Blogin arkisto

Prosenttiliike

Keskiviikko 1.6.2011 - Kari Uoti

Tuoreen tutkimuksen mukaan tuomioistuimet hylkäävät 5,5 % rikossyytteistä, siis 94,5 % syytteistä menee läpi ja johtaa tuomioon. Valtakunnansyyttäjä on huolissaan kehityksestä, Ruotsissa sentään 20 % syytteistä kaatuu. Syyttelijän käsityksen mukaan syytekynnys Suomessa on liian korkea, minkä vuoksi hylkyjä tulee niin vähän, toinen vaihtoehto on, että tuomitsemiskynnys on matala.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, tuomio, tuomioistuin, syyte, rikossyyte, valtakunnansyyttäjä

Tehoja oikeuteen

Keskiviikko 4.11.2009 - Kari Uoti, Oikeustieteen tohtori, MBA

Lappeenrannan teknillisen yliopiston tuotantotalousihmiset kävivät säätämässä Helsingin hovioikeutta. Tuomioistuin pystyi työn järkeistämisellä ja suunnittelulla tehostamaan toimintaansa oleellisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa käsittelyaikojen lyhentämistä.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Uoti, johtaminen, johtamistaito, johtaja, tuomioistuin, oikeudenkäynti

Salaisuus

Torstai 3.9.2009 - Kari Uoti, Oikeustieteen tohtori, MBA

Merisalo kaapitettiin, kuten ounastelinkin. Kaapitus, vankilaan passittaminen tapahtui hiljaisuudessa kuin paavin valinta. Käräjäoikeus käsittelee vangitsemisjuttuja yleensä noin 15 minuuttia, minkä jälkeen savu tuprahtaa, uusi vanki on syntynyt. Osumaprosentti on noin 100.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, Merisalo, vangitsemisoikeudenkäynti, oikeudenkäynti, tuomioistuin, poliisi

Hyppy korkeimpaan

Perjantai 22.5.2009 klo 10.25 - Kari Uoti

Oikeusministeri Tuija Brax esittää hovioikeusvaiheen väliin jättämistä vaikeissa jutuissa ja asioiden käsittelyä suoraan korkeimmassa oikeudessa. Tällä on tarkoitus nopeuttaa tuomioistuinmenettelyä vaikeissa asioissa.

Tarkoitetaanko tällä, että hovioikeuden tuomarit ovat tyhmempiä kuin korkeimman oikeuden, vai sitä, että koska asia menee kuitenkin korkeimpaan oikeuteen, jätetään yksi tuomioistuinvaihe väliin ja mennään suoraan sudenkoloon.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, tuomioistuinmenettely, korkein oikeus, hovioikeus, tuomarit, EIT

Tuomarin vastuu

Tiistai 28.4.2009 klo 8.00 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Yhteiskuntarauhan kannalta on välttämätöntä, että ihmiset luottavat, että tuomarit toimivat rehellisesti ja oikeudenmukaisesti ja heidän päätöstensä perusteena on demokraattisin perustein säädetyt lait. Vaihtoehto tälle on mielivalta, jossa tuomarit ratkaisevat asioita sen mukaan, mistä heille itselleen on tavalla tai toisella eniten etua.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, oikeudenmukaisuus, tuomarit, tuomiot, harkintavalta, virkarikos, virkavastuu, ihmisoikeustuomioistuin, korkeimman oikeuden tuomio, vastuu

Korkein oikeus rikkoi ihmisoikeuksia

Perjantai 24.4.2009 klo 11.25 - Kari Uoti, Oikeustieteen tohtori, MBA

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi äskettäin tuomion jutussa Marttinen vs. Suomi ja tuomitsi Suomen valtion ihmisoikeussopimuksen 6 artiklan loukkaamisesta.

Kysymys oli rikoksesta epäillyn oikeudesta vaieta seikoista, joilla voisi olla merkitystä näyttönä häntä vastaan vireillä olleessa rikosasiassa. Oikeuskysymys on täsmälleen sama kuin korkeimman oikeuden viime perjantaina antamassa tuomiossa.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Uoti, ihmisoikeussopimus, ihmisoikeudet, korkein oikeus, Marttinen, ihmisoikeustuomioistuin

Voiko ammattiliitto olla tuomarina ja rankaisijana?

Maanantai 2.3.2009 klo 8.18 - Ahti Pontinen

Palvelualojen ammattiliitto järjesti luottamusmiehen työsuhteen purkamisen perusteella Markantalo-boikotin.

Suomen kaupan liitto kertoo vieneensä boikotin työtuomioistuimeen, koska pitää sitä laittomana työtaistelutoimena.

Lue lisää »

20 kommenttia . Avainsanat: PAM, ammattiliitto, palvelualojen ammattiliitto, Ahti Pontinen, Pontinen Ahti, Suomen kaupan liitto, luottamusmies, markantalo, boikotti, työtuomioistuin, työsuhteen purku, irtisanominen

Lähestymiskiellolla julkisuutta

Maanantai 24.11.2008 klo 16.44 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Lähestymiskielto oikeudellisena instrumenttina on välttämätön ja tarpeellinen, kun sen edellytykset ovat olemassa. Sitä on mahdollista myös käyttää väärin toisten ihmisten mustamaalaamiseen ja häpäisemiseen. Tässä tuomioistuimille on annettu suuri vastuu, niin kuin tuomiovallan käyttämisessä yleensäkin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Uoti, oikeus, lähestymiskielto, tuomioistuin, väärinkäytös, tuomio, mustamaalaaminen