Blogin arkisto

Oikeudellinen ongelma

Share |

Tiistai 24.2.2009 klo 8.00 - Kari Uoti


Työnantaja voi vaatia työntekijää riisuuntumaan selvittääkseen, ettei työntekijä kanna mukanaan yrityssalaisuuksia ulos firmasta. Näinkö se sitten on?

Meillä ministeri luki lakia hieman ironisoiden työnantajan valtaoikeuksia työntekijäänsä nähden. Ministeri Linden kuvaili lausunnossaan alistussuhdetta, joka on lähempänä orjuutta kuin työsuhdetta. Hämmentävä harha ministeriltä, joka on jo kertaalleen saanut kenkää sekoilujensa vuoksi.

Toisaalta, kuka on ministerin työnantaja? Ministeri on töissä valtiolla, vastuussa poliittisesti eduskunnalle, mutta viime kädessä hän on töissä kansalle. Kansalaiset ovat ministeri Lindenin työnantaja, joka voi vaatia häntä riisumaan kolttunsa salaisuuksien säilyttämiseksi, siis vaatteet pois, jotta ministerin salaisuudet eivät vuoda, mutta miten tämä taas suhtautuu pääministerin yksityisyyden suojaan?

Kukaan ei pyytänyt pääministeri Vanhasta riisuuntumaan, hän teki sen aivan oma-aloitteisesti virka-asunnossaan yhdessä rakastettunsa, prinsessa Ruususen kanssa. Sen jälkeen rakasteltiin, syötiin pihviä ja perunaa. Näiden valtiosalaisuuksien paljastaminen toi sakkoja prinsessalle ja korvaukset pääministerille.

Ministeri Lindenin tulkinnan mukaan työnantaja saa riisua työntekijän varmistaakseen oikeutensa. Helsingin hovioikeuden mukaan Ruusunen ei saa kertoa pääministerin riisuuntumisesta, vaikka tällä voisi olla merkitystä arvioitaessa hänen kelpoisuuttaan hallituksen johtajana, valtion tärkeimpänä vallankäyttäjänä, entisenä Euroopan presidenttinä, kuten hän itse itseään nimitti.

Entä sitten Ruususen rapsut suhteessa Kanervan kaatajan saamiin moitteisiin? Ruusunen häpäistiin julkisessa oikeudenkäynnissä ja tuomittiin rikolliseksi, kun hän kertoi vain mitä oli tehnyt rakkaansa kanssa. Ulkoministeri Kanervan kaataja, maksusta sitä sun tätä puuhaava tyttö, ei saanut rapsuja eikä hänen saamaansa rahaa Kanervan yksityisyyden loukkaamisesta takavarikoitu, saati Hymy-lehteä laitettu vastuuseen Kanervan yksityisyyden loukkaamisesta.

Oikeus on tasapainotonta ja epärehellistä keskimäärin. Oikeudella on hämmentävän hyvä arvovalta suhteessa siihen, mitä se todellisuudessa on.

Niin ja lopuksi, Suvi Linden, voisitko riisua vaatteesi, jotta varmistamme, että mitään salaisuuksia ei siirry mukanasi seuraavalle työnantajalle, joka pian saa sinut hoitoonsa.

Kari Uoti

Avainsanat: Kari Uoti, tekstiviestikohu, yksityisyyden suoja, yksityisyys, julkisuus, Linden, oikeudet, yrityssalaisuus, oikeudenkäynti, sakot, rapsut


Kommentit

27.2.2009 0.14  työpaikat

Tästä aiheesta on ollut aika räväkkää keskustelua julkisuudessa. Lunden möläytti vähän typerästi, mutta näemmä onnistui yllättävän hyvin luomaan keskustelua aiheesta. Yllätti minut että tuollaisella kommentilla saa moisen kohun aikaan. Eikai sitä kukaan voi tosissaan ottaa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini