Blogin arkisto

Nuoret miehet kädestä pitäen töihin?

Share |

Keskiviikko 10.6.2009 - Aino Kauhanen


Lähipiirissäni on kaksi nuorukaista, jotka ovat juuri valmistuneet ammattiin. Isiensä jälkiä kulkevat pojat ovat metallimiehiä – ja ylpeitä siitä.

Pojat ovat koko opiskeluaikansa paiskineet kesät ja muutkin lomat isiensä työpaikoilla. Alun siivoiluhommat ovat vuosien mittaan vaihtuneet osaamista vaativiin oikeisiin töihin. Työnantajat ovat mielissään katselleet, miten nuori polvi tekee innolla töitä, pojat ovat olleet tyytyväisiä, että ovat saaneet hitsata työn ja opiskelun saumattomasti yhteen.

Molempien poikien piti saada työpaikka tutusta firmasta valmistumisen jälkeen. Mutta vientivetoisiin yrityksiin iskikin lama oikein toden teolla. Poikia ei palkata edes kesätöihin, kun vakituinen väki on lomautettuna, kukin vuorollaan.

Tulevaisuudesta tiedetään vain se, että kun tilauksia ei tule, niin töitä ei ole. Yrittäjät ovat toistaiseksi optimistisia, mutta niin vain lomautuslappuja jaetaan viikoittain. Kukaan ei osaa ennustaa, pilkottaako valo tunnelin päässä vielä tänä vuonna, ensi vuonna vaiko vieläkin kauempana.

Pojat törmäsivät havaintoon, että kavereillakaan ei ole kesäksi töitä tiedossa. Omat etsinnät ovat tuottaneet toistuvat pettymykset. Seuraavaksi he ovatkin törmänneet Kelan byrokratiaan.

Ei ole sanottua, että pojilla olisi oikeus työttömyyspäivärahaan ihan tuosta vaan. Ammatti on kyllä hyvä ja puoltava seikka, mutta kas kun pojat sattuvat asumaan vielä kotona. Vanhempien tulot vaikuttavat siihen, paljonko päivärahaa saa, jos saa.

Jos poikien haave työllistymisestä olisi toteutunut, molemmat pistäisivät rahaa täyttä vauhtia sukanvarteen, jotta voisivat mahdollisimman pian muuttaa pois kotoa ja aloittaa oman elämän. Nyt sitä mahdollisuutta ei tietenkään ole, etenkään jos Kela päättää rankimman mukaan. Päätöstä voi näinä aikoina joutua odottamaan ja odottamaan ja odottamaan…

Mitähän mahtaa Tarja Cronberg tarkoittaa sillä, että työvoimaviranomaisilla on tarkoitus kohtsillään käydä noutamassa kaikki sohvaperunanuorukaiset pois kotoa nenäänsä kaivelemasta? Heidät kuulemma ohjataan työelämään. Siis minne? Siis kuinka? Elämmekö nyt eri todellisuutta kuin arvon viranomaiset?

Aino Kauhanen

Avainsanat: Tarja Cronberg, kesätyöt, työllistyminen, metalliala, työllisyys, lomautukset, Kela, byrokratia


Kommentit

10.6.2009 1.50  Hevimies

Tuo onkin se huvittava pointti että nuo entiset työministerit Filatovista lähtien eivät osaa edes yhteen ja vähennys laskua. Suomessa on 500 000 työtöntä ja 5 miljoonaa kansalaista. Tarkoittaa käytännössä sitä että joka 10:nes vastaan tulija ei ole töissä. Jokainen vastaantulija ei edes ole työikäinen, opiskelijat ja sitten jotkut tekevät kahtatyötä. Kukaan ei ole tuplasti työttömänä. Avoimia työpaikkoja Suomessa on 2 viikon sisällä työkkäriin ilmoitettu 5275kpl. Tuossa mitättömän pienestä määrässä on mukana myös nämä tule myymään aku ankkoja tienaat miljoonan viikossa ilmoitukset. Ymmärtäisin poliittisen tahon ruikutuksen jos avoimia työpaikkoja olisi 500 000 tasaisesti kaikilla aloilla.

10.6.2009 8.28  nuori

Suomessa oli huhtikuun lopussa yhteensä 251 700 työtöntä työnhakijaa. Eivätkä ne nuoret miehet osaa nykyään edes yhdys sanoja. ;)

10.6.2009 8.38  Töitä kyllä on paljon

Eikä kaikki työpaikat ole työkkärin sivuilla. Edelleen on niin, että suurelle osalle tekevistä riittää töitä, jos ei pidä kiinni liian suppeasta valikoimasta, eli töihin vain sinne minne mieli tekee ja koulutus on. Täystyöllisyttä ei aikaansaada lähellekään, mutta kyllä on joukossa kymmeniä tuhansia, jotka ovat työttömänä kun saavat liiton korvausta tai muuta etuutta niin ettei huvita tai kannata mennä töihin.

10.6.2009 10.22  Hevimies

"10.6.2009 8:28 nuori"
Ilmeisesti nuoret naiset eivät nähtävästi osaa käyttäytyä. Mukavaa toki että saat hyvänmielen lukiviastani. Toivottavasti lapsellesikin tulee niin saat ilmaista hupia loppuelämäksesi.... (Työllisiä oli 2 432 000 huhtikuussa 2009, eli yli puolet kansasta tekee jotain muuta kuin töitä. Tempputyöllistetyt eivät näy työttömyys tilastossa.)


"10.6.2009 8:38 Töitä kyllä on paljon" Tuossa muutama vuosi sitten oli uutisissa kun 2 työkkärin tanttaa oli kiertäneet vuoden ovelta ovelle yrityksiä etsien töitä, ja löysivät 14 paikkaa jotka eivät olleet työkkäriin ilmoitettu.

10.6.2009 10.53  ???

Ei pidä provosopitua vaikka provosoidaan.
Sitä mieltä kyllä olen, että yrittävälle ja pätevälle aina töitä on. Maailmassa kun on niin paljon tekemätöntä työtä.

10.6.2009 11.10  Töitä kyllä on paljon

Työkkärin tantat eivät ovelta ovelle kiertäen ole olettavasti maailmaan parhaita löytämään työpaikkoja.Hehän ovat virkaihmisiä ja heillä on jo työpaikka. Ja kyseessä oli mikä paikkakunta? Suomessahan on pelkästään yli 400 kuntaa tai kaupunikia, toiset suurempia toiset pienempiä. Yhdistymisiä on kyllä tapahtunut.
Joka tapauksessa on ihan nauretttavaa tällä perusteella, että työkkärin tantat löysivät vain 14 työpaikkaa työkkärin ulkopuolelta väittää ettei töitä saa kukaan mistään. Se on vain syy sille että voi puolustaa omaa kantaansa.
Jos on halua ja taitoja, niin kyllä töitä löytää. Ja taidot ovat jotain muuta kuin yksi ainoa ala ja siitä yksi osa.Ei kaikille, mutta suurelle osalle. Joskus täytyy tehdä paljon asioita sen eteen, jopa paikkakunnan vaihdos. Jos odotat, että sun alalta sun läheltä löytyy työpaikka ja työkkärin kautta.Ja jos vielä odotat, että joku löytää sut, niin unohda, et varmasti löydäkään töitä. Voit vaan huudella, että ei oo töitä. Niin kuin nyt teet.

Onhan sekin merkillistä, että meillä on bussikuskeina ja siivoojina ja sairaanhoitajina ulkomaalaisia, jotka ovat siis löytäneet töitä, mutta Suomalainen ei halua tehdä näitä hommia ?

Tai ole halunneet. Nyt kun Sairaanhoitajille tuli palkankorotus ja on tullut työttömyyttä ja asiat olleet esillä, nyt kai sitten?

Liian myöhäistä!

Entä jos Suomalaisten yrittämisen kynnystä alennettaisiin. Siis myös ihmisten päässä asenteellisesti.
Olisi entistä enemmän ihmisiä, jotka tulisivat toimeen omillaan. Ei tarvitsisi työllistää ihmisiä niin paljon.

10.6.2009 11.44  Hevimies

"10.6.2009 11:10 Töitä kyllä on paljon"

"Työkkärin tantat eivät ovelta ovelle kiertäen ole olettavasti maailmaan parhaita löytämään työpaikkoja"

- ööh siis eiväthän ne itelleen töitä ettineet vaan tiedusteli avoimia työpaikkoja. Eikös noiden nimeomaan pitäis olla työnhaun ammattilaisia kun kerran tarjoavat vuokratyövoimaa. Sekä kouluttavat miten työnhakijan tulee nuoleskella ja vedättää työnantajaa jotta saavat töitä. Paikkakuntana oli PK seutu.... En väitä ettei töitä saa kukaan mistään, väitän että niitä ei ole lähellekkään avoimena niin paljon että on varaa urputtaa työttömille..... Bussikuskeista, Siiivoojista, Sairaanhoitajista
valtaosa on Suomalaisia. Mihin siis perustat väitteesi että Suomalainen ei halua näitä hommia?

10.6.2009 12.03  Töitä kyllä on paljon

Missä virkamies nyt sitten on ammattilainen? Tulos on surkea, eikä missään tapauksessa totuudenmukainen missään mielessä pääkaupunkiseudun työpaikoista.Mistä muuten revit tuon satunnais "uutisen"?
Kävivätköhän jossain kioskeissa vai metallipajoissa ja millä alueella ja kuinka paljon käyttivät aikaa yhteensä?
Hehän ovat ammattilaisia ottamaan vastaan asiakkaita tiskin takana?
Bussikuskien, sairaanhoitajien, siivoojien työpaikkoja oli ennen tätä lamaa auki, niin että Suomessa oli sellainen työvopimaoula, että piti oikein hakea tryövoimaa ulkomailta. Oletko sitä mieltä, että Suomalainen haluaa tehdä "paskaduunia" ? Tottakai suurin osa on Suomalaisia, olemmehan Suomessa.

10.6.2009 12.13  Hevimies

"10.6.2009 12:03 Töitä kyllä on paljon"

Kuten sanoin se oli uutisissa muutama vuosi sitten. En tiedä missä kävivät varmaan aika sekalaisissa yrityksissä ehtii vuoden sisällä käydä.

Kyllä Suomalainen tekee paskaduunia jos se kannattaa taloudellisesti. Olen itsekkin tehnyt kaikenlaista tuki-ilmoittelu myynnistä likuhihnalla seisoskeluun. En tee enään kun pitää maksaa elämisestä enemmän kun 500mk mutsille vuokraan. En tiedä minkälaisia tukijaisia ulkomaalaisten palkkaamiseen oikein saa, kun sairaanhoitajiksi kouluttautuneita Suomalaisia on työttömänä.

10.6.2009 12.47  Töitä kyllä on paljon

Onko paskaduunin kriteeri se että tienaako siitä keskimääräistä Suomalaista palkkaa ? Vai mikä se on?
Entä vaikka tuo tuki-ilmoitusten myynti?
Joku saa siitä hyvää palkkaa ja se on hänelle hyvä työ. Joku ei osaa ja se on hänelle paskaduuni sen takia?

10.6.2009 12.48  Töitä kyllä on paljon

Talouusanomat tänään:
Suomalaisista 45 prosenttia eli miltei joka toinen on vuosittain sairauslomalla, mikä on enemmän kuin missään muualla Euroopassa. Arvio vaihtelee hieman tutkimusmenetelmän mukaan: Tilastokeskuksen viime vuoden työolotutkimuksen mukaan peräti 60 prosenttia työssäkäyvistä oli ainakin kerran vuodessa sairauslomalla.

Jopa 20 prosenttia sairauslomista voi johtua muista syistä kuin sairaudesta, käy ilmi tuoreesta Työpaikan sairauspoissaolojen hallinta ?kirjasta, jossa esitellään tutkimusta ja käytännön keinoja sairauslomien vähentämiseksi

10.6.2009 13.12  Hevimies

"10.6.2009 12:47 Töitä kyllä on paljon"
Paskaduuni on sellanen jolla ei elä ja joka on epämielyttävää työtä. Esim. liukuhihna nousee päähän kun oot siinä tarpeeks kauan. Tuki-ilmoitus myynnistä sen verran että 3000mk (500€) peruspalkka +5% provisio. Jos mitään olet koskaan puhelimessa myynyt. Niin siitä voit helposti pohdiskella kuinka hyvä työ se on, kun myytävällä tuotteella ei ole ostajalleen mitään vastinetta.

Onko sairaslomien suuri määrä joku ihme itsemurhien kärkimaassa?

Jatkuvat yt-neuvottelu kierteet pörssiyhtiöissä. Johtavat alituiseen pelkoon työpaikastaan.

Firmojen työntekijöiden kannustaminen ryyppäämiseen. Lähes poikkeuksetta firmojen bileissä vedetään päät täyteen, sen sijaan että tehtäis jotain virkistävää ulkoilua selvinpäin.

Suomen ilmasto on keskivertoa eurooppaa karumpi, mikä näkyy flunssa epidemioissa.

Sanoisin että aika monen tekijän summa.

Eukkoni on ihan loppu omalla työpaikallaan vallitsevan jatkuvan valittamisen keskellä. Itsekkään ei asiaa tiedostanut ennen kuin se ilmeni keskusteluissamme. Nyt kun asian tiedostaa niin on jaksanut taas paremmin ja vältellyt valittajia.

Suomalaiset on vaan maailman parhaita lietsomaan negatiivista energiaa ja raiskaamaan oman työilmapiirinsä.

10.6.2009 13.53  Töitä kyllä on paljon

"Suomalaiset on vaan maailman parhaita lietsomaan negatiivista energiaa ja raiskaamaan oman työilmapiirinsä."

Kun näin on niin siinä on osasyytä joillain siihen "ettei oikeita töitä löydy" eikö totta?
Posiitiivisille töitä löytyy paremmin.
Positiiviset näkevät paremmin mahdollisuuksia.
Positiiviset alkavat helpommin yrittäjiksi.
Positiiviset uskovat onnistuvansa.
Ja kun he uskovat he onnistuvat paremmin.

10.6.2009 14.55  Hevimies

"10.6.2009 13:53 Töitä kyllä on paljon"

Kyllä näin on, positiivinen asenne varmasti nostaa osakkeita työhaastattelussa.

Positiivisuus on elinehto pärjätäkseen yrittäjänä. On niitä negatiivisia yrittäjiäkin tulu nähty, tosin vain kerran kun ei uudestaan viiti asioida minkään hapankaalin kanssa. Eli positiiviset pärjäävät varmasti paremmin.

Usko ja halu on ne asiat jotka vie eteenpäin oli kyse sitten yrittämisestä, opiskelusta tai huippu-urheilusta.

Kysymys kuuluukin miten nämä asiat pystytään kanavoimaan ympäristöön.

työpaikoilla, kouluissa, vapaalla

Kaikki ei kuitenkaan halua yrittäjäksi se on hyvä muistaa. Yrittäjyys on yksitie hyvin aikaa vievä sellainen ja aika on kriittinen tekijä elämän päätavoitteita havitellessa. Jos kaikki olisi yrittäjiä maailma polkisi paikallaan.

13.6.2009 21.16  Ei KOSKAAN ilmaiseksi töitä

Vai töitä ? Aivan se ja sama, pitää olla myös PALKKAA.

Allapa lainaus erään nuoren miehen kertomaa. Viesti on melkoisen selvä:


"Yritykset ovat niitä, joista sitä työtä löytyy, eivät koulut. Miksi ei ole työpaikkoja? Miksi ei ole lupausta siitä, että vaikka paskalla alulla saattaa saada lopulta hyvän tienestin aikaiseksi? On vain lupausta pelkästä paskasta ja orjatyöstä loppuelämäksi. Nuoria käytetään ilmaistyövoimana, eli hyväksi. Työharjoittelijat sun muut orjat vie nuorten työpaikat.

En haluaisi itse olla koko loppuelämääni yhdessä työpaikassa, mutta kauemmin kuin kaksi viikkoa olisi ihan jees, enemmällä kuin neljän-kahdeksan euron tuntipalkalla. Saattaisi vaikka innostua lisääntymään tai ostamaan oman kodin. Saattaisi kiinnostua tästä yhteiskunnasta. Nyt ei kiinnosta paskan vertaa. Hukkukaa sontaanne, syyllistäkää ja vihatkaa. Ihan sama. Taidan kiusallanikin maata loppuelämäni kotona ja elää teidän verorahoillanne. Ja se päätös kovenee mitä enemmän siitä ruikutatte.

Pitää vain muistaa dokata itsensä hengiltä ennen eläkeikää, ettei tarvi kuolla yksin ja vielä köyhempänä. Siinäpä tulevaisuudensuunnitelma, johon on varaa.

15.6.2009 10.55  Yritä on sama kuin lupaus itsellesi

Mitenkähän lienee:
"Miksi ei ole lupausta siitä, että vaikka paskalla alulla saattaa saada lopulta hyvän tienestin aikaiseksi? On vain lupausta pelkästä paskasta ja orjatyöstä loppuelämäksi. Nuoria käytetään ilmaistyövoimana, eli hyväksi. Työharjoittelijat sun muut orjat vie nuorten työpaikat."

Eihän elämässä ole lupausta koskaan mistään. Miten voisi olla?
- Lupaus että sinulla on ainainen työpaikka?
- Lupaus, että palkka aina nousee?
Jne...

Itse yrittämällä vaikuttaa asioihin , hankkimalla, kokemusta ja taitoja ja ahkeruudella vaikutat siihen, että sinulla on mahdollisuus siihen, mihin monilla muillakin! Mikä estää? Elämässä on paljon, ellei lähes rajattomasti mahdollisuuksia.

Yrittänyttä ei laiteta!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini