Blogin arkisto

Älä mene nakkikoppijonoon klo 4 aamuyöllä, jos et halua turpiin!

Share |

Perjantai 10.5.2013 - Juha Ahola


juhaahola.jpgKaverini sai spolle-AUK:ssa mieleenpainuvan ohjeen itsepuolustuksen ensimmäisestä askeleesta. "Älä mene nakkikoppijonoon klo 4 aamuyöllä, jos et halua turpiin!" Minkä sanoman tämän pitää sisällään? On viisautta ajatella ennaltaehkäisevästi. Nakkikoppijonossa on todennäköisempää joutua tappeluun kuin kaupan kassajonossa tai kotisohvalla.

Sanotaan, että älykäs ihminen selviää tilanteesta, johon viisas ei edes joudu. Kun ymmärtää syy-seuraussuhteita kokonaiskuvan kannalta, osaa valita taistelunsa paremmin. Heittämällä lokaa, sotkee myös itsensä.

Olin viime syksynä Oulu-lehden päätoimittajan haastateltavana. Toimittaja pumppasi minusta 20 minuutissa asiaa irti uskomattoman tehokkaasti ja mielestäni loogisessa järjestyksessä. Tapaaminen sujui todella jouhevasti. Toimittaja lähetti vedoksen haastattelun sisällöstä sähköpostitse ja olin erittäin tyytyväinen artikkeliin, jonka hän julkaisi lehteen. Sain kehuja useilta tuttavilta ja sukulaisilta, että olipa hyvä juttu Helpmaxista lehdessä.

Ihmettelin suuresti sitä, miten toimittaja osasi kysyä niin hyviä kysymyksiä ja viedä keskustelua. Jonkin aikaa pähkäiltyäni ymmärsin asian. Hän on ammattilainen kyseisessä asiassa! Lehden päätoimittajana hänellä on kompetenssia hoitaa tällaiset tilanteet. Otetaanpa numeerista karkeaa vertailua. Itse olen ollut lehtitoimittajien haastatteluissa muutamia tai korkeintaan muutamia kymmeniä kertoja elämäni aikana. Kyseinen ikäiseni päätoimittaja lienee kirjoittanut reilusti nelinumeroisen määrän lehtijuttuja ja haastatellut satoja ihmisiä.

Minun on ymmärrettävä, että olen täysin rookie kyseisen toimittajan rinnalla kyseisen asian puitteissa, vaikka olisin kuinka tahansa lahjakas puhumaan ja esiintymään. Varsin usein sisäisen narsistisuutemme johdosta luulemme olevamme kaiken osaavia mestareita, emmekä osaa objektiivisesti katsoa toimintaamme.

Jos menen lehtihaastetteluun, mitä todennäköisimmin haastattelija on ammattilainen ja minä olen rookie. Tämä on tärkeä tiedostaa, jotta osaa valmistautua tilanteisiin oikein. Jos nyt puhutaan toimittajista niin heillä on kyllä valtavan hyvä kyky kaivaa tietoa ja taustoja selville. Minua haastatellut päätoimittaja ei tosiaan tullut soitellen sotaan, vaan hänellä on looginen ajatusrunko, mitä hän minusta "irti repii" ja lopputulos oli onneksi kannaltamme erittäin myönteinen. Toimittaja oli "kotikentällään" leipälajinsa parissa ja minä en. Se fakta on ymmärrettävä.

Entäpäs myynti- ja ostotilanteet? Kannattaa arvioida etukäteen, kumpi on kotikentällä ja kumpi ei. Kun Etelä-Euroopassa tai Afrikassa saat torikaupassa tingattua törkeästi tuotteiden hinnoista, mitä arvelet, oliko myyjä tyytyväinen saadessaan kaupan? Totta kai oli, sillä ei hän muuten olisi kauppaa tehnyt. Varsin moni vaan luulee tehneensä niin hyvät kaupat, että myyjä nielisi seivästä, mutta kylläpä siellä pelikentällä harvoin turisti vie peliä, vaikka niin kuvitteleekin. Myyjät osaavat kyllä antaa sen tunteen turistille, että turisti pääsi viemään peliä. Toisen osapuolen aliarvioiminen voi olla (ja useimmiten onkin) paha virhe.

Tunnista ja ymmärrä, mihin olet menossa. Oletko vahvoilla vai et ja mieti toimintastrategia sen mukaan!

Juha Ahola
Vauhtipyörä.fi

Avainsanat: Juha Ahola, kanssakäyminen, miten saan ystäviä menestystä vaikutusvaltaa, rikastava vuorovaikutus, sosiaaliset taidot, vastuu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini