Blogin arkisto

Suomi ei ole Kreikka

Share |

Torstai 8.4.2010 - Heikki Ikonen


Kreikan velkakriisi paisui sellaisiin mittoihin, että moni suomalainen säikähti oman valtiomme ylivelkaantuvan yhtä syvään kuoppaan. Hallituskin puhuu jo julkisen talouden kurista, ei elvyttämisestä. Joskus julkiset kulut on toki suitsittava, mutta Suomi ei ole Kreikka - ei lähelläkään, muistutti Suomen yrittäjien pääekonomisti Timo Lindholm maaliskuun lopulla Hämeen Sanomissa.

Avainsanat: Heikki Ikonen, velkaantuminen, ylivelkaantuminen, kansantalous, korot, elvytys, taantuma, noususuhdanne, budjettivaje, talouspolitiikka, pankkikriisi


Kommentit

8.4.2010 0.27  Joo, mutta kun...

"1990-luky synnytti kokonaisen väliinputoajien sukupolven, josta maksamme vieläkin. "

Mitäs jos ottaisitte noita välinputoajia töihin, ettekä voivottelisi? Nämä ovat väliinputoajia siksi, että yritykset ja yrittäjät ennakkoluuloisesti jättävät nämä kortistoon, jos ei nyt esimerkiksi täyttä palkkatukea saa ja silloinkin ukko lentää kortistoon heti kun tuki katkeaa.

Sitten vielä valitetaan?

Aika kaksinaamaista.

8.4.2010 11.18  Hevimies

Juu tulihan sitä tipahdettua kun IT lama alkoi ei ollu kauheen ideaali tilanne vastavalmistuneelle. Mutta joo ei toi valtionvelka todellisuudessa mikään älytön ole, se on samaa tasoa vuoden 2003-2004 velan kanssa ja sillon ei ollu mitään lamaa. http://www.treasuryfinland.fi/Public/default.aspx?contentid=8481&nodeid=18401 Eipä myöskään kiinostanu sillon sossumediaa vaahdota valtionvelan suuruudesta.

8.4.2010 11.21  Hevimies

hmm eipä tulostanu linkkinä kokeillaas ottaako foorumi html:ää vastaan. valtionvelka

8.4.2010 11.22  Hevimies

www.treasuryfinland.fi/Public/default.aspx?contentid=8481&nodeid=18401



Eipä ottanu, tosta vaan koko roska kopioimaan selaimen yläriville.

8.4.2010 12.19  Tiedoksi, kertoo toimitus

Linkin saa aktiiviseksi laittamalla se kotisivun osoitteeksi nimi/ nimerkin alapuolella olevaan kenttään.

Tekstikentässä kannattaa kuitenkin kertoa, että olet tehnyt näin muille kommentoijille.

8.4.2010 12.23  HÖPÖ HÖPÖ HÖPÖ

"Mitäs jos ottaisitte noita välinputoajia töihin, ettekä voivottelisi? Nämä ovat väliinputoajia siksi, että yritykset ja yrittäjät ennakkoluuloisesti jättävät nämä kortistoon, jos ei nyt esimerkiksi täyttä palkkatukea saa ja silloinkin ukko lentää kortistoon heti kun tuki katkeaa."


TÄMÄ ON AIVAN HÖPÖ HÖPÖÄ!
KYLLÄ TAITAVUUS, OSAAMINEN JA AHKERUUS JA MOTIVAATIO JA TÄLLÄISET ASIAT RATKAISEVAT.
JOS NÄITÄ EI OLE NIIN IHAN SAMA ONKO VÄLIINPUTOAJA VAI EI, EI SEMMOSIA IHMISIÄ KENENKÄÄN KANNATA PALKATA.

8.4.2010 15.06  Hevimies

"TAITAVUUS, OSAAMINEN JA AHKERUUS JA MOTIVAATIO JA TÄLLÄISET ASIAT RATKAISEVAT."

Niitäpä et etukäteen saa selville. Asia ratkeaa pelkästään mielikuvaasi.

8.4.2010 15.48  HÖPÖ HÖPÖ HÖPÖ

Etukäteen saa kyllä erittäin suurella todennäköisyydellä selville jos niitä on varmasti aivan liian vähän tai jokin kertakaikkiaan puuttuu. Asia on näin.

8.4.2010 16.49  Hevimies

hehe niinhän se sun mielikuvas saa sut uskomaan. jos asia todellisuudessa olisi niin ei kukaan itkisi saikku moottoreista työpaikoilla.

8.4.2010 18.11  HÖPÖ HÖPÖ HÖPÖ

Niinpä niin. Saikkumoottoreita voi mtulla, mutta, jos otettaisiin varmat saikku ja taidottumuusmoottorit niin mitä siitä tulisi.
Haloo nyt vähän.
Tottakai kannattaa ottaa ne pois valinnoista, jotka todennäköisemmin eivät tule kannattavasti töitä tekemään.
Ei se nyt kuitenkaan ihan arpapeliä ole. Koskaan ei titenkään voi olla täysin varma, sehän on selvä.
Kysehän on siitä, että ne onnettomat jotka eivät tule valituksi uskovat johonkin ihme syyhyn, vaikka todellisuus on se, että he ovat työhaastattelussa olleet paikan haun kannalta onnettomia. Erityisesti näitä luulosairaita, täysin peiliin uskomattomia on niissä jotka ei oo saanut muutamasta yrityksestä huolimatta töitä. Jospa kannattaisi vaihtaa alaa? Tai hankkia erityistaitoja. Tai harjoitella työhaastattelua oikein kunnolla. Itseasiassa jos nää olis niin pirun hyviä, kuin itse väittävät olevansa olisivat he maailman valtiaita tai ainakin olisivat perustaneet jo oman yrityksen tavalla tai toisella ajat sitten. Vai onko ne vaan niin rumia, että kukaan ei ota töihin?

8.4.2010 18.54  Ahti Pontinen

Itseasiaan: Kaikki elävät kuitenkin enemmän tai vähemmän velkarahalla, ihan muutamaa, alle kymmentä valtiota lukuunottamatta maailmassa. Niistä valtioista puolet on öljyllä rikastuneita.

Suomikin kuitenkin on aika kaukana tässä mielessä Roope Ankka valtioista. Tosi kaukana.

9.4.2010 13.55  ihq

Tältä sivustolta saa aina takuuvarmat perjantainaurut. :D

9.4.2010 14.29  Heikki Ikonen

Pari kommenttia minultakin tähän väliin:

"Mitäs jos ottaisitte noita välinputoajia
töihin, ettekä voivottelisi? "

Olen vapaa toimittaja, joten en voi valitettavasti työllistää ketään. Mutta olen itse ollut 90-luvun laman jäljiltä tuossa tilanteessa, eli uskottavuuteni työmarkkinoilla oli mennyt työttömyyden venyttyä. Kun sitten lopulta pääsin työelämään, olen mielestäni hoitanut tonttini ihan hyvin usemman yrityksen leivissä, ja rahaa kasaan hiukan saatuani pärjännyt kohtuullisen hyvin sijoittajanakin.

Eli kyllä työnantajat voivat sortua putkinäköisyyteen työttömän työkykyä arvioidessaan, mutta sitä en arvaile, miten laajasti sen voi yleistää.

"valtionvelka todellisuudessa mikään älytön ole, se on samaa tasoa vuoden 2003-2004 velan kanssa"

Hyvä havainto - ja juuri tuossa kohtaa suhdanne alkoi selvästi nousta, ja valtiontaloudessa oli monta vuotta melko leppoisat ajat. Suhdanteet kestävät aikansa, ja ihmeellistä on, että tämän tajuaminen on niin vaikeaa valtiontaloudesta päättäville.

"Suomikin kuitenkin on aika kaukana tässä mielessä Roope Ankka valtioista. Tosi kaukana."

Tässä mielessä kyllä, eli eihän meillä Norjan tai Abu Dhabin varoja ole, mutta maailman valtioiden joukossa Suomi on erittäin varakas ja vähävelkainen. Ja jos tosiaan otamme huomioon valtion finanssiomaisuuden määrän, niin olemme käytännössä velattomia. Harva kotitalouskaan on sellaisessa kunnossa.

yst. Heikki Ikonen

9.4.2010 15.29  Hevimies

"8.4.2010 18:11 HÖPÖ HÖPÖ HÖPÖ" Eli 1 avoin paikka 30 pätevää hakijaa, 1 saa paikan 29 onnettomia vai heh ei se nyt ihan niin mene. Se joka sut vakuuttaa taidoistaan saa sen paikan vaikka se ei pätevin hommaan olisikaan. Se joka valehtelee uskottavasti ja on vaikka osittain väärentänyt työhistoriaansa tuskin soittelet yli 10v vanhojen työnantajien perään. Eli se on se sun mielikuva on se joka ratkasee, kenenkää todellista osaamista ja rehellisyyttä et tunnin työhaastattelussa saa selville.

9.4.2010 15.57  Pete

Tuurinkauppaa työllistäminen, mielikuva ratkaisee ja se voi olla oikea tai sitten ei, valitusoikeutta ei ole. Ei uralla eteneminenkään ole aina kyvyistä kiinni, suhteet ja muut voi ratkaista enemmän, mutta tapauksia kai joka lähtöön.

Valtionvelka ei ole kummoinen nyt kun vertaa edelliseen lamaan, silloin Viinas-Iiro ravasi maailmaa hattu kourassa ja oltiin ihan eri lirissä kuin nyt. Korkomenot oli hirmu erä budjetissa, nyt pennosia siihen verrattuna. Tähän velkaan ei kuolla joten vähän lisääkin voi ottaa jos tarpeen.

9.4.2010 16.39  HÖPÖ HÖPÖ HÖPÖ

Tuuria sanovat. Ne jotka on huipputekijöitä, huipulla, siellä ei näe yhtään keskinkertaista. Tuurilla ei ole siis asian kanssa tekemistä. Häviäjät luulee, että tuuri ratkaisee. Ei pelkällä tuurilla pääse. Höpö höpö höpö.
Ei kyvyt AINA ratkaise, totta. Mutta tuuri ei pelkästään myöskään ratkaise.
Työllistäminen ei ole mitään pelkkää tuurinkauppaa. Muutenhan veikkaus voisi jakaa työpaikat arvalla.

9.4.2010 16.45  Hevimies

Veikkaaminenkaan ei ole pelkkää tuuri peliä mutta silti tuurilla on iso vaikutus lopputulokseen.

9.4.2010 21.31  Pete

No ei toki pelkkää tuuria, se oli liioittelua kieltämättä, mutta on siinä sattumalla ja mielikuvilla osuutensa silti.

11.4.2010 17.21  pahin takana

On tuossa jutussa totta ainakin se, että valtionyhtiöiden pörssikurssit ovat nousseet reippaasti, ja jos tämä suhdanne kestää kuten jo ennustellaan joka suunnalla, niin kurssit ja osingot jatkavat ylöspäin monta vuotta. Joten turha maalata piruja seinälle, se puoli valtion kassasta on kunnossa, ja jos firmojen voitot kasvavat kauttaaltaan, niin veropohjakin leviää. Pahin on takana, onneksi.

12.4.2010 23.47  Solidium kohta 10 mrd

Valtion pörssiomistusyhtiö Solidium on arvoltaan kohta 9 mrd eukkaa, noussut yli 100% vuodessa. Viime nousukaudella monet yhtitä kuten Fortum nousivat satoja prosentteja ennen äskeistä romahdusta. Jos tahti on vähänkään samanlainen seuraavan nousukauden ajan niin Solidiumin salkun arvo nouseee kymmeniin miljardeihin lähivuosina. Sen perusteella Suomen velkaantuneisuus pitkässä juoksussa ei ole kovinkaan hälyttävää...

13.4.2010 7.51  ???

Solidiumin mainos?

14.4.2010 0.35  peukut pystyyn vain!

Ei Solidium mainosta tarvitse, se on veronmaksajien omistama sijoitusyhtiö, jonne on koottu valtion pörssiyhtiöt. Mitä paremmin Solidiumilla menee eli tase pullistuu ja osinkovirta turpoaa, sen parempi meille kaikille.

Solidium ei kauppaa mitään, se ostaa osakkeita meidän tiliimme. Jokainen noussut osake tuo yhteiseen kassaamme kahisevaa, joten peukut pystyyn vain!

14.4.2010 14.00  Heikki Ikonen

Kiitos kommenteista.

Solidiumin nostaminen esiin on tosiaan konkreettinen kuvaus siitä, että Suomen rahoitusasema on parempi kuin pessimistit väittävät. Solidiumiin voi tutustua tuolla:

http://www.solidium.fi/

Jos ja ennen pitkää varmasti kun noususuhdanne pitää, valtion yhtiöomistusten arvo nousee yhä reippaasti. Se kohentaa valtion tasettta ja kassaa.

Solidiumin salkunhoitaja muuten osaa asiansa, joten jos kaipaatte suhteellisen varmaa ja asiantuntevaa pörssivihjettä, seuratkaa Solidiumin salkkua. Itse omistan puolenkymmentä samaa yhtiötä Solidiumin kanssa - en tosin Solidiumin vuoksi, mutta heidän sijoitusperiaatteensa vaikuttaa hyvin samankaltaiselta kuin omani.

yst. Heikki Ikonen

23.4.2010 14.59  Heikki Ikonen

Enpä malta olla paukuttamatta henkseliä, kun kerran tuoreeltan tällainen tieto saatiin tänään 23.4. 2010

----- Valtiovarainministeriöstä kerrotaan, että Suomi tulee ottamaan nettolainaa kuluvana vuonna yhteensä 11,1 miljardia euroa. Aiempi arvio oli 12,3 miljardia euroa. Valtiovarainministeriön toisessa lisätalousarvioesityksessä kerrotaan, että
määrärahojen nettolisäys on yhteensä noin 310 miljoonaa euroa. Valtaosa nettolisäyksestä on niin sanotun
vaalikauden menokehykselle ulkopuolisia menoja. Suurin yksittäinen
menoerä, 324 miljoonaa euroa, on Suomen osuus Pohjoismaiden kanssa
neuvotellusta Latvian valtiolle annettavasta lainasta.

Varsinaisten tulojen arviota Valtiovarainministeriön ehdotuksessa korotetaan 131 miljoonalla eurolla. Siitä 110 miljoonaa euroa johtuu tavanomaista
korkeammasta Suomen Pankin voiton tuloutuksesta. ----------

Ei tästä ole montaa kuukautta, kun haastattelin valtiovarainministeriön virkamiestä, joka maalasi kaikki pirut seinälle. Mutta niin se vain käy nyt kuten ennenkin: suhdanteet tulevat ja menevät, ja noususuhdanne on oireillut jo hyvän aikaa, minkä ainakin osakemarkkinoita tuntevat ovat tienneet jo vuoden.

Suhdanteen parantumisen myötä valtion velkaantuminen on hoidettavissa ilman suuria tuskia. Miksi tähän syklien toistuvuuteen on niin vaikea luottaa, sitä jaksan ihmetellä.

yst. Heikki Ikonen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini