä nuo asiat ovat vaikeasti konkretisoitavissa?

Mielestäni kyseiset asiat ovat konkretisoitavissa. Käsittelen tällä kertaa autonomian konkretisoimista tarkemmin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, asenne ratkaisee, johtaminen, kanssakäyminen, miten saan ystäviä menestystä vaikutusvaltaa, rikastava vuorovaikutus, sosiaaliset taidot, vaikuttaminen, vastuu, yrittäminen, yritysjohtaminen

Oletko tikka, tikka, tikka?

Perjantai 7.6.2013 - Juha Ahola

juhaahola.jpgHärvääminen, puuhastelu, sillisalaatti, jokapaikanhöylä… Juu-ei! Epäsystemaattinen hästääminen työelämässä ei ole mistään kotoisin. Jos sillä levelillä toimintasi menee, hanki rutiineja työpäivään. Tee prioriteettilista loppuunsaatettavista tehtävistä numerojärjestykseen ja tee tehtävät järjestyksessä loppuun asti.

Jos kuitenkin olet ohittanut härväysvaiheen ja kykenet työskentelemään rutiininomaisesti myös ja työpäiväsi ovat kutakuinkin samankaltaisia eli voit saada paljon aikaiseksi ja työstä tulee tyytyväisyyttä niin haastaisin sinua ajattelemaan luovemmin.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Juha Ahola, itsensä kehittäminen, osaaminen, perehdyttäminen, vaikuttaminen, vastuu

Älä mene nakkikoppijonoon klo 4 aamuyöllä, jos et halua turpiin!

Perjantai 10.5.2013 - Juha Ahola

juhaahola.jpgKaverini sai spolle-AUK:ssa mieleenpainuvan ohjeen itsepuolustuksen ensimmäisestä askeleesta. "Älä mene nakkikoppijonoon klo 4 aamuyöllä, jos et halua turpiin!" Minkä sanoman tämän pitää sisällään? On viisautta ajatella ennaltaehkäisevästi. Nakkikoppijonossa on todennäköisempää joutua tappeluun kuin kaupan kassajonossa tai kotisohvalla.

Sanotaan, että älykäs ihminen selviää tilanteesta, johon viisas ei edes joudu. Kun ymmärtää syy-seuraussuhteita kokonaiskuvan kannalta, osaa valita taistelunsa paremmin. Heittämällä lokaa, sotkee myös itsensä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, kanssakäyminen, miten saan ystäviä menestystä vaikutusvaltaa, rikastava vuorovaikutus, sosiaaliset taidot, vastuu

Mikä ihmeen kriisi?

Torstai 11.4.2013 - Ville Saarikalle

villesaarikalle-kuva.jpgJos olet seurannut uutismediaa viimeiset vuodet, niin ajattelet varmaankin kaiken mahdollisen olevan täysin pielessä. Talouskriisistä on viimeiset vuodet jauhettu sen verran paljon, että mikään ei enää yllätä. Ja kun oikein tosissaan ryhtyy selvittämään maapallon ongelmia, niin listahan on ihan loputon: sotia, nälänhätää, vesikriisi, luonnonmullistuksia jne. Verhot voisi aivan hyvin laittaa kiinni ja kiltisti vain odottaa sitä tuhoa, joka nurkan takana odottaa? Peli on selvä.

Vai onko sittenkään? Amerikkalainen insinööri, lääkäri ja yrittäjä, Peter Diamandis, valaa TED –puheessaan uskoa huomiseen. Hän huomauttaa, että menneen vuosisadan aikana ihmiselämän pituus on keskimäärin yli kaksinkertaistunut, inflaatiovaikutukset huomioiden ihmisten keskiarvoiset ansiot ovat kolminkertaistuneet ja lapsikuolleisuus on maailmassa vähentynyt kymmenkertaisesti. Lisäksi ruoan, sähkön, liikkumisen ja viestinnän kustannukset ovat tulleet menneen vuosisadan aikana alas kertoimilla kymmenestä tuhanteen. Kuulostaako enää niin pahalta?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ville Saarikalle, talous, vastuullisuus, kasvu

Minulle tätä ja sinulle ei mitään!

Perjantai 1.2.2013 - Juha Ahola

juhaahola.jpgOn helppo olla vailla kaikenlaista! Pieni lapsi on itsekäs! Hän osaa ajatella vain sitä, mitä itse haluaa, mutta ei sen vaikutuksia muiden elämään. Siksi lapsi esittää halunsa suoraviivaisesti ja ehdottomina vaatimuksina. Kasvatuksen myötä lapsi oppii (toivottavasti) jakamaan omastaan, vaikka myös puolensa pitämisen taito on tärkeää. Nössöt ei pärjää!

No, mutta kaikkihan me olemme itsekkäitä. Kasvatuksen ja kasvun myötä opimme jakamaan omastamme, mutta myös käyttämään ns. vastavuoroisuusperiaattetta eli molemmat hyötyvät (molemmat antaa ja molemmat saa). Alakouluikäisen pitäisi tätä menetelmään osata käyttää puhumattakaan yläkouluikäisestä.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Juha Ahola, esiintyminen, esiintymistaidot, ihmissuhdetaidot, rikastava vuorovaikutus, sosiaaliset taidot, vaikuttaminen, vastuu

Politiikasta ja uskon asioista väittely ei johda mihinkään yleensä, koska?

Maanantai 17.12.2012 - Juha Ahola

juhaahola.jpgVakaumus on yleiskielessä varma tai vakaa käsitys jostain perusluonteisesta asiasta. Vakaumus voi viitata etenkin vaikeasti yleispäteväksi todistettavaan asiaan esim. uskonnollinen, eettinen tai poliittinen vakaumus.

Ympäristöllä on suuri merkitys vakaumuksiimme niiden syntyvaiheissa. Kulttuuri on keskeisessä asemassa ja kasvatuksen myötä vanhemmat "aivopesevät" niin uskomuksiaan kuin vakaumuksiaan lapsilleen tiedostamattaankin. Näin vakaumuksia voi syntyä ilman omaa syvällistä pohdintaa.

Lue lisää »

6 kommenttia . Avainsanat: Juha Ahola, hyvästä paras, jim collins, johtaminen, vastuu, yrittäminen, yritysjohtaminen

Ensin päätä lyödään Karjalan mäntyyn, jotta opitaan?

Maanantai 26.11.2012 - Juha Ahola

juhaahola.jpg"It’s nothing so practical than good theory,
- practice is still the best  teacher" – Seppo Helakorpi, dosentti

Käytäntö on paras opettaja. Teoria edellä oppiminen on haastavaa. Yleensä teoriaoppiminen edellyttää käytännön kokemusta. Löytyykö tästä empiirisiä todisteita?

Oletko neuvonut lapselle, missä järjestyksessä vaatteet kannattaa laittaa päälle? Todennäköisesti “teoriaopit” menevät kuuroille korville ja oppiminen tapahtuu vasta, kun käsineet ja kurakäsineet ovat käsissä ja pitäisi miettiä, miten nyt kaulaliinan, päähineen, kenkien ja kurahousujen laittaminen nyt onnistuu? Järkipuhe etukäteen ei auta. Entäpä ymmärtääkö lapsi, että uunin luukku on kuuma pelkän puheen perusteella? Todennäköisesti utealisuus herää päästä kokeilemaan, miltä luukku tuntuu.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Juha Ahola, ihmissuhdetaidot, itsensä kehittäminen, osaaminen, perehdyttäminen, vastuu

Kuinka yhteiskunta toimii?

Perjantai 14.9.2012 klo 10.55 - Hans-Peter Siefen

siefen.jpgVaikka olenkin vielä nuori mies, jolla on itselläänkin valtavasti opittavaa, on minua silti häirinnyt kuinka moni meistä ei tunnu tietävän miten hyvinvointipalvelut yhteiskunnassamme rahoitetaan.

Meidän jokaisen – poliitikoista puhumattakaan – olisi tärkeää ymmärtää millä mekanismilla me nykyistä hyvinvointia ylläpidämme. Ainoastaan sitä kautta on mahdollista ymmärtää miten hyvinvoinnin voi edes jollain tavalla turvata myös jatkossa. Me yksinkertaisesti tarvitsemme menestyjiä ja menestyviä yrityksiä, jotta tasa-arvo ja hyvinvointipalvelut pyörivät. Kateus on paha hyvinvoinnin vihollinen.

Lue lisää »

7 kommenttia . Avainsanat: Hans-Peter Siefen, yrittäjähenkisyys, talous, vastuullisuus, video

Uusi tilaajavastuulaki voimaan 1.9.2012

Perjantai 14.9.2012 - Jyri Pajamo

jyripajamo.jpgUusi tilaajavastuulaki astui voimaan syyskuun alussa.

Mitä kaikkia selvityksiä alihankkijalta tulee pyytää?

Uusi tilaajavastuulaki astui voimaan 1.9.2012. Tämä tarkoittaa sitä, että ulkopuolista työvoimaa käyttävän yrityksen on tietyllä tasolla dokumentoitava alihankkijansa lainmukaisten velvotteiden hoitamisesta.
Tämän myötä otetaan myös käyttöön korotettu laiminlyöntimaksu, mikäli selvitystyö on ollut puutteellista.
Vakiintuneessakin sopimussuhteessa, on hyvä tarkistaa kumppanin taustat vähintään kerran 12 kk. Osa dokumenteista voidaan hankkia suoraan julkisista rekistereistä, mutta osaa on pyydettävä sopimuskumppanilta.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Jyri Pajamo, tilaajavastuulaki, alihankintasopimus, vuokratyösopimus

Vuorovaikutusvastuu

Maanantai 23.7.2012 - Pauli Vuorio

Olen suurimman osan työssäoloajastani ollut vaikuttaja-ammatissa. Siis tehtävissä, joissa tehtävänä on vaikuttaa. Ainakin pari asiaa olen oppinut. Vaikuttaja-ammateissa esimerkiksi myyjänä, esimiehenä, johtajana tai vaikka sitten päätoimittajana sanoman perustelija on vastuussa vuorovaikutuksen syntymisestä. Vastuu sanoman oikeanlaisesta perillemenosta on vaikutukseen pyrkivällä.

Lue lisää »

16 kommenttia . Avainsanat: Pauli Vuorio, vuorovaikutus, vastuu, työnteko, valittaminen, selittäminen, vaikuttaminen, yrittäminen

Taloudelliseen sekä henkiseen hyvinvointiin on olemassa reseptit

Keskiviikko 7.12.2011 - Mikko Sjögren

Henkisen hyvinvoinnin ja tasapainoisen elämän ytimessä on ymmärrys siitä, että elämä koostuu monelta osin valinnoista. Sen lisäksi pitää vielä ymmärtää, että kannamme itse vastuun niistä. Se että oppii hallitsemaan omaa valtaansa valita on haaste. Sen voittaminen alkaa siitä, että valitsemme mitä ajattelemme ja mitä asenteita meillä on. Valinta siis tavallaan tarkoittaa kykyä reagoida, koska olemme osallisia siihen mitä koemme. Ei siis se, mitä meille tapahtuu, vaan miten sen valitsemme kokea, ja minkä merkityksen sille annamme.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Mikko Sjögren, hyvinvointi, asenne, vastuu, uskomukset, tietoisuus

Yrityksen vastuulla on monta puolta

Perjantai 7.10.2011 - Heikki Ikonen

nordicbusinessforum06.jpg

Suomen yrittäjäyhteisön Tuottava vastuullisuus -seminaariin Jyväskylässä lokakuun taitteessa oli saatu arvovaltainen luennoitsijakaarti, sokerina pohjalla Yhdysvaltojen entinen varapresidentti Al Gore.  Seminaarissa käsiteltiin yritysten vastuuta ja arvoja. Keskeiseksi teemaksi nousi ympäristö, etenkin ilmastomuutos. Gorelle aihe on läheinen jo vuosikymmenten ajalta. Hän on kirjoittanut aiheesta parikin kirjaa, sekä tähdittänyt aiheesta tehdyn dokumentin An Unconvinient Truth - Epämiellyttävä totuus. Se oli Goren puheen otsikko myös Jyväskylässä.

Laajalla fakta-aineistolla varustettu esitys kävi läpi ilmastomuutoksen vaikutuksia systemaattisesti, onhan Gorella vahva tutkijatausta. Politiikan raskassarjalaisena Gore painotti yhteiskunnallisia päätöksiä kaikilla tasoilla, kansainvälisistä sopimuksista alkaen. Mutta ilmastomuutos on myös yritysten ongelma, joten talouselämän on oltava osa ratkaisuakin.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, Nordic Business Forum, Tuottava vastuullisuus, Al Gore, Les Brown, Jyväskylä, seminaari

Vanhemmat kirjoitukset »