Blogin arkisto

Totuuksia yrittäjyydestä

Share |

Torstai 28.5.2009 klo 12.00 - Tapani Korpi


Olen pitkään seuraillut eri henkilöiden tarinoita aiheesta yrittäjä/työnantaja sekä julkisuudessa olleita juttuja muutamien isojen yritysten johtohenkilöiden optioista ja kultaisista kädenpuristuksista. Nyt on aivan pakko kertoa muutama totuus pienyrittäjyydestä väärin leimautumisen ehkäisemiseksi, sillä uskon tietäväni aiheesta enemmän kuin moni kirjoittaja. Tämä perustuu siihen, että palkkatyöläisenä olemisen jälkeen ryhdyin yrittäjäksi, ja olen nähnyt ja kokenut asiat, joista kirjoitan.

Ensinnäkin, yrittäjä on henkilö, joka ottaa velkaa ja perustaa yrityksen, jonka uskoo menestyvän ja ottaa tietoisesti riskin, jossa on kiinni hänen sijoittamansa raha tai hänen omaisuutensa. Näin ollen jos yritys menestyy, hän saa sijoittamalleen rahalle osinkoa tai sitten menettää sijoittamansa rahan tai omaisuutensa. Hän luonnollisesti toivoo yrityksen menestyvän.

Yrittäjä ei yleensä ole paha ihminen, joka riistää työntekijöiden selkänahasta ja haluaa lomauttaa tai irtisanoa ihmisiä, vaan joka haluaa työllistää ja toivoo työntekijöiden olevan tyytyväisiä, mutta ei aina voi tehdä kaikkia tyytyväiseksi ajatellessaan yrityksensä menestymistä vaan joutuu tekemään erittäin kipeitäkin ratkaisuja työpaikkojen säilyttämiseksi. Nyt vallitsevan yleisen taloudellisen tilanteen aikana yrittäjä saattaa joutua lomauttamaan tai irtisanomaan henkilöitä yrityksessään, jos yrityksellä ei ole töitä ja tilauksia tai sen tulevaisuuden toiminta on uhattuna.

Yrittäjän täytyy osata katsoa pitkälle tulevaisuuteen ja tehdä ratkaisuja, jotka eivät aina tunnu hyviltä nyt. Niiden oikeellisuus selviää vasta myöhemmin. Toivottavasti viimeistään silloin ymmärretään se totuus, että hän ajatteli vain yrityksen ja sen työntekijöiden parasta. Yrittäjähän on viime kädessä yksin vastuussa ja riskin ottaja yrityksessään.

Yrittäjä ei ole henkilö, joka ansaitsee jättimäistä palkkaa ja nostaa suuria palkkioita yrityksestä vaan haluaa keskittyä tekemiseen, ei byrokratian pyörittämiseen ja kokouksien pitämiseen. Hän haluaa työllistää ja yrityksen menestyvän ja mahdollisesti kasvavan. Tämä kasvu tuo ikävä kyllä kasvukipuja, joista suurimman osan aiheuttaa työllistämisen kautta tuleva byrokratia. Hän joutuu selviämään niistä yksin, sillä hänellä ei ole yleensä yrityksessään asiantuntija-apua (esimerkiksi työlainsäädäntö, atk-apu).

Yrittäjä joutuu tekemään todella pitkiä päiviä. Jos yrittäjän tekemästä työstä laskettaisiin tuntipalkka, se on ylivoimaisesti huonoin palkka koko yrityksessä. Yrittäjä lisäksi tinkii usein palkastaan, jos menee huonosti, ja osinkoa hän ei myöskään silloin saa. En tiedä kuinka moni muu on valmis olemaan töissä ilman palkkaa?

Yrittäjällä ja työntekijöillä on molemmilla toive ja pyrkimys yrityksen menestymiseen. Puhutaan työnantajan velvollisuuksien lisäämisestä ja työntekijöiden työsuhdeturvan parantamisesta. Näistä puhuvat henkilöt, jotka eivät todellakaan tiedä miten raskaat velvoitteet jo tällä hetkellä ovat. Olen aina arvostanut hyviä työntekijöitä, ja haluan heidän voivan hyvin, mutta en ymmärrä miksi laiskaa tai muuten negatiivista työilmapiiriä ja koko yrityksen menestymistä vahingoittavaa henkilöä suojellaan niin paljon ja useasti muiden hyvin työtä tekevien työntekijöiden kustannuksella.

Mielestäni on huvittavaa, kun puhutaan työnantajalle tulevien velvoitteiden lisäämisestä ja unohdetaan se, että jos ne aiheuttavat lisäkuluja, on ne pakko lisätä tuotteen hintaan, jolloin me kaikki joudumme ne maksamaan. Yrittäjällä ei useimmiten ole rahaa takataskussaan näiden maksamiseen.

Toivoisin, että työnantajan ja työntekijöiden vastakkainasettelu loppuisi, sillä totuushan on, että molemmat pyrkivät samaan päämäärään. Vastakkainasettelu tuntuu olevan joillekin poliitikoille ja työntekijäjärjestöjen edustajille tärkeää, mutta on hyvä muistaa, että hehän tekevät sitä ainoastaan säilyttääkseen oman työpaikkansa ja arvostuksensa eivätkä välitä oikeasti työntekijän hyvinvoinnista ja vaarantavat ikävä kyllä näin koko yritystoiminnan. On tärkeää kannustaa yrittäjyyttä ja antaa siitä oikea kuva.

Olen tässä ottanut kantaa vain osaan yrittäjyyteen liittyvistä asioista, mutta toivon sen herättävän ja ihmisten alkavan ajatella omilla aivoillaan, sillä kyllä näistä asioista puhuu niin moni poliitikkokin tietämättä hölkäsen pöläystä koko yrittäjyydestä.

Pienet yritykset ovat oikeasti tämän valtakunnan suuri voimavara ja niiden toiminnasta pitää antaa oikea kuva. Myös kaikki säännökset ja velvoitteet pitäisi luoda huomioiden näiden pienten, mutta niin merkityksellisten yritysten toimintaedellytykset.

Tapani Korpi
Yrittäjä

Avainsanat: Tapani Korpi, yrittäjyys, vaikeudet, menestys, sijoitukset, riskit, osingot, tuntipalkka, työnantajan velvoitteet, työllistäminen, toimintaedellytykset


Kommentit

28.5.2009 12.14  Vastakkainasettelu elättää joitain

Loistava kirjoitus! Asia on valitettavasti niin, että jotkut hyötyvät tästä vastakkainasettelusta esimerkiksi ammatiliitot,populistit ja tietyt poliitikot eli se ei valitettavasti tule loppumaan.

29.5.2009 8.13  JK

Painava puheenvuoro Korvelta. Siihen ei hirveästi ole lisättävää. Yrittäjää on todellakin pitkään kohdeltu kuin rikollista, toisten työllistäminenhän on suurimpia syntejä Suomen kaltaisessa maassa. Kateus vie kalatkin vedestä.

30.5.2009 3.56  Hevimies

Se on tietoista propagandaa yrittää änkeä kaikki yrittäjät ja eliitti samaan muottiin. SDP on harrastanut tätä jo ties kuinka kauan. Ollaan niin duunarin ja Suomalaisen työnpuolella olevinaan. Kun puheiden kuuntelun sijaan katellaan tekosia niin ei sieltä löydy kuin öky eliitille suosiollisia tekoja ja törkeää salailua. Varallisuusveron poistoa, optio ohjelmia, Stasin agenttien suojelua yms. Kun ammattiliittojen innoittaman työntekijät ja työnantajat saadaan napit vastakkain, niin molemmilta osapuolilta unohtuu huomata kuinka öky eliitti porsastelee ja köyhät köhtyy.

5.6.2009 12.07  Tellervo K.

Ei yrittäjätkään mitään pyhimyksiä ole, ihan yhtälailla täältä löytyy porukkaa, joka ei todellakaan selkänahastaan mitään revi. Kaikki revitään asiakkailta ja työntekijöiltä.

Tiedän tapauksia, joissa yrittäjä ei ole muuta yrittänyt kuin vetää kaikki rahat liiveihinsä. Sitten mennään konkurssiin ja perustetaan samalla periaatteella toimiva firma. Miten voi olla muuten muka mahdollista, että "kaikkensa antanut" ja konkurssiin mennyt yrittäjä ostelee tämän jälkeen kalleimmat talot, autot ja kesämökit?

Sitten velkarahalla uutta puljua pystyyn ja sama meininki jatkuu. Tässä meillä rehellisillä repijöillä alkaa usko loppua.

5.6.2009 13.56  Ahti Pontinen

Niin, eipä ole yhtään rehellisempää tai moraalisempaa väkeä varmaan yrittäjät kuin palkasajatkaan tai mitkään tietyt ammattiryhmätkään.
Mutta tuskin yrittäjät ovat myöskään juuri sen epärehellisiä keskimäärin kuin kaikki maailman Tellervot tai asianajajat tai vakkutuksenottajat tai mitkään muutkaan? MInäkin tiedän tapauksen, jossa eräs Tellervo niminen oli erittäin epärehellinen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini