Blogin arkisto

Devalvaatiosta ja kilpailukyvystä

Share |

Maanantai 7.6.2010 klo 8.36 - Heikki Ikonen


Euron jyrkkä pudotus toisia valuuttoja vastaan on nostanut uumoilut yhteisvaluutan saapumisesta umpikujaan eli hajoamiseen. Uhka pakotti monet euromaat koviin ja nopeisiin budjettileikkauksiin – Italian pääministeri Silvio Berlusconi sanoi suoraan, että leikkausten tavoite on euron pelastaminen. Luottamusta sekään ei palauttanut, vaan suhteessa dollariin euro putosi alimmalle tasolleen viiteen vuoteen. Euron hajoamisen uhka joka tapauksessa väheni.

Avainsanat: Heikki Ikonen, yhteisvaluutta, devalvaatio, kilpailukyky, ostovoima, kustannustehokkuus, globaalit markkinat


Kommentit

7.6.2010 15.07  fiksu pärjää aina

Parhaat firmat pärjäävät kaikissa oloissa, valuutat heilukoot sinnetänne. Eivät ne paikallaan muuten koskaan pysy, eurokin voi poukata taas ylemmäs. Kun tekee hyvää riittävän halvalla niin asiakkaat eivät lopu ja kate pysyy kohdallaan.

7.6.2010 20.27  Eihän asia tietysti minulle kuulu, mutta tuosta fiksuudesta sen verran että

Fiksu myy myös riittävän kalliilla, ei ainakaan myy itseänsä liian halvalla. Katteen määrä kun ratkaisee, eikä töiden määrä.Kassavirralla elää hetken, mutta se ei elätä. Asianhan tietysti sama riippuu miten päin tämä asia halutaan ilmaista. kun on taito myydä ja halu palvella niin, silloin saa hintaakin.
Oikein fiksua kun on mahdollisimman vähän työllä mahdollisimman paljon rahaa.

7.6.2010 23.10  fiksu pärjää aina

Jos on hyvä niin pääsee vähällä tietty ja tienaa silti kovaa katetta. Jos asiakas tyytyväinen niin kaikki hyvin. Sehän sitä erityisen hyvää kilpailukykyä on.

8.6.2010 12.54  mä vain

Ei vientifirmat voi toimia valuuttakurssien varassa, ne heiluvat miten sattuu ylös alas. Osaamisella pärjää jos pärjää.

Euro on nyt pohjassa koska velkavuori pelottaa. Jos pelot haihtuu euro nousee. Koska ja minne kuka tietää.

8.6.2010 14.09  o-p

Eikös tämän säästöurakan pitäisi tukea euroa joten jossain se pohja tulee vastaan. Jos nyt jotain rahasta ymmärrän.

8.6.2010 18.34  Heikki Ikonen

Kiitos kommenteista. Lyhyesti:

Kyllähän hyvä kilpailukyky tulee esiin muun muassa siten, että työmäärän ja ansioiden suhde on myönteinen. Koskee niin valtioita, yrityksiä kuin yksittäisiä työntekijöitä. Korkeasti kehittyneissä teollisuusmaissa ansaitaan hyvin verrattuna kehitysmaihin, vaikka töitä tehdään paljon vähemmän. Tämä pätee tietysti yrityksiin tai mihin tahansa. NHL-tähti tienaa huomattavasti paremmin kuin kotidivarimme kaukaloluuttu; työmäärässä tuskin on isoa eroa, kilpailukyvyssä kylläkin.

Euromaiden säästötalkoiden pitäisi vahvistaa euroa, mutta veikkaan sen laskun suhteessa dollariin kestävän silti aika kauan. Hyvä puoli asiassa on sen vetoapu viennille, mutta tuo siunaus ei ole koskaan yksiselitteinen kuten sanottu.

Joka tapauksessa euromaiden reagointi oli nopeaa - pakon sanelemana, markkinapaniikin hillitsemiseksi. Jotain tällaista oli toki odotettavissa, kuten ennustin tässä lehdessä kuukausi sitten blogissani "Kreikka on EU:n kääntöpiste". Käänne tuli äkkiä eli julkisiin alijäämiin puututtiin kovalla kädellä.

yst. Heikki Ikonen

9.6.2010 13.01  o-p

Leikkauslistat edessä meilläkin, mutta ehkei ihan yhtä kamalat kuin viime laman melskeissä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini