Blogin arkisto

Talousrikos ja seuraamukset

Share |

Perjantai 13.3.2009 klo 8.00 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA


Mihail Hodorkovski, Siperian tiikeri, saapui jälleen Moskovaan kuittaamaan haasteita omistamansa Jukos-öljy-yhtiön raunioilta. Syytteet ovat kuin kopio suomalaisista pankkirikosmenettelyistä. Ensin päätetään, että yrittäjän liiketoiminta oli alusta loppuun mätää ja rikollista, minkä jälkeen yrittäjän toiminnallaan ansaitsemat varat todetaan rikollisiksi ja kaikki niihin koskeneet syylliseksi rahanpesuun, ja taas alkaa uusi rikosmenettely samoilta raunioilta.

Joissakin tapauksissa syytteet rikoksista ovat hyvin perusteltuja ja menettelyt tarkoituksenmukaisia. Kaikissa tapauksissa menettely vain on järjetön, koska sama tapahtumaketju pilkotaan osiin, ja niistä tehdään erillisiä oikeudenkäyntejä, jotka laitetaan jonoon toistensa kanssa, mistä seuraa pöyristyttävän pitkiä oikeudenkäyntejä, jotka tuhoavat kaikkien aikaa kohtuuttomasti.

Rikoksesta rangaistus nopeasti ja perustellusti ja ukot takaisin yhteiskuntaan tekemään töitä ja maksamaan veroja. Tämä on sitä rehabilitaatiota.

Venäläinen menettely näyttää olevan huomattavasti nopeampaa kuin Suomessa, vaikka asiat ovat mittakaavaltaan aivan toisenlaisia. Suomessa tutkitaan edelleen tämäntyyppistä juttua, jossa perusvuosi, tapahtumien lähtökohta on vuonna 1991. Tähän juttuun liittyvä viimeisin, tämä rahanpesujuttu, on ollut esitutkinnassa nyt kuusi vuotta, siis vielä ei ole syytetty saati tuomittu, mutta epäilty ja tämän perhe on laitettu paitsioon tässä maassa, lopullisesti. Menettelyn seurauksena perhe on menettänyt terveytensä ja luottamuksensa oikeuteen ja valtioon.

Amerissa valtaa käyttää edelleen Novator, rahalla, joka tavalla tai toisella liittyy islantilaisiin pankkeihin, joita valtio ei kyennyt pelastamaan ja joissa tallettajien rahat paloivat niin Iso-Britanniassa kuin muuallakin Euroopassa.

Miten on mahdollista, että Thor edelleen heiluu, vaikka hän kävi laittamassa pohjaan oman saarensa, sillinhajuisen laulujen kiven kaukana Pohjolassa. Islantilaisilla viranomaisilla ei ilmeisesti ole resursseja saattaa näitä viikinkejä vastuuseen. Thor elää Lontoossa ja heiluttelee sieltä suomalaisia pörssiyhtiöitä vähän miten huvittaa. Nyt olisi hyvä aika herätellä Pohjoismaista oikeusapua ottamalla osakkeet kaniin vaikka vain englantilaisten tallettajien saatavien maksamiseksi. Varat tuskin riittäisivät korkoihin, mutta silti.

Ehkä saamme lisää ymmärrystä suomalaisiin talousrikosmenettelyihin, koska Helsingin yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta on päättänyt järjestää aiheesta seminaarin. Ehkä uusimmassa kirjassani, Kirottu salaisuus, esittämäni kritiikki rikosoikeuden professori Raimo Lahden huimaa ja täysin oikeusjärjestyksen perusteiden vastaista logiikkaa vastaan, jossa yrittäjät suolestetaan sanoi laki mitä tahansa, on kantanut hedelmää ja osaltaan herättänyt tiedekunnan pohtimaan asiaa.

Kari Uoti
Lue lisää Kari Uotin blogi-kirjoituksia osoitteessa www.kariuoticonsulting.fi

Avainsanat: Kari Uoti, Jukos, rikos, öljy-yhtiö, talousrikosmenettely, Venäjä, Novator


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini