Blogin arkisto

Itsekriminointisuojasta

Maanantai 21.5.2012 - Kari Uoti

Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo on ryhtynyt ihmisoikeusaktiiviksi virassaan, mitä ei voi pitää huonona asiana ottaen huomioon, että hänen johtamassaan porukassa in dubio pro patria vallitsee varsinkin entisten valtiosyyttäjien keskuudessa.

Ratkaisussaan KKO 2012:45 korkein oikeus varsin voimakkaasti lähti lukemaan lakia ja hyvin ihmisoikeusmyönteisesti syytetyn intressissä. Tämän voi katsoa olevan jatkoa korkeimman oikeuden uudelle linjalle, joka alkoi viimeistään ratkaisusta KKO 2009:80, jossa korkein oikeus muutti Suomessa tällöin varsin vakiintunutta linjaa, jonka mukaan epäilty voitiin pakottaa todistamaan itseään vastaan myös rikosmenettelyssä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Uoti, oikeus, korkein oikeus, laki, rikos, rikosmenettely

Hyppy korkeimpaan

Perjantai 22.5.2009 klo 10.25 - Kari Uoti

Oikeusministeri Tuija Brax esittää hovioikeusvaiheen väliin jättämistä vaikeissa jutuissa ja asioiden käsittelyä suoraan korkeimmassa oikeudessa. Tällä on tarkoitus nopeuttaa tuomioistuinmenettelyä vaikeissa asioissa.

Tarkoitetaanko tällä, että hovioikeuden tuomarit ovat tyhmempiä kuin korkeimman oikeuden, vai sitä, että koska asia menee kuitenkin korkeimpaan oikeuteen, jätetään yksi tuomioistuinvaihe väliin ja mennään suoraan sudenkoloon.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, tuomioistuinmenettely, korkein oikeus, hovioikeus, tuomarit, EIT

Korkein oikeus rikkoi ihmisoikeuksia

Perjantai 24.4.2009 klo 11.25 - Kari Uoti, Oikeustieteen tohtori, MBA

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi äskettäin tuomion jutussa Marttinen vs. Suomi ja tuomitsi Suomen valtion ihmisoikeussopimuksen 6 artiklan loukkaamisesta.

Kysymys oli rikoksesta epäillyn oikeudesta vaieta seikoista, joilla voisi olla merkitystä näyttönä häntä vastaan vireillä olleessa rikosasiassa. Oikeuskysymys on täsmälleen sama kuin korkeimman oikeuden viime perjantaina antamassa tuomiossa.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Uoti, ihmisoikeussopimus, ihmisoikeudet, korkein oikeus, Marttinen, ihmisoikeustuomioistuin