Blogin arkisto

Luovuttavia asioita

Share |

Keskiviikko 30.3.2016 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgMarja Leena Toukonen on kirjoittanut kirjan nimeltä Unelmatyöskentely. Se on työkirjamainen opas, jolla ohjataan ihmisiä toteuttamaan unelmiaan. Yksi aiheista on se, kuinka luopua asioista. Tai oikeammin, kuinka saa muutoksen aikaiseksi ja samalla kiinnittää huomion nykyhetkeen ja tärkeisiin asioihin.

Olin käymässä Tredun kirjastossa ja selailin kirjoja. Yksi kirja kiinnitti huomiota eli Unelmatyöskentely, jossa ohjataan omanlaiseen elämään. Kirjassa on harjoituksia, jotka ohjaavat ajattelua löytämään otteen oman elämänsä ohjaamisesta.

Yksi kappale käsittelee käsittelee vastuuta nykyhetkestä, elämänvalinnoista sekä niihin suhtautumisesta. Kappaleessa on pari harjoitusta ja toinen niistä on mielenkiintoinen eli tehtävä, jossä käsketään listaamaan asiat joista voit luopua. Siinä pitää listata elämästä 20 asiaa, joista haluat päästä eroon. Ja jokainen lause aloitetaan sanoin: “Jos voisin, niin luopuisin…“. Ja aina lauseen jälkeen jätetään kolme neljä riviä tyhjää.  Ja lauseiden valmiiksi saamisen jälkeen kirjoita syyt, jotka estävät sinua toteuttamasta näitä asioita. Lopuksi vielä joudut priorisoimaan eli etsimään kolme tärkeintä asiaa ja aloittamaan työstämisen näistä.

Eli joudut miettimään asioita joista haluat irtautua. Oli se asia sitten ikuinen rahapula, ylipaino, saamattomuus tai mikä muu tahansa. Ja sitten joudut vielä etsimään kolme tärkeintä asiaa, joista haluat eroon.  Eli olet tunnistanut asioita, joita et halua elämääsi ja olet tunnistanut myös syitä, jotka estävät asioita toteutumasta.

Kolmelle tärkeimmälle asialle kirjassa ohjataan vielä tekemään toinen harjoitus eli syyt selitysten takana. Eli kirjattujen syiden taakse pitää katsoa ja etsiä todellisia syitä. Eli puretaan syyt kunnolla auki ja etsitään todellis syyt, miksi asiat eivät etene. Kirjan esimerkki on seuraava:

Jos voisin, niin luopuisin ylimääräisistä kiloista. Ja yksi syistä on ajan puute. Eli usein sanotaan, että ajan puute estää liikkumisen ja siksi kiloja kertyy. Mutta usein tuo on tekosyy, sillä kuten kirjoittaja sanoo, niin aikaa kyllä riittää vaikka jääkaapilla käyntiin, lukemiseen, leffoissa käyntiin tai vaikkapa kaljalla istumiseen. Muttei kuitenkaan liikkumiseen.

Eli jotta elämästä saisi paremman, niin pitää tunnistaa asiat, joista haluaa päästä eroon. Listata ne ja pohtia, miten niistä pääsisi eroon. Ja kuten monissakin muissa asioissa, niin äkkiseltään huomaa syyt ovat yleensä meissä itsessämme.  Eli unelmia etsittäessä pitää uskaltautua tutustua esteisiin ja pohtia miten ne voittaisi.

Kun projektisi ei etene, niin toimi samalla tavalla. Etsi 20 syytä mistä haluat projektissa eroon. Listaa syyt ja valitse kolme tärkeintä jatkotyöstöä varten. Etsi todellis syyt noille asioille ja la korjaamaan niitä. Todellisten syiden tunnistaminen on ensimmäinen askel siihen, että esteet kaadetaan projektin edestä.

Tälläistä tänään, Kari…

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.

www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, unelmatyöskentely, työskentely, vastuu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini