Blogin arkisto

Taloudelliseen sekä henkiseen hyvinvointiin on olemassa reseptit

Share |

Keskiviikko 7.12.2011 - Mikko Sjögren


Henkisen hyvinvoinnin ja tasapainoisen elämän ytimessä on ymmärrys siitä, että elämä koostuu monelta osin valinnoista. Sen lisäksi pitää vielä ymmärtää, että kannamme itse vastuun niistä. Se että oppii hallitsemaan omaa valtaansa valita on haaste. Sen voittaminen alkaa siitä, että valitsemme mitä ajattelemme ja mitä asenteita meillä on. Valinta siis tavallaan tarkoittaa kykyä reagoida, koska olemme osallisia siihen mitä koemme. Ei siis se, mitä meille tapahtuu, vaan miten sen valitsemme kokea, ja minkä merkityksen sille annamme.

Uskomukset syntyvät jo lapsena siitä miten meitä kohdellaan. Vanhemmalla iällä uskomukset syntyvät ja vahvistuvat kokemustemme myötä. Yhteisten uskomusten vahvuuden tuntien on yleensä vaikeaa olla heimonsa kanssa erimieltä. Toisaalta meillä on synnynnäinen ja vastustamaton halu tutkia omia luovia kykyjämme, kehittää vaikutusvaltaamme ja pyrkiä kohti tietoisuutta. Tietoisuutta siitä, että valinnan vapaudesta seuraa vastuu.

Omien uskomusten arvioiminen on usein haastavaa. Pitäisi ensin tunnistaa uskomukset ja irrottautua niistä, jotka eivät enää tue kasvua. Sisäinen ja ulkoinen muuttuminen on jatkuvaa. Kun muutumme sisäisesti, kasvamme ulos tietyistä uskomuksista ja vahvistamme muita. Ensimmäisten uskomusten joukossa, joista kasvamme ulos, on juuri niitä heimouskomuksia. Tästä syystä juuri kaveriporukalla on niin suuri merkitys esimerkiksi menestymisen kannalta. Heimo pyrkii palauttamaan toisinajattelijan takaisin ruotuun ja näin toimiessaan torppaa yksilön kasvun.

Elämämme kriisit, ovatpa ne sitten millä elämän alueella hyvänsä, ovat merkki siitä, että meidän tulisi päästää irti jostain vanhasta uskomuksesta, joka ei enää tue omaa kehitystämme. Suurimpia haasteita elämässä ovat juuri nämä päätöksen hetket, jolloin pitää muuttua tai juuttua paikoilleen. Toisinaan se tarkoittaa myös sitä, että joutuu irrottautumaan joistain tutuista ihmisistä ja paikoista, ja siirtymään uuteen elämänvaiheeseen. Tietoisuuden kasvu on houkuttelevaa, mutta samalla myös pelottavaa, koska meidän pitää ottaa itse vastuu itsestämme, terveydestämme, urastamme, asenteista ja ajatuksistamme. Vastuun ottaminen tarkoittaa myös sitä, ettei voi enää käyttää heimoa käytöksensä selittelyyn. Vastuutaan ei voi enää väistellä sanomalla, että kaikkihan näin tekevät. Tällaisesta suojasta on vaikeaa luopua, mutta viimekädessä vastuussa ei ole heimo. Jokainen yksilö on itse vastuussa terveydestään, taloudestaan, ihmissuhteistaan ja työstään. Onneksi ajatusten ja uskomusten laatuun voi vaikuttaa valmentautumalla.

Nopean ja pysyvän varallisuuden luomiseen on olemassa muitakin kriittisen tärkeitä periaatteita. Jos tiedät ne, saat tuloksia nopeasti. Jos et, joudut kamppailemaan lopunikääsi. Lähes kaikki tekevät samat virheet ja mikä pahinta, toistaa niitä uudestaan ja uudestaan. Se joka sanoo, ettei rahalla ole väliä valehtelee todennäköisesti muistakin asioista.

Mikko Sjögren
Valmennusyhtiö Varapuu www.varapuu.fi
Voit tilata sivuilta ilmaisen uutiskirjeen aiheseen liittyen

Avainsanat: Mikko Sjögren, hyvinvointi, asenne, vastuu, uskomukset, tietoisuus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini