Blogin arkisto

Carpe diem!

Share |

Maanantai 5.10.2009 klo 18.26 - Soile Haanpää


Pidin aikoinaan valmennusta eräälle ennestään tutulle myyntiedustajajoukkueelle. Minua pyydettiin puhumaan ajankäytöstä. Ennen koulutusta juttelin yrityksen omistajan kanssa, ja hän kertoi minulle mieleenpainuvasti, mitä se asiakkaan luona tapahtuva myyntitapahtuma on. Mitä siinä tapahtuu ajankäytön kannalta ja muutenkin.

- Kun astun asiakkaan tilaan, rekisteröin kaiken. Onko siellä muita ihmisiä? Jos on, mitä he tekevät? Onko heistä hyötyä vai haittaa minun työlleni? Miltä toimitilat näyttävät, mitä asiakas tekee juuri nyt? Keskityn siihen hetkeen, ja toimin tilanteen vaatimalla tavalla. Kun ovi sulkeutuu, jää ulkopuolelle kaikki muu. Huominen, eilinen, aika ylipäätään. Olen vain siinä myyntitilanteessa, keskittyneenä, ja oikeat toimintatavat tipahtavat eteeni.

Keskittyminen, fokusointi. Tähän hetkeen tarttuminen ja sen tapahtumien täydellinen hyväksyminen.

Pohdin toimitusjohtajan kertomusta (hän on oman yrityksensä paras myyjä) ja käsitin, että kaikki menestyvät myyjät elävät vahvasti NYT-hetkessä.

Tietenkin suunnitteleminen on tärkeää. Mutta suunnittelut ja valmistelutkin vaativat keskittymistä, jos ne haluaa oikeasti tehdä hyvin. Silloin kun suunnitellaan, ei tehdä mitään muuta eikä mietitä työn ulkopuolisia asioita. Sama juttu valmistelujen kanssa. Kun on vahvasti Nyt-hetkessä kiinni, valmistelut tulee tehtyä oikein ja tarkasti. Kyse on vain keskittymisestä, mielen fokusoimisesta tähän hetkeen.

Ja sitten itse myyntitapahtuma. Siinä on enää turha miettiä tavoitteita tai viime viikon lukuja. Toivoa tai pelätä.  On vain heittäydyttävä, keskityttävä kaupan tekemiseen. Kuten yrityksen omistaja osuvasti sanoi, ei se kauppa synny huomenna tai ensi viikolla. Jos se on tullakseen, se tulee juuri sillä kyseisellä asiakaskäynnillä.

Tässä koulutuksessa pohdimme paljon tätä Nyt-hetkeä. Miten helposti myyjä alkaa miettiä menneitä tai takertuu tulevaisuuden näkyviin. Miettii hyviä tai huonoja juttuja, ja mielialat vaihtelevat ja heittelevät näiden ajatusten tason mukaisesti. Ja miten juuri se Nyt-hetkessä eläminen on ainoa todellinen todellisuus – ja vain siinä hetkessä syntyy tuloksia. Kaikki tulevaisuuteen tai menneisyyteen heitetyt ajatukset ja pähkäilyt ovat pelkkää tuhlausta. Vain tämä hetki merkitsee. Tulokset syntyvät, jos osaa elää mahdollisimman paljon tässä hetkessä, itsensä unohtaen.

Aina löytyy tuhat syytä, miksi et onnistu. Mutta jos et päästä näitä syitä mieleesi, vaan paahdat vain eteenpäin työtehtäviisi keskittyneenä ja menosta nauttien, eivät nämä syyt pääse vaikuttamaan sinuun. Päinvastoin, Nyt-hetkessä eläminen ei kestä epäonnistumisia, koska nehän tapahtuvat aina historiassa, eikö totta?

Carpe diem! Tartu hetkeen! Elä tätä hetkeä täysillä, niin hyviä asioita alkaa tapahtua ympärilläsi.

Soile Haanpää

 

Avainsanat: myynti, myyntitapahtuma, ajankäyttö, asiakas


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini