Blogin arkisto

Haittaohjelma

Share |

Maanantai 11.10.2010 klo 10.07 - Kari Uoti


Naamakirjassa leviää ohjelma, jota tykkäämällä tai linkin aukaisemalla tietämättään luovuttaa tietojaan ohjelman tekijän käyttöön. Ohjelma markkinoi itseään taitavasti, koska jo yli 100 000 suomalaista on tykännyt, klikannut ohjelman linkin auki. Kuka nyt ei klikkaisi ohjelmaa, joka kertoo miten kävi, kun isä näki tyttärensä webcam-esityksen. Minä en klikannut, mutta moni tuttavani klikkasi.

Naamakirjan ideologiaan kuuluu avoimuus ja omien juttujensa jakaminen. Tätä haittaohjelman tekijä on käyttänyt taitavasti, mitenkähän kävi, kun isä näki tyttärensä webcam esityksen. No, mitä tällaisesta tulee mieleen, oliko isä iloinen tyttärensä esityksestä vai kauhuissaan, yllättynyt. Tätä ei kukaan tiedä, koska mitään webcam-esitystä ei missään ole. Se on huijaus.

Miksi nähdä tällainen vaiva? Haittaohjelman tekijä kalastelee nettikäyttäjien tietoja, joita hän käyttää omaksi edukseen tavalla tai toisella. Hän siis pyrkii saamaan itselleen jotakin, jota kukaan ei vapaaehtoisesti olisi hänelle luovuttamassa. Hän huijaa saadakseen itselleen toisen omaa.

Minkä arvoisia ovat omat salasanat, yhteystiedot, tietokoneen sisältö? Niille ei ole helppoa laittaa hintalappua, mutta suurimmalle osalle kyse on tavarasta, tiedoista, joita ei halua antaa mistään hinnasta kenellekään. Kyse voi olla intimiteetin ydinalueelle kuuluvista tiedoista, omaan itseensä liittyvistä kaikkein tärkeimmistä jutuista tai sitten esimerkiksi salaisista asiakastiedoista eli arvokkaasta tavarasta.

Nyt joku haluaa varastaa sinulta tämän arvokkaan tavaran. Miten yhteiskunta suhtautuu tällaiseen? Aika rauhallisesti: päivittäkää virustorjuntaohjelmanne, älkää avatko tuntemattomia liitteitä. Suhtautuminen on samanlaista kuin suomalaisilla lainvalvojilla kun viranomainen rikkoo lakia, lainvalvoja ohjeistaa viranomaista toimimaan jatkossa oikein.

Mitä jos tähän suhtauduttaisiin kuin mihin tahansa arvokkaan tavaran varkauteen, poliisi paikalle ja tekijä kiinni ja vastuuseen. Tekijälle vastuu aiheuttamastaan vahingosta ja kaappiin miettimään tekosiaan. Tämä voisi olla yksi tapa suhtautua tällaisiin kepposiin.

Kepposet kepposina, rikokset rikoksina. Tämänkertainen haittaohjelma on ilmeisesti kepposluontoinen, mutta siinä vaiheessa, kun tällaisilla tempuilla ryhdytään aiheuttamaan oikeasti vahinkoa, kyse on rikoksesta, joka tulee rangaista siten, että tuhoaminen ei jatkossa innosta.

Kari Uoti
Oikeustieteen tohtori, MBA
Lue lisää Kari Uotin kirjoituksia osoitteessa www.kariuoticonsulting.fi

Avainsanat: Kari Uoti, Facebook, haittaohjelma, tietojen kalastelu, virustorjunta, nettihuijaus, nettirikollisuus


Kommentit

11.10.2010 12.53  Hevimies

Niin siis kyllä tietomurroista, haittaohjemien teosta, phissingistä... saa kunnon tuomion kun jää kiini. Keskenkasvuisia musiikki piraattejakin jahdataan kuin pahimpia rikollisia ja korvausvaatimukset on tähtitieteellisiä.

11.10.2010 13.01  Hevimies

Tosin laillistakin phissingiä on kuten tämä mikki softan naamakirja jonne käyttäjät vapaa ehtoisesti luovuttavat tietojaan.

Harvat todella ajattelevat että minkä takia mikki softa mainostaa niin kovalla rahalla tarjoamaansa ilmaista palvelua. Silkkaa hyväntekeväisyyttäkö?

Ennen mikkisofta sai piraatti winkkarin käyttäjistä mac ja ip osoite tiedon sen perusteella että ne hakivat päivityksiä.

Nyt mikkisofta saa tämän lisäksi myös heidän henkilöllisyytensä ja lähipiirin tiedot naamakirjansa avulla jonne myös jää koneen ip ja mac osoite.

11.10.2010 18.21  Tosi huijausta on tämä

Suurempi ongelma on kyllä ihan väärällä otsikolla tehdyt mainokset joita klikkaamalla menee sivuille jotka on naamiotu kyselyksi tai peliksi tai vastaavaa. Sitten liittyy samalla johonkin logo tai tekstiviestipalveluun, tai kyselypalveluun ja tulee kuukausimaksu ja muut kulut. Huomaa vasta puhelinlaskussa. Varmasti moni alasikäinen ja liian heppoisesti viestiä lukeneet menneet lankaan. Ihan huijausta. Liittymistekstit ihan pienellä, tuskin näkee ja otsikot jotain houkuttelevaa, muttei liity asiaan mitenkään.
Esim. ZED on näistä pahimpia. Toimijat ovat suuria ja tunnettuja. Netissä voi näköjään tehdä sitä, mitä ei voi muussa mainonnassa.

14.10.2010 0.07  Pete

It-puoli kokonaankin taitaa olla alue, jossa rikolliset ja vippaskonstilaiset juoksevat koko ajan kilsan lainsäätäjää ja virkavaltaa edellä. Nörtit on nopeita, yhteiskuntakone hidas. Ei taida olla helppo yhtälö ratkaista.

24.10.2010 22.56  T

Katsokaas tänne: http://www.kaleva.fi/uutiset/facebook-huijaus-suomalaisyritys-maksaa-kulut/872806

Linkki on myös suoraan tuossa kotivun osoitteessa


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini