Blogin arkisto

Velallisrasismia

Share |

Perjantai 1.1.2010 - Nimim. Entinen yrittäjä


Velallisten tukijärjestö Fresh Start ry:n puheenjohtaja Jorma Metsä-Ketelä kirjoitti syrjäyttävästä velkajärjestelystä (Yrittäjälinja 8.12.2009).

Olen yli viisikymppinen perheellinen entinen yrittäjä. Hävittyäni riitaisen oikeusjutun jouduin ylipääsemättömiin velkoihin. Minulle myönnettiin kuitenkin pari vuotta sitten velkajärjestely, joka päättyy aikanaan. Pitkän oikeustaistelun ja velkajärjestelyn ajan olen joutunut elämään veronmaksajien elätettävänä kortistoituna työttömäksi työnhakijaksi.

Työn saanti tässä iässä ja tässä taloudellisessa tilanteessa on täysin mahdotonta, vaikka työvoimatoimiston myötävaikutuksella on kokeiltu kaikki mahdolliset työn saantiin edesvaikuttavat tekijät.

Masennuksen vähitellen helpotuttua sain jokin aika sitten lopultakin kerättyä voimani ryhtyä suunnittelemaan itseni työllistämistä uudelleen yrittäjänä. Hain starttirahaa, joka kuitenkin minulta evättiin syystä, joka on käsittämätön ja talonpoikaisjärjen vastainen.

Muodollisena perusteluna eväämiselle kirjallisessa päätöksessä ilmoitettiin, että yritykselläni ei katsota olevan kannattavan toiminnan edellytyksiä, koska minulle on Suomen Asiakastieto Oy:n rekisteriotteen mukaan vahvistettu velkajärjestelyn maksuohjelma, joka päättyy vuonna 2013. Tästä nimenomaisesta hylkäämisperusteesta työvoimatoimistosta kerrottiin minulle, että kaikki starttirahahakemukset hylätään tällä samalla perusteella, mutta myös kaikilta velkajärjestelyyn päässeiltä tasapuolisesti, varmasti ja ehdottomasti, ilman poikkeuksia. Minä en siis ole yksittäistapaus.

En ymmärrä miten Suomen hallitus kuvittelee pystyvänsä pidentämään ihmisten työuria tällaisessa käytännössä, jossa työ- ja elinkeinotoimiston virkailija tulkitsee velkajärjestelyni olevan sama kuin kyvyttömyys kannattavaan elinkeinotoimintaan enää milloinkaan.

Velkajärjestelylaissa todetaan velallisen myötävaikutusvelvollisuudesta seuraavasti:

"Maksuohjelman kestoaikana velallisen on käytettävä koko maksuvaransa velkojensa maksuun eikä hän saa tehdä uutta velkaa. Velallisen tulee pyrkiä ylläpitämään maksukykyään ja ryhtyä sellaisiin toimenpiteisiin maksukykynsä parantamiseksi, joita häneltä kohtuudella voidaan edellyttää."

Lain mukaan minua siis velvoitetaan ryhtymään sellaisiin toimenpiteisiin, joilla voisin maksukykyäni parantaa, mutta työvoimatoimiston päätöksentekoprosessi tekee sitten kielteisen päätöksen, jonka perusteella minulta evätään nämä oma-aloitteiset maksukyvyn parantamiseen vaikuttavat toimenpiteet. Velvoitetaan, mutta sitten estetään.

Metsä-Ketelä on oikeassa sanoessaan: "On saatu aikaan mittavia kuluja ja syrjäytymistä aiheuttava byrokraattinen holhouskoneisto."

Nimim. Entinen yrittäjä

Avainsanat: velkajärjestely, velka, yrittäminen, yrittäjä, starttiraha, työttömyys, velallinen, Jorma Metsä-Ketelä


Kommentit

1.1.2010 3.57  joopa joo

Tässä nyt ei ollut mitään uutta, kuten kaikki työkkärissä asioimaan joutuneet hyvin tietävät. Se laitos on melkoisen allerginen oma-aloitteisuudelle.

Siellä tunnutaan ajattelevan, että he kyllä tietävät, mikä on hyvä ja oikein työttömälle ja jos joku kerettiläinen uskaltaa omin päin tehdä jotakin työllistymisensä eteen, siitä rangaistaan.

Työllistyä pitää "oikein".

Työttömän on saatava töitä tai harjoiteltava ilman palkkaa silloin kuin merkonomi käskee, muu on saatanasta. Menestyksen on vain tultava kuten lottovoitto, sen eteen ei saa tehdä mitään. Työttömän ammatti on työtön työnhakija, eikä liikeideasta rönsyillä....

Näin siis käytäntö käytäntö yleisesti, toki aloittajan tapauksessa taisi olla pykälät selkeitä jo muutenkin eikä tulkintoja juuri tarvittu.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini