Blogin arkisto

Arvoasteikko

Share |

Keskiviikko 24.2.2010 - Kari Uoti


Arvoasteikko

Osinkoaika alkaa, olkaa valmiina, kohta ropisee. Yhtiöt lähettävät omistajilleen rahaa säkeissä tai kukkaroissa, riippuen hiukan omistuksen paksuudesta. Antti Herlin kuittaa 100 miljoonaa USD:tä johtamansa yhtiön kassasta, toiset omistajat hiukan, tai aika paljon vähemmän. Nalle Wahlroos joutuu tyytymään 12 miljoonaan euroon, siis milli kuussa. Kohtuu bonus.

Nämä rahat eivät ole tästä maailmasta, koska niitä ei voi käyttää muuhun kuin omistamiseen. Syömiseen ja juomiseen niitä ei saa kulumaan. Isot osingot lisäävät omistamista. Siksi niitä ei voi verrata muihin tuloihin, joita ihmiset saavat elääkseen. Osinkoja ei kannata kadehtia, koska ne eivät juurikaan lisää saajansa onnellisuutta.

Ihminen tekee töitä saadakseen elantonsa. Kun elanto on kasassa, työnteon motiivin pitää lähteä jostain muusta. Suuria osinkoja saavat ihmiset tekevät duuniaan duunin itsensä takia, siitä saatavasta arvostuksesta. Mitä isompi kasa rahaa kassaan kilahtaa, sitä paremmin olet hommasi hoitanut. Olet kova jätkä hommissasi. Ei se sen kummallisempaa.

Suuret rahat eivät tee ihmisestä sen kummallisempaa, parempaa tai huonompaa kuin muut. Suuret rahat osoittavat, että pärjäät rahakilpailussa, sinulla on kykyä ja osaamista määrätyssä jutussa. Miksi suuret rahat tekevät ihmisestä sitten jotenkin yleishyvän/ hienon? Ehkä mahdollisuus, että rahoista putoaisi helposti osa jollekin muulle, kun tarpeeksi kurkottaa kieltä, saa rahamiehen kuvaan nostetta, en tiedä.

Sammossa on kaksi rahamiestä, jotka molemmat ovat turvonneet viime aikoina. Kari Stadigh on nyt muodollisesti firman ykkönen. Hän on menestynyt rahamies. Se ei ole tehnyt hänestä sen parempaa tai huonompaa. Hän kuuluu Sauli Niinistön kaltaisten joukkoon, vittumainen mies, ehkä vielä astetta Saulia korkeammalla tasolla. Kukin iloisuus ilmenee erityisesti naapurin kompastuessa.

Nalle W taas on kuvien perusteella vanhentunut rajusti. Alkaako mieshormoni ehtyä? Onko Ruotsin valloitus ottanut liian koville. Rahankerääminen on vienyt virran koneesta, jäisit eläkkeelle, koska miksi jatkaa. Nalle on älykäs ja miellyttävä, oppineen ylimielinen, mutta aivan eri kerhosta Kukin kanssa. Raha ei pilaa ihmistä, ihminen pilaa itse itsensä.

Herlinit näyttävät ryhtiä koko jengille. Hiukan omituisempi lapsuus on saanut ihmisistä aika paljon irti. Onnellisuudesta en tiedä, mutta tekoja riittää.

Kari Uoti
Oikeustieteen tohtori, MBA

Lue lisää Kari Uotin kirjoituksia osoitteessa www.kariuoticonsulting.fi

Avainsanat: Kari Uoti, raha, osingot, omistaminen, onnellisuus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini