Blogin arkisto

Jos luulet olevasi terve, sinua vain ei ole testattu tarpeeksi

Share |

Torstai 29.10.2009 - Petteri Pietikäinen, Jari Turunen


Terveystuotteille etsitään jatkuvasti uusia markkina-alueita ja kohderyhmiä. Tämä voi tapahtua vaikka siten, että kaupustelijat lanseeraavat uuden diagnoosin tai oireyhtymän, kuten sosiaalisen ahdistushäiriön.  Markkinoinnissa on tavallista liioitella niiden ihmisten määrää, joiden "arvioidaan" kärsivän kyseisen diagnoosin nimeämästä sairaudesta.

Avainsanat: Petteri Pietikäinen, Jari Turunen, terveys, terveysuhka, terveystuotteet, lääkkeet


Kommentit

1.11.2009 12.39  Pitänee suojautua ?

Sairaaksi pääsee nykyään paljon helpommallakin, kuin käymällä pitkäveteisissä testeissä toinen toisensa jälkeen.

Ala työttömäksi !

Väitellyt kollegasi Tuija Kotiranta toteaa väitöskirjassaan "Aktivoinnin paradoksit", 2008 mm.:

"Suomessa työttömyyteen liitetään sekä aktivoinnin että kuntotuksen käsitteitä. Muissa eurooppalaisissa maissa puhutaan vain aktivoinnista. Suomessa aktivointilakiin, eli lakiin kuntouttavasta työtoiminmnsta (189/2001) liitettiin kuntoutus sekä käsitteenä, että toimintatapana. Tämä linjanveto tehtiin siksi, että siten KELA:n kuntioutusrahoitusta voitiin ohjata myös aktivoinnin rahoittamiseen. Linjanveto herätti keskustelua aktivointilainsäädäntöä valmistellessa Aktiivisen sosiaalipolitiikan työryhmässä (Aktiivinen sosiaalipolitiikka -työryhmän muistio 1999), jonka jäsenenä olin. Puheenjohtaja Kari Välimäki kysyi, että ymmärtääkö työryhmä, minkä kannan se ottaa, jos medikalisointiin, eli työttömyyden lääketieteellistämisen lähdetään. Työryhmä väitti ymmärtävänsä, minä mukaanlukien. Jälkeenpäin on kaduttanut. Valinnasta näet seurasi, että "kuntoutus" liitettiin myös lain nimeen, joka tuli muotoon Laki Kuntouttavasta Työtoiminnasta (189/2001)."

Työryhmän mielipteen perusteella siis sadat tuhannet suomalaiset työttömät ovat kollektiivisesti tulleet julistettua sairaiksi ilman sen kummempia diagnooseja.

Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että lain (189/2001) nojalla työttömille velvoitetaan ja nämä velvoitetaan vastaanottamaan "kuntouttavaa työtoimintaa" joka käytännössä on työn teettämistä ilman palkkaa, koska käytännössä kyseessä on KUNTOUTUS, oli se sitten kuinka erehdyttävästi tavallista työtä muistuttavaa tai ei.

Näin se komitean "virhearvio", jota ei suomalaisen virkamiestavan ja -perinteen viitoittamalla tavalla varmaankaan koskaan tulla korjaamaan, lohduttaa suunnattomasti niitä täysin terveitä, työtä vailla olevia suomalaisia, jotka saavat kyllä työtä, vaan eiivät palkkaa. Oikein lain nojalla.

Nythän lakia muutettiin, jolloin vuodenvaihteesta alkaen kuntouttava työtoiminta tulee velvoittavaksi kaikille ikään katsomatta.

Sinänsä hämmästyttävää, koska maallikko luulisi kuntotustarpeen vaikuttavan asiaan, mutta laki puhuukin vain iästä.

Toinen hämmästyttävä seikka on se, miten palkallisen työn puutteesta kärsivää kuntoutetaan palkattomalla työllä.

Veikkaanpa, että moni ilmaistyöosoituksen saatuaan, kutsutaan sitä sitten kuntoutukseksi tai miksi tahansa muuksi, pusketaan samalla sen rajan yli, jossa ei enää teoissa välitetä miten itsellle käy.

Paltamon mallissakin oli keväällä jo saatu ensimmäinen massamurhauhkaus, joskaan sitä ei ilmeisesti haluttu juuri uutisoida.

Hälytys- ja vartiointialan yrityksillä pyyhkii hyvin, saisiakohan piikilanka-aidasta systeemeineen hyvän tarjouksen, etteivät nämä "sairaat" tuppaa sisään ?

1.11.2009 12.43  Palkaton

2.11.2009 Klo 20:00
YLE/ MOT: Palkattomat

http://ohjelmat.yle.fi/mot/etusivu

2.11.2009 11.33  Sairaudet eivät johtu työstä eivätkä työttömyydestä

Sitä väitetään että sairaaksi tekee työ tai työttömyys. Kaikki on njommankumman syytä. Jos ei näitä niin jonkun muun syytä sitten. Ei se työ tai työttömyys mitään sairaaksi, eikä ketään sairaaksi tee, kysessä on suhtautumisasia, mitenh eläämässi suhtaudut kun jompikumopi tulee eteen. Kyllä "hermojänteet saa katki "tai verenpaineen saa mistä tahansa jos vaan puristaa. Elämä on.
Työttömyys tai työ ei ole.
Ammattisairaudet on eri juttu. Jos tekee jotain kehonosaa kuluttavaa työtä niin se voi johtua tietystä työstä....

2.11.2009 16.41  Huhheijaa

"Sitä väitetään että sairaaksi tekee työ tai työttömyys. Kaikki on njommankumman syytä. Jos ei näitä niin jonkun muun syytä sitten. Ei se työ tai työttömyys mitään sairaaksi, eikä ketään sairaaksi tee, kysessä on suhtautumisasia, mitenh eläämässi suhtaudut kun jompikumopi tulee eteen."


Et siis osaa lukea ? Tuosta kommentista johon arvatenkin vastailet, käy kyllä ilmi, että toimenpiteistä päätelleen luulot ovat hallinnon puolella, eikä reservissä olevan tekijän.

2.11.2009 19.20  Sairaudet eivät johtu työstä eivätkä työttömyydestä

Hä? Lukemallako tuo kirjoittamani totuus muuttuu toiseksi?
Vai poistuvatko sairaudet jos ei olisi kellään enää töitä? Tai jos kaikki olisivat töissä?

4.11.2009 23.55  rautalankaa ?

Hohhoijaa....


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini