Blogin arkisto

Kun raha loppuu, alkaa ajatteleminen

Share |

Keskiviikko 26.5.2010 - Olli Linjala


Bookmark and Share

Onko välttämätöntä odottaa tappiin saakka, viimeiseen, josta ei ole paluuta? Haluaako yrittäjä altistaa yrityksensä tahallaan kriisiin? Uhanalaistaa henkilökuntansa työpaikat, saattaa heidät tukalaan talouteen, velkavankeuteen itsensä seuraksi? Ei tietenkään. Useimmiten  muutoksen tarpeet tulevat ulkopuolelta. Asiakkaat säilyvät, tilaukset vaan hupenevat. Nyt on hyvä päivä ajatella, suunnitella yhdessä. Nostaa henkilökunnan oman arvon tuntoa ja työyhteisön arvostusta. Luoda pohja menestymiselle.

Ongelmana on ahkeruus, joka kovankin onnen voittaa. Ahkeruus, joka ei anna aikaa mietiskelylle, ideoimiselle tai toiminnan kehittämiselle. Ajatteleminen, suunnitteleminen sekä kehitystyö koetaan joutenoloksi, istuskeluksi ja kalliiksi työstä lintsaamiseksi. - Ongelma on aina oire jostakin ja siitä kehittyy oireyhtymä, totesi Laihian kirkkoherra Mertsi Saarela. Näin se todellakin on.

Oireyhtymä
Ihmiset tympääntyvät huomaamattaan arkirutiineittensa alle, sairastumiseen saakka. Samaa päivästä toiseen. Rutiinisuorittamista samassa paikassa, samojen ihmisten kanssa. Iskee työuupumus ja sairausloma, vaikka yrityksessä olisi kova pula töistä! Harva uupuu työn määrästä. Syy on tympääntyminen, ei tarvitse ajatella! Kielteisyys pesiytyy ja tappaa halun. Onnistuminen syntyy halusta onnistua. Jos asenne ei ole kohdallaan ei olosuhteilla ole merkitystä. Tuloksena tuho. Menestymiselle täytyy luoda mahdollisuus.

Henkilökunta mukaan kehitystyöhön
Yrityksissä on alansa huippuosaajia, alansa parhaita. Henkilökunnalla on kehitysideoita.  He keksivät entistä parempia keinoja työsuoritusten parantamiseen, susien vähentämiseen ja taloudellisen tuloksen nostamiseen. Heillä on myös keinoja työyhteisönsä pelastamiseksi jopa konkurssilta. He ovat valmiita laittamaan itsensä ja rahansa likoon työyhteisönsä puolesta. He ovat hyviä ihmisiä, heillä on hyvä sydän ja heillä on tunteet. Kuuluvatko he työyhteisöön myös henkisesti. Se on yhteisvastuun  ja -hengen edellytys. Siihen heillä on oikeus.

Työyhteisön tärkein arvo
Oikeudenmukaisuuden tunne – kohtuus. Jos olisi aikaa pysähtyä ajattelemaan, kasvaisi kuulevat korvat ja kehittyisi oivaltava näköaisti. Tunne ohjaa ihmistä, tunteesta jalostuu asenne. Ihmisellä on tarve  oikeudenmukaisuuteen, arvostukseen, huomatuksi tulemiseen sekä ajattelemiseen ja toimitatapojen kehittämiseen. Tarve sosiaaliseen  kanssakäymiseen myös työyhteisössä. Työyhteisöt, joissa nämä asiat ovat kunnossa, ei ole ongelmia ja jos on, ne ratkaistaan yhdessä. Tunteiden takana on aina tarve. Viisas tyydyttää tarpeet. Jopa aasi osaa juosta porkkanan perässä, se ei vaadi ihmisyyden taitoja.

Olli Linjala
Suomen suosituin työyhteisöjen asennemuokkaaja

Avainsanat: Olli Linjala, työyhteisö, muutos, arvostus, rutiinit, kielteisyys, menestys, yhteisöllisyys


Kommentit

26.5.2010 22.20  ni_k

Hmmm... Asiantuntijapalveluita tarjoavana yrittäjänä olen pari viime vuotta ehtinyt ihan huolella ajatella ja kehittää.

Muuta ei sitten juuri ole tehtykään.

27.5.2010 18.16  Paskanjauhajia riittää tässä maailmassa

Joskus on kyllä niinkin, että lopuu ajattelu ihan täysin ja alkaa muiden syyttely

18.10.2011 13.24  Tommi

Hyvää aisaa. Varsinkin pienissä yrityksissä arki tuntuu kuitenkin olevan yhtä suorittamista ja perusasioista selviytymistä. Toisaalta yritysjohtaja voi syyttää vaan itseään, jos tärkeälle kehitystyölle ei varata aikaa. Oman henkilökunnan voimavarojen hydyntyämättä jättäminen on kyllä todella harmillinen virhe.

18.10.2011 13.29  Pienen yrityksen asialla

Pienenkin yrityksen on hyvä aina välillä pysähtyä ja miettiä suuntaa. Arkirutiineista on suorastaan pakko lohkaista aikaa kompassin suuntiman katsastamiseen. Jos näin ei tehdä, menee kurssi ns. metsään ja sen korjaaminen tulee kalliiksi.

18.10.2011 22.49  Ope

Tulee sekin kalliiksi, että ihan koko ajan vaihdetaan suuntaa. Menee polttoainetta aikas paljon, että "perille" päästään tai ajetaan vielä varmemmin metsään. Ollaan tuuliviirejä.

4.12.2011 19.13  Kehitys

Kehitys on vaativaa puuhaa ja ottaa aina oman aikansa. Välillä tulee myös väkisin takaiskuja.

30.12.2011 22.50  pikavippi

Kalliksi tule sekin jos ei hommat kerralla onnistu ja joudutaan tekemään samat asiat moneen kertaan.

31.12.2011 0.22  Pentti

Juuri näin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini